Fem tips til helgen i Bergen

OVERNATTING MED UTISKT: Camping på Ulriken.Bergen Reiselivslag / Espen Haagensen – visitBergen.com .

Bergen er etter manges mening Norges flotteste by. Her er fem tips som appellerer både til friluftsentusiasten, dyreelskeren, den historieinteresserte og den badegale.

VIGNETTFOTO OVER: Fjelltur en januardag ved Lidskjalv, 650 moh. Masten på toppen av Ulriken  i bakgrunnen. Foto: Dag Lindebjerg/privat.

 

I den gamle hansabyen finnes det noe for en hver smak, enten du er friluftsentusiast, dyreelsker, eller glad i historie og kunst.

Med den Unesco-vernede Brygga som utgangspunkt for helgen , har du et suverent utgangspunkt for de fleste attraksjonene, enten i gåavstand eller ved offentlige kommunikasjon. Bryggehusene i Bergen var en av de aller første attraksjonene som ble skrevet inn på de prestisjetunge kulturarvlistene i Norge. Mellom fasadene og i smugene bak som i dag er forbeholdt butikker og resturanter, sitter middelalderens slit og strev fortsatt i veggene fra svunne tider.

Ønsker du å bo i nærheten av Brygga,  kan du velge mellom  et bredt spekter av hoteller  på HotelSpecials.

 

VERDENSARV: Bryggen i Bergen ble skrevet inn på Unescos lister i 1979. Bergen Reiselivslag / Girish Chouhan – visitBergen.com. VIGNETTFOTO:

Fem opplevelser til helgeturen i Bergen

1- Ulriken

Ta bussen 100m fra Bryggen til Ulrikens Perle & Bruse gondolbaner, som tar deg helt til 643 meter over havet og toppen av Bergens høyeste byfjell. Fra fjellet har du storslagen utsikt over Bergen og skjærgården mot vesterhavet. Har du lyst på en flott fjelltur, kan du  ta med niste og bruke noen timer på turen ned til Fløyen, ca 300 meter lengre ned. Herfra  returnerer du  til bysentrum med funicularbanen Fløybanen, som har endestasjon et steinkast fra brygga.

Camping på Ulriken.Bergen Reiselivslag / Espen Haagensen – visitBergen.com .

2- Akvariet

Bergen Akvarium er Norges største i sitte slag, og byr på spennende møter med fisker og dyr.

Her finner du de rareste skapninger fra tropisk regnskog, fjæresteinene, de store havdypene og arktiske strøk. Akvariet har dessuten et mål om å spre kunnskap om dyr og dyrevelferd, bevaring og artsmangfold. Etter et besøk på akvariet vet du garantert noe du ikke visste fra før. Og du vet det med hele kroppen – ikke bare hodet.
Akvariet har over 60 små og store akvarier, hvor man kan se alle de fascinerende skapningene som lever under havoverflaten. Hver dag kan du oppleve pingvinfôring og sjøløveshow .

– Akvariet i Bergen åpnet i 1960, og fra da av har det som lever i og langs Norskekysten vært hovedområdet vårt. Steinkobbe og bøylepingviner har bodd på Akvariet helt fra vi startet opp. I juni har vi to pingviner som blir 30 år, så de lever lenge og har det godt her på Akvariet, forteller Veline Høyland, salg- og markedssjef på Akvariet i Bergen

I 2012 fikk akvariet californiske sjøløver. De viser sine kunster på treningene for publikum kl 12 og 15 hver dag.

VÅTT KYSS: Selen Viulina deler ut våt suss til selpasser Aina i Bergen Akvarium. Foto: Bergen Akvarium.

3- Troldhaugen

Det går buss fra sentrum til vakre og landlige Troldhaugen, der vi finner komponistens Edvard Griegs villa og hjemsted. Villaen sto ferdig i 1885, og komponisten bodde på Toldhaugen de siste 22 årene av sitt liv sammen med sin kone Nina. Siden 1928 har området vært museum, og består i dag av villaen, komponisthytten og ekteparet Griegs gravsted. I Tillegg finner du et moderne museumsbygg og den intime konsertsalen Troldsalen.

GRIEGS PARADIS: Troldhaugen var hjemmet til komponist Edvard Grieg og hans kone Nina. Foto: Bergen Reiselivslag / Oddleiv Apneseth – visitBergen.com.

 

4 – Gamlehaugen- Slottet i Bergen

Gamlehaugens hovedhus og parken rundt ble bygget i 1900 av Christian Michelsen. Området består av en offentlig park, museum og bolig. Sistnevnte er kjent som «slottet i Bergen» , ettersom det har fungert som offisiell kongebolig på Vestlandet siden Michelsens død i 1925. «Slottet», som ikke er et slott i ordets rette forstand, er bygget etter modell fra en skotsk bord. Gamlehaugen ligger på en høyde over over Fjøsangerbukten ved den sørlige innseilingen til Bergen, og er et fint turmål for spreke turister. Er du lett på foten tar det en drøy time å gå fra sentrum. Ellers er det parkeringsplass på stedet. Kommer du utenom museets åpningstider i sommersesongen, kan du forhåndsbestille omvisning hvis dere er en liten gruppe.

SLOTTET: Gamlehaugen har vært residens for de kongelige siden 1928, og er bygget etter modell fra en skots borg. Foto: Bergenwikimedia/Svein Magne Tunli.

 

5 – Svømmeparadiset AdO Arena

Etter en tur på fjellet eller bryggelangs,  avslutt ettermiddagen med et kveldsbad i Norges eneste riksanlegg for svømming; AdO Arena. Anlegget er oppkalt etter Norges avdøde OL-medaljør og ener innen svømmesporten, Alexander Dale Oen, som døde brått på grunn av hjertefeil noen måneder før han skulle kjempe om OL-gull i London. I tillegg til de imponerende bassengene med internasjonale mål, huser bygget også landets eneste svømmemuseum.

RIKSANLEGG: Norges storstue for svømmerglade er oppkalt etter avdøde OL-medaljør Alexander Dale Oen, og ligger ved Amalie Skram videregående skole i sentrum. Foto: Tone-Lill Angelskår.

 

2 thoughts on “Fem tips til helgen i Bergen”

  1. Så mange gode tips! Jeg er enig i at Bergen er den flotteste byen i Norge. Helt klart! Jeg var i Bergen to dager ved forskjellige anledninger sommeren som var, men det regnet i bøtter og spann og det var nesten umulig å være utendørs. Heldigvis var jeg noen dager i Bergen for noen år siden, og fikk se hvor flott byen kan være. 🙂 Jeg får ta med meg disse tipsene til neste gang jeg drar innom.

    1. Hei Renate,
      Det ligger langt inne, men jeg må vel innrømme at Bergen er den fineste byen ja, selv om Tromsø er min favoritt perosonlig siden jeg har bodd der og har røtter der. Ser at jeg fortsatt har mye ugjort i Bergen, ettersom jeg nesten kun har vært der på svømmestevner og seilregaetter stor sett! Men du verden for en natur det er rundt den byen!

Leave a Reply