Fem unike og kystnære hotell
Sjøen og lavlandet lokker like mye som fjellet om våren. Her er fem historiske og særegne hotell for deg som ønsker en helgetur eller miniferie nær sjøen i tiden framover.
Steens Hotel, Bergen
Det familiedrevne hotellet fra 1890-tallet i Parkveien er en av byens godt bevarte hemmeligheter. Steens Hotel ligger på Nygårdshøyden, i nærheten av universitet, og var opprinnelig en herskapsvilla.
Mye av det elegante interiøret fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet er godt bevart.
–Vi er stolte av at huset er i Art Noveau-stil, noe vi har tatt vare på gjennom oppussinger. Huset er fra 1895, vi fant aviser fra 1895 da vi pusset opp trappen, forteller Lasse Steen, som er andre generasjon hotelleier.
Hoveddøren er spesiallaget av en lokal håndverker, men husets smykke er spisesalen, med glassmaleri, gyldenlærtapet og originalt brystpanel i eik. Nytt av året er bar i 1.etg, hvor den gamle mursteinsveggen er vasket fram.
Siden 1950 har den vakre Art Nouveau-bygningen vært i familiens Steens eie som hotell.
Totalt finnes 21 værelser fordelt over tre etasjer, alle med privat baderom, telefon, kabel-TV og gratis trådløst internett. De fleste rommene har utsikt mot en liten park med blomster og et lite vann.
To av rommene i 3.etg var hjemmet til nåværende eier, Lasse Steen. Der bodde mor, far, nanny og Lasse. Mange av gjestene var pensjonærer, så de bodde der i månedsvis.
–Alle spiste middag sammen, så det var som å vokse opp i en storfamilie, forteller Steen.
Før Steens ble hotell, bodde det blant annet en fransk konsul i huset en periode.
Kommer du med bil, kan du parkere rett utenfor, eller er det kun ti minutters gange til jernbane og busstasjon og til sentrum.
Strand Hotel Fevik, Grimstad
Forfatteren Roald Dahls ynglingsted hadde sin storhetstid på 1950-tallet, da den lille kystbygda Fevik var et av Sørlandets hotteste feriesteder.
Funkishotellet fra 1937 har kanskje Norges aller beste beliggenhet sett fra en nordisk strandløves perspektiv. Fra hotellets terrasse labber du gjennom hagen og rett ut i den mye hvite sandstranden.
Spaavdelingen er definitivt verdt et besøk. Jacuzzi innendørs og utendørs, mosiakk-«sofa» i friske farger, badstue, dampbadstue med ekvalyptusolje, samt dusjer som skifter farge, gjør at du fint kan bruke en times tid her om formiddagen eller før middagen.
Og igjen; ingenting er som å varme seg i badstuen, for så å løpe ut i det langgrunne sjøvannet for en dukkert, for så å løpe tilbake og hoppe oppi utendørsjacuzziene.
Hotellets hjemmekoselige bar er innredet med historiske bilder av blant annet Roald Dahl, og de store vinduene gir utsikt rett ut mot det åpne havet.
Dahl og familien var faste hotellgjester gjennom 30 år, og hadde sitt eget faste bord for i den klassiske utformede hotellrestauranten. Med store vinduer mot sjøen og tak som en blå stjernehimmel er et besøk i restaurant Neptun en opplevelse du vil huske. Hotellet inngår i hotellkjeden Classic Norway.
Ullensvang Hotell, Lofthus
Synes du det er litt vel friskt å bade i Sørfjorden i Hardanger i april, er det likevel ingen grunn til å pakke vekk badedrakten. Ullensvang har nemlig Norges lengste svømmebasseng, hvor du kan plaske utendørs på bryggekanten i oppvarmet vann.
En 88 meter lang utendørs svømmekanal forbinder innendørsbassenget med det helårsåpne utendørsbassenget. Den ser fantastisk ut på bilder, og er faktisk enda mer imponerende i virkeligheten.
–Et godt tips er å starte ute og så svømme deg inn i varmen, anbefaler service manager Susanne Wildner, som viser meg rundt og gir meg en god og varm badekåpe, samt håndkle og dusjsåpe før jeg forsvinner inn i garderoben.
Innenfor hotellets glassvegger kan du nyte fossefall, vannsofa med boblemassasje, samt badstue med storslagen utsikt mot fjord, fjell og Folgefonna.
Hardanger er viden kjent for sine enorme frukt- og eplehager. Epleblomstringen om våren er en opplevelse for livet, sier de som har opplevd det.
Hardangervidda ligger ikke langt unna, og er du glad vakker natur kombinert med fotturer, kan du pakke tursekken og gå «Dronningstien» til Dronning Sonja. Trolltunga ligger heller ikke lengre unna enn at du kan ta en dagstur herfra.
Hotell Ullensvang har 168 rom, alle med unik utsikt. Møbler fra svunne tider og innglassede bunader og bruksgjenstander gjør at jeg føler meg som en historisk kulturreisende når jeg går gjennom korridorene og salene.
Hotellet er familiedrevet over fem generasjoner og balanserer sine rike tradisjoner med moderne fasiliteter. Hotel Ullensvang har vært sertifisert med miljømerket Miljøfyrtårn siden 2012.
Hotel Kong Carl, Sandefjord
Hotel Kong Carl er et av Norges eldste hotell, og hovedbygningen ble bygget i såkalt «sorenskriverstil» rundt 1690. i 1720 flyttet en dansk kjøpmann inn i bygningen med si familie, og året etter startet den nye eieren hotelldrift i bygningen. I 1918 fikk restaurantør i Nordenfjeldske Dampskibsselskap Koldevin Andresen leiekontrakt på hotellet og fra 1920 var «Kongen» i familien Andresens eie. I leiekontrakten fulgte det også med to hester med fullt utstyr og vogner.
Hotellet ligger midt i sentrum av Sandefjord, og Hotellet har 33 rom i fire kategorier.
Vi har bodd her flere ganger i forbindelse med familiebesøk i byen, og begge gangen har vi fått rom i elegant 1800-talls utsmykking. Det mørkeblå sengeteppet med «kongetegnet» gir en ekstra følelse av ekslusivitet.
Også korridorene, salene og oppholdsrommene byr på historiske og spennende detaljer. I frokostsalen er en liten del av veggen rammet inn i glass, da denne delen er rest av det opprinnelige 1600-tallsbygget.
At hotellet inngår i hotellfamilien «Unike hoteller» kommer ikke som en overraskelse.
Hunder er velkomne mot et lite ekstra vaskegebyr.
Sandefjord har flere daglige fergeavganger til Strømstad og badestrender og turområder som Vesterøya og Østerøya rett utenfor byen
Tollboden Hotell, Kragerø
Koggene som ligger fortøyd på rekke og rad langs Tollbodbrygga er blitt et symbol på det gamle Kragerø og trebåtkulturen i byen mellom øst og sør.
For ett år siden skiftet bryggerestaurante Tollboden navn til Tollboden Hotell og Restaurant.
Hovedbygningen ble oppført i perioden 1783-1785. Resten av bygningene ble satt opp i løpet av de neste 40-50 årene. Bygningene som nå er hotell, var byens tollsted fra 1822 til 1922, og er nå permanent fredet.
Riksantikvaren omtaler Tollboden i Kragerø som en spesielt godt bevart 1700-talls borgerbolig, og et fint eksempel på 1800-tallets tollsteder i Norge. Anlegget har bevart sin opprinnelige struktur med hovedbygning, hage med uthus på baksiden og sjøboder ned mot sjøen.
Tykke tømmerstokker, som sannsynligvis er eldre enn bestefaren til Edvard Munch, gir en lun og nostalgisk stemning. Samtidig utgjør de solide treveggene og de lave dørene en kul og stemningsfull ramme rundt hotellets eksklusive og moderne detaljer.
For selv om kakkelovnen på rommet vårt har innskriften «Ulefoss modell 1766», betyr det ikke at vi må ha med fyrstikker og ved hjemmefra for å holde varmen. Termostaten på badet holder seg stabilt på 22 – 24 grader, uten at vi trenger å trykke på en eneste bryter.
Daglig leder Christian Printz forteller at Tollboden satser på helårsdrift, der fokus på mat og vinopplevelser er blant satsningsområdene også utenom sesongen.
Ettersom menyen på restauranten flere ganger i sesongen, er det også viktig å kunne tilpasse og tilby viner for enhver smak og lommebok.
− Vi bytter menyen på Tollboden Restaurant minst tre ganger i løpet av en sesong. Ofte blir vi etterspurt om å lage en flere retters meny til grupper og selskaper. Dette gjør vi svært gjerne. Utenom sesongen åpner vi tomlokalene våre ved etterspørsel. I Bakhagen, er matkonseptet satt til en litt høyere standard fine-dining på kvelden, med en skiftende flere-retters meny, forteller Printz.
Jeg har overnattet på Steens, Kong Carl, Fevik og Tollboden. Ullensvang var dagsbesøk. Samtlige overnattinger er selvfinansiert med unntak av Tollboden, der vi ble invitert til å prøve hotellet under åpningen i fjor.
1 Response
[…] er opprinnelig publisert på vår amarbeidpatners reiseblogg – Linns Reise Travl Blog. Her kan du ogå se mange bilder fra hvert […]