Luksus ved innsjøen
Det store innsjøområdet 200 kilometer syd fra Gdansk byr på badeliv, utmerkede fiskerestauranter og fem stjerners luksus ved vannet.
Fra verandastolen på toppetasjen av luksushotellet ser havnebyen Mikolajki ut som en gjennomsnittlig stor middelhavsby. Silhuetten av bygningene langs vannkanten består av en ujevn rad med fargerike bygg; fra kirketårn og gotiske hustak i bakgrunnen, til lave restaurantbygg i lyse farger ved havnepromenaden. Små seilbåter siger forbi, på vei ut til den store Sniardwy-innsjøen.
Vi har tatt inn på femstjernershotellet Mikolajki, som ligge på en naturlig øy utenfor innsjøen. Hotellet er et av de nyeste turistsatsingene i det populære ferieområdet i regionen Masuria. Hit kommer ferierende fra de store byene i Polen, i tillegg til stadig flere besøkende fra nabolandene og det øvrige Europa. Med byens beste utsikt fra verandaen, et stort spa, badestrand og båthavn rett utenfor, er hotellet et supert valg for både barnefamilier og voksne.
Feriestemning og cruise
I lavsesongen er Mikolajki en søvnig småby med rundt 30.000 innbyggere. I juli tredobles tallet, og havnepromenaden fylles med turister og yrende restaurantliv.
– Festivaler er en del av sommeren og nesten hver helg er det et eller annet som skjer her, forteller guiden vår Justyna Szostek.
Hun tar oss med på halvannen times cruise på den vakre innsjøen, som munner ut i Polens største innsjø, Sniardwy. Vi får følge av en rekke seilbåter på tur mellom byen og det urørte innsjølandskapet på den 114 kvadratkilometer store innsjøen, før vi snur og seiler tilbake til utgangspunktet.
Innsjøen har tilsammen åtte øyer, flere med små landsbyer og havner der man kan overnatte med egen båt eller på hotell.
Polakkene omtaler innsjødistriktet som «De tusen sjøers land», men med en gjennomsnittsdybde på drøye seks meter, er polakkenes innsjølandskap langt flatere enn finnenes berømte områder med det samme tilnavnet.
Fersk fisk
– Hvor vil dere spise?lurer Justyna.
Hun foreslår fiskerestauranten Na Wodzie. Navnet betyr noe sånt som «på vannet», og kunne neppe passet bedre til stedet. Restauranten ligger nemlig på en flytebrygge mellom to broer ved innseilingen til byen. Vi finner et bord ytterst ved vannet, med egen bås for parkering av båt som nærmeste nabo.
Fisk er naturligvis tingen her, ettersom restauranten serverer dagsfersk fisk fra eget fiskested.
Valget faller på steinovnsbakt ørret med tilbehør. Fisken smaker like så godt som den ser ut, og selv en saltvannselsker om jeg må innrømme at dette er noe av det beste lunsjen jeg har smakt.
Les mer her:
Bo lukseriøst på femstjernes Hotel Mikolajki
Spise ute på bryggekanten
Cruise på Sniardwysjøen
Turen er gjennomført i samarbeid med følgende partnere:
NordicTB- Collective of digital storytellers