Strandparadiset Hurum
Palmer, hvit sand og turkis sjø. Du trenger ikke å reise lengre enn til Hurum.
Hurumlandets kyst er ferieparadiset mange overser. Her ute, under en times kjøring fra Oslo, finner du hvit sand, palmesus og lange strender med god plass og utsikt rett mot Danmark.
En gang trodde jeg man måtte reise helt til Nord-Norge eller Vestlandet for å finne hvite strender med karbisk farge på sjøen her i landet.
Det var inntil jeg oppdaget de hvite flekkene mellom Skjæra på Tofte, vika på Villa Malla, og ikke minst Nærsnestangen her hjemme i Røyken. At samtlige sikkert er fylt på med skjellsand fra Vestlandet får så være, de er uansett like innbydende som originalene på andre siden av fjellene.
Palmeoasen Villa Malla på Filtvet er sannsynligvis det nærmeste du kommer syden her på Østlandet. Så får det heller være at palmene ikke er helt ekte, men produsert i helsårmaterialer i Dubai. Det er først når du kommer tett innpå de grønne vaiende look-alike-bladene at men ser monteringeskjøtene mellom stamme og grener. Etter at det for noen år siden ble fylt på med hvit sand i vika mellom moloen og restauranten, er stedet blitt et nydelig dagsturparadis for både båtfolk, bilturister, syklende og turgående.
På den flotte hvite stranden kan du både sole deg og bade uten å betale inngangspenger. Det er ikke spiseplikt på Villa Malla, selv om beliggenheten og menyen frister til en kald drikke og en frisk lunsj mellom badeøktene.
Rolig sandbukt
Et steinkast lengre bort, eller fem minutters gåtur langs kyststien sør for Villa Malla, ligger Ekrabukta og Ekra camping. Her er har min barndsomsvenninne Merete hatt tilholdssted i 41 år, etter at foreldrene etablerte seg på den lille og idylliske campingplassen i 1974.
– Dette er fortsatt mitt ferieparadis, sier den nå 46 år gamle oprinnelige skedsmojenta, som i voksen alder har gjort hadelending av seg.
Stranden er delvis langrunn, med skikkelig myk og fin sand med en gang man kommer over knehøyde. At sanden ikke er helt hvit her gjør ingenting. Utsikten rett ut mot Breiangen og havet er i seg selv nok til å tilbringe noen timer her, selv på en gråværsedag.
Industribygd og badeparadis
Forsetter du enda noen kilometer ut, kommer du til hurumhalvøyas sørligeste punkt, Tofte. Etter at Sødra Cell vedtok å legge ned virksomheten tidligere i fjor er det mange som ønsker seg vekk fra Tofte. Det er langt å reise til Oslo og Drammen på trange og usikre veier, særlig om på glatt og dårlig vinterføre.
Men når sommersolen skinner fra klar himmel, er det få steder som kan måle seg med Tofte i innen en times kjøring fra Oslo. Kysten og havnene fylles opp av og badeturister fra fjern og nær. Heldigvis er det god plass langs strendene og turstiene her ute der havet møter den Indre Oslofjorden.
På Apotekerstranda finner du en stor lekeplass for barn, restuarant og overnattingsstedet Breiangen gjestegård rett over gata, og kort vei til sentrum av bygda. Stranden består av fin gyllen sand, og er populær blant barnefamiler.
Mini-syden på Skjæra
Blant de fine og særegne badestedene ytterst mot havet er klippestranden ved Skjæra. Her ble det fylt på et stort lass med hvit skjellsand fra vestlandet for noen år siden. Herligheten består av røde skjær og små viker med hvit sand og turkis sjø. Med andre ord; skikkelig syden-stemning. Eller i det minste Karmøy-stemning..
Luksus-bad på Holmsbu
Forsetter du vestover i retning Drammen fra Tofte, kommer du etetr et kverters tid til avkjøringen til Holmsbu. Denne lille, hvite sørlandsliknede bygda ytterst i Drammensfjorden, hadde allerede for hundre år siden en spesiell tiltrekningskraft på båtfolk og kunstnere.
Kunstmiljøet lever fortsatt i beste velgående, med flere utstillinger, gallerier og konserter gjennom hele sommeren.
Vil du sove på land bør du være tidlig ute i sommermånedene. Bygdas to hoteller blir fort fullbooket i ferietiden.
Holmsbu Spa Resort ligger et par kilometer syd for sentrum av Holmsbu, og har flere basseng og egen strand. Er det for friskt i sjøen, finens det fortsatt gode muligheter til å kjøle seg ned i utebassenget på bryggekanten. Du kan komme til Holmsbu Spa Resort med egen båt, ettersom hotellet en har stor gjestebrygge. Har du egen båt kan du overnatte i gjestehavnen i sentrum.
Hvis du er i Holmsbu, ta gjerne turen ut til Rødtangen, hytte- og strandparadiset aller ytterst på sydvestsiden av Hurumlandet. Mang en oslogutt og drammenser har sommerminner fra fjærsteinene på Rødtangen, og området er fortsatt preget av små hytter fra 60- og 70-tallet med tilhørende brygger. Her finnes ingen store spahoteller eller restauranter, kun en camingplass , kyssti og svaberg mellom hyttene.
Glem til slutt heller ikke Sætre, kommunssentrum i Hurum. Det lille tettestedet med den flotte skjærgården på vestsiden av Håøya fikk i fjor sin egen trebåtfestival og en last hvit sand til «bystranden».
Hurum er utvilsomt Oslofolkets nærmeste feriested, men likevel ukjent for mange.
Vakre Hurum 🙂 Det er lite som slår Norge på sommeren, og da er det utrolig fint å være turist i eget land!