Seks unike opplevelser på Jæren
Kom deg ut av Stavanger og opplev det varierte og spesielle landskapet sør for siddisbyen.
Mange forbinder Jæren med værmeldingene for Jærens rev, sauebønder og bølgesurfing året rundt. Men ofte er det Stavanger, som er målet for besøk på Jæren.
Landskapet mellom Egersund, Sirdal og Stavanger er noe av det mest værharde i Sør-Norge, men samtidig noe av det mest varierte og fascinerende. De lange strendene i vest gir assosiasjoner til surfemiljøer og palmestrender på den andre siden av jorden på en varm sommerdag.
Man skiller mellom Høg-Jæren og Lav-Jæren, med de indre og høyere strøkene som den høye, og det paddeflate jordbruks- og strandlandskapet som den lave delen av Jæren.
Mangelen på trær kombinert med tusenvis av brekende sauer og geiter kan fort lokke frem fjellfølelsen, selv når du kun er noen titalls meter over havet.
Jærbu Sandra Jensen Ohma har flott utsikt over Bryne og Nordsjøen fra terrassen hjemme. Snur hun seg, ser hun de steinete og treløse haugene på Høg-Jæren bukte seg innover i landet.
– Forsatt finner folk rester etter vikingsamfunn når de rydder hagene for stein, forteller Sandra, og legger til at gravemaskiner er like viktige på Jæren som snøfresere på Østlandet.
Her finnes flere gravplasser og rester etter gamle bosetninger og jordbrukssamfunn enn noe annet område i Norge.
–Jæren har veldig mye å by på, men det er vanskelig å finne organiserte turer som tar deg med til flere steder på en og samme tur. Dette synes jeg er for ille. Derfor har jeg starter mitt eget turselskap, forteller Sandra.
Våren 2018 startet hun Norway Jæren, et lite firma som tilbyr guidede turer på Jæren.
Jeg ble med Sandra på en ettermiddagstur der jeg fikk oppleve noe av det spennende og ukjente som finnes i dette området.
En oppusset smie, hytta til Arne Garborg, et helt nytt bryggeri, og en intro til Brynes egen «nasjonalrett», var blant høydepunktene vi rakk over i løpet av noen timer.
Under bildet kan de lese om mine seks tips til unike steder som er verdt å oppleve i dette området.
Les også: Besseggen for pingler
Kultur og natur på Undheim
I den lille idylliske bygda Undheim, midt i Arne Garborgs rike, har Eli Undheim pusset opp den hundre år gamle Undheimsmia og forvandlet den til en møteplass for kultur, utstillinger og intimkonserter. Smia har beholdt sin opprinnelige form slik smeden forlot den for 45 år siden. Ønsker du å overnatte, kan du leie et rom i det hvite sveitserhuset som inngår i gården. Hvis været tillater det, er den vakre og tidløse bestemorshagen mellom smia og hovedhuset et perfekt sted å nyte en god frokost eller en kopp te etter endt dag.
–Flere av overnattingsgjestene er folk på forretningsreiser i området som ønsker et roligere og mer personlig alternativ til de store hotellene i Bryne og Sola, forteller Undheim.
Fra tettstedets sentrum er det ikke lange turen opp til Knudaheio og Arne Garborgs Garborgheimen. Du kan følge en merket sti 500 meter oppover fra en avkjørsel ovenfor sentrum. Langs stien passeres den store steinskulpturen av hodet til jærdikteren, hvor han myser utover sitt rike med ransakende blikk.
Hit dro dikteren når han ville være i fred og skrive. Fra det lille huset på den treløse og steinete heia har du storslått utsikt over Lav-Jæren mot Nordsjøen.
Spis farse i Bryne
Du har ikke vært i Jærens minste by hvis du ikke har spist farse. Vi snakker om kjøttkaker servert i søtt brød, toppet med løk, sennep, rekesalat, ketchup og piffi. Eller andre lokale variasjoner. Butikkene i Bryne selger inntil 2000 farser ukentlig til sultne jærbuer i lunsjpausene og på vei til og fra jobb og skole.
Ifølge innflytter av Harald Eide Ellingsen som driver Byasbloggen er toppen av lokal kulinarisk fryd å gå ut av butikken med en pose med farse som i løpet av sekundet er gjennomvåt av farsefett.
Når jærbuen ber om «Ei bacon i to» på Bryne rundt lunsjtider betyr at han vil ha en farse med bacon, delt opp og servert i ett eller to brød.
Frode Hagerup som driver Farsekongen, sverger til Aioli, syltet rødløk og salat. Men under fotball-VM i sommer ble det solgt en spesialutgave med eddik og chips. Har du spesielle ønsker, er det det godt mulig du kan få en personlig vri på den lokale «nasjonalretten» hvis du spør pent i butikken eller på puben.
Bryne er forøvrig en hyggelig liten by. Her finner du alt du forventer i en by, samtidig som du har kort vei ut til naturen på alle kanter. Bryne er forøvrig kjent som den flate jærbyen med ett høyhus.
SUP-padling i Frafjord
Mens mesteparten av vannsport på brett foregår ved kysten, har en surfer fra California anlagt padlesenter innerst i Frafjord. Selv om denne inneklemte fjordtarmen ligger like nærmere Sirdalsfjellene som Solastranda, regnes området fortsatt som en del av Jærens friluftsråd sitt område. Frafjord SUP & Kayak Center ligger en knapp times kjøring fra Stavanger, og har du ikke egen bil, kan du bli med på en av de organiserte turene der det tilbys transport. Alternativt arrangeres det også SUP-padling i Figgjoelven eller nærmere kysten.
–Jeg falt for Frafjord på grunn av de høye fjellene og det rolig vannet, og ønsker å tilby både tilreisende og lokalbefolkningen et godt tilbud til en rimelig penge, forteller Gabriel Corswell.
Surferen fra San Fransisco kom til Norge på grunn av en norsk jente. Og siden har han blitt her og bygget opp sitt eget firma med SUP, surfing og kajakkpadling på jærstrendene og i Frafjord.
Tar du turen til Frafjord, sett av en time ekstra til å beundre den 92 meter høye Månafossen, som er en av Rogalands største turistattraksjoner.
Fersk øl med historisk forankring
Jærens ferskeste bryggeri ligger i Kverneland Næringspark, et steinkast unna Lalandsholmen i Frøylandsvatnet. Ifølge sagnet ble Olav Tryggvasson, Hårfagres etterkommer, født her.
–Vi har tatt navnet Rygr, som betyr korndyrker. Rygene var navnet på kornbøndene som i vikingtiden holdt til på Jæren, ettersom jorden her er blant den beste i landet, forteller daglig leder Sune Aabø Parker.
Bryggeriet har tatt tallet 872 i sin logo, fordi dette er årstallet for slaget ved Hafrsfjord.
Fra bryggestart høsten 2017 til bryggeriet åpnet gikk det fem måneder. En måned senere, i mars 2018, hadde bryggeriet sin første salgsdag med fire forskjellige ølsorter signert Rygr.
Det nyåpnede bryggeriet tar imot grupper for omvisning og arrangementer, og introduserer sine gjester til både smaksprøver og historien bak.
Sydlig stemning på Solastranden
For mange foregår det første møtet med en av Norges flotteste og mest kjente strender raskt og flyktig, idet stavangerflyet feier over de hvite sanddyene før det setter hjulene ned på Sola flyplass.
Den 2300 meter lange sandstranden ble i 2004 kåret til verdens 6.beste strand av britiske Sunday Times, og er jevnlig å finne blant topp fem på norske strandkåringer.
Stranden er naturlig nok førstevalget for siddis- og jærfolkene på varme sommerdager, og allerede i månedskiftet mai-juni i år nådde vanntemperaturen på den langrunne stranden uvanlige 17-18 grader.
Med ikoniske Solastrand hotell som nærmeste nabo er det ikke lange veien å gå for en forfriskning eller lunsj med Nordsjøen som nærmeste nabo.
Surf og solnedgang på Borestranden
Surfer eller ikke surfer; gå ikke glipp av solnedgangen på bølgesurfernes lekeplass ytterst på Bore. Mens Solastranden 16 kilometer lengre nord er langgrunn og beskyttet av holmer, ligger Borestranden totalt ubeskyttet mot Nordsjøens brenninger og understrømmer. Her er det heller ikke langgrunt, så vær forsiktig med å svømme langt ut med mindre du kommer på en av de få dagene der havet er flatt.
For bølgesurferne er denne stranden noe av det nærmeste man kommer paradis på disse breddegrader. De ivrigste står opp før det lysner og møter morgenrøden ute på bølgene, uavhengig av om kalenderen viser juni eller januar.
Er du fersk og har lyst til å prøve deg på brettet, ta kontakt med surfeskolen på Bore camping. Mange lokale starter dagen med en gårtur langs den tre kilometer lange, urørte strandlinjen.
I skumringstimen samles vennegjenger og fotoentusiaster stille bak sanddynene over stranden, mens kveldsolen forsvinner ned i horisonten bak silhuettene av de siste bølgesurferne.
For kortest mulig vei til stranden, kan du overnatte i en enkel campinghytte på Bore Strandcamping. For 400 kroner får du et lite og hyggelig hytterom med kjøleskap, skrivebord og dobbeltseng, samt parkering ved hytteveggen og tilgang til dusj og WC 100 meter unna.
Herfra er det kun to minutter å gå gjennom sand og gress til den herlige stranden.
Der så mye fint å se på Jæren, og tror veldig mange glemmer det (meg inkludert). Tenker alltid at jeg må reise så langt vekk for å få kjekke kulturminner og fin natur. Takk for gode tips! 🙂
Ja, det er mye spennende i Norge også, vi må bare ta oss tiden til å finne frem til stedene! 🙂
Hei Linn! Takk for besøk i sommeren og for flott blog post om Frafjord SUP & Kayak Center. Happy travels !
Vi er et eldre par med to hunder som ønsker å være to uker i slutten av august begynnelsen på september på Jæren. Hvor kan vi få leid et sted å bo
Gunnar Tore Larsen
41508833
Hei Gunnar!
Har dere noe spesielt område dere ønsker å være på Jæren (f.eks nært sjøen, innover i landet, nærhenten av byene ?) Jeg kan høre med guiden jeg hadde der, om hun har noen oppdaterte tips til sted å leie.
Kan tipse om Smiegarden, kultur- og gjestehus som drives av Eli Undheim. Tlf 915 21 576. Se siden de har på facebook. De holder til på Undheim. Kort veg til Vitengarden, Garborgs rike og mye annet spennende på Jæren.
Smiegarden kultur- og gjestehus som drives av Eli Undheim. Tlf 915 21 576. Se siden de har på facebook. De holder til på Undheim. Kort veg til Vitengarden, Garborgs rike og mye annet spennende på Jæren. Dette er