12 tips til Norgesferien 2020
Strand eller by, natur eller kultur? Sør eller nord, øst eller vest? Her er 12 tips til steder jeg anbefaler å besøke i sommer, enten det er på gjenomreise eller for et lengre opphold. Utvalget dekker hele landet, fra Tromsø i nord til Fevik i sør.
Kvaløya – sjø og fjell i Tromsø
Kvaløya ligger kun 35 minutter unna med ferge, og har broforbindelse til Tromsø. Men Norges femte største øy er mindre kjent en sin storesøster i sør, Senja.
Naturen er Kvaløyas ubestridte varemerke, enten det er fjellene, det turkise vannet eller livet i sjøen.
Det sies du kan gå en ny fjelltur hver dag i et langt liv uten å gå den samme turen en eneste gang. Liker du luftige turer med litt klyving, vil du sikkert elske de stupbratte toppene langs Ersfjordtraversen. Samtidig finnes det mange enklere og kortere toppturmuligheter for småbarnsfamilier og folk med kranglete knær og hofter. Lakstindene på yttersiden av øya er kun 455 meter høy, men byr på storslagen utsikt mot Sommarøy og Senja.
Flere aktører på Kvaløya tilbyr opplevelsesturer på land og til vanns både sommer og vinter.
Trenger du overnatting, sjekk med Lauklines rorbuer i Kattfjorden, eller kjør ut til idylliske Sommarøy, som har overnattingstilbud på hotell og camping.
Gildeskål – naturparadiset sør for Bodø
Dette er naturparadiset som de fleste kjører forbi. Kommunen sør for Bodø ligger mellom Saltfjellet, Helgeland og havet. Den tynt befolkede kommunen har stupbratte fjell, nydelig skjærgård og massevis av turmuligheter til vanns og til lands.
Ta gjerne båten ut til Arnøyene eller Sørfugløya, eller pakk dagstursekken og gå en tur på Sundfjordfjellet. Er det fint vær, er den to kilometer lange Langsanden eller Sandviksanden på Sandhornøya er godt valg for bading og piknik.
Gildeskål har forholdsvis lite utbygd infrastruktur for turister, men Heimsjyen i kommunesenteret Inndyr har både restaurant og overnattingstilbud. Det samme har Arnøy brygge, som du når med båt fra Inndyr.
Les også: Andøyas hvite herlighet
Falstadsenteret – en tankevekker i Trøndelag
Idylliske Ekne ligger utenfor byen Levanger i Trøndelag. Den grønne skogen innbyr til fredelig spaserturer og naturopplevelser. Men den idylliske fasaden skjuler en grotesk historie, en historie som for meg var ukjent inntil i fjor sommer. Her ligger nemlig Falstadstadsenteret, som består av tidligere Falstad fangeleir og Falstadskogen. Sistnevnte er i dag fredet som kulturminne og skogen er også gravplass for krigsfanger.
Museet i kjelleren til det som under den tyske okkupasjonstiden mellom 1941 og 1945 og bar navnet SS-Strafgefangenenlager Falstad. De aller fleste som satt her var norske politiske fanger.
Dovrefjell – nasjonalparkriket midt i Norge
Kjører du mellom Østlandet og Trøndelag er det store muligheter for at du krysser Dovrefjell.
For en kort matstopp, er rømmegrøten på Dovregubbens hall en klassiker, og ifølge «hallen» serveres også verdens beste rømmevafler. Jeg har ikke smakt dem selv, men rømmegrøten er super, og selvskryt skal ikke undervurderes. Hvertfall ikke når det står gravert in på et skilt på veggen!
Er du glad i fjell og natur, legg inn en ekstra dag og benytt deg av muligheten til å gå en tur i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Tidligere Hjerkinn skytefelt er også nylig innlemmet i det vernede området. Med litt flaks får du kanskje se moskus . Det finnes også også villrein i området.
Turer til Snøhetta og Snøhetta Viewpoint er populære, og har du begrenset tid, er den siste et godt tips. Fra Snøhetta Camping er det kun rundt tre kilometer til «viewpointet», som er en utsiktspaviljong tegnet av arkitektkontoret Snøhetta fra 2011. Utsiktsbygget er oppført på oppdrag fra Norsk Villreinsenter Nord.
Besseggen fra undersiden – alternativ fjelltur i Jotunheimen
Har du høydeskrekk eller dårlige knær, men vil likevel oppleve Besseggen? Det finnes råd. Du kan nemlig gå under Besseggen. Innsjøen Gjende er like smellvakker uansett hvilket nivå du passerer den på.
I disse avstandtider er det kanskje greit å vite at det er langt færre som velger å ta turstien under Besseggen enn over. Du får i tillegg oppleve en utrolig blomsterprakt, og kommer helt inntil vannet flere steder. Gjende egner seg også til et avkjølende høyfjellsbad underveis.
Bessegg-stien på laveste nivå er på ca ti kilometer og har en stigning på tilsammen 236 meter. Disse stigningsmeterne er hovedsakelig fordelt over to lengre oppstigninger, der maks helling er 14 prosent. Til sammenlikning har turen over Besseggen en stigning på 806 meter, med maks helling på 25 prosent.
Kalvåg – levende kystmuseum i Sogen
Kysten i det som tidligere var Sogn og Fjordane består av fjorder, øyer, strender og fargerike småsamfunn. Vil du kombinere alt dette på ett sted, er Kalvåg og Knutholmen et godt tips.
Fra Florø brukte vi rundt halvannen time på kjøreturen til Kalvåg. Men det er verdt den svingete turen. Det gamle fiskersamfunnet kunne vært kystutgaven av folkemuseet på Bygdøy, med fargerike trehus som klynger seg fast til bryggene. Bebyggelsen varierer fra hvitmalte forhenværende bankbygg, til enkle brygger og fiskerboliger.
De fleste rorbuene, leilighetene og bryggehusene er nå en del av Knutholmen hotell, som ble etablert i 1986 av familie Fosse. Ingen rom er like, ettersom alle husene har hatt forskjellige funksjoner tidligere. Knutholmen hotell og ble etablert i 1986 og er medlem av hotellkjeden De historiske.
Like du å bade på vakre strender i frisk temperatur?
En av Bremangerlandets naturskapte stoltheter, den 700 meter lange Grotlesanden, lokker med kritthvit kun 20 kilometer nord for Kalvåg. Området rundt Grotlesanden har flere fine stier og turmuligheter, både langs stranden og i høyden over.
Hardanger – Følgefonnhalvøya og Ullensvang
Folgefonnhalvøya er delt mellom Ullensvang kommune i nord, Odda i øst, Etne sør, Kvinnherad vest og Jondal i nordvest. Denne landeveien er en del av Hardanger nasjonale turistvei, og svinger seg rundt Folgefonnhalvøya. Veien går gjennom eplebygder og bygdesamfunn, med brekende sauer og stupbratte skråninger. Strekningen skal ifølge Google ta en time og 33 minutter hvis man kjører uten stopp. Hvor lang tid du ønsker å bruke er opp til deg, men steder som Jondal og Etne er verdt å bruke litt tid på.
En tur innom Lofthus i Ullensvang anbefales også, når du først er på disse kanter. Det elegante hotellet Ullensvang er delvis innredet om et museum, og har også Norges lengste svømmebasseng, — en utendørs svømmekanal som er 80 meter lang. I fjellet ovenfor hotellet går det flere populære turstier.
Jæren – strender, natur og vikinghistorie på sørvestlandet
Sør for Stavanger ligger Jæren, med sitt spesielle og fine landskap.
Mange forbinder Jæren med værmeldingene for Jærens rev, sauebønder og bølgesurfing året rundt. Landskapet mellom Egersund, Sirdal og Stavanger er noe av det mest værharde i Sør-Norge, men samtidig noe av det mest varierende og fascinerende.
De lange strendene i vest gir assosiasjoner til surfemiljøer og palmestrender på den andre siden av jorden på en varm sommerdag. Men på Jæren finnes også rester etter vikingene, fine turmuligheter, kunstgallerier og ikke minst har jærbyen Bryne en egen «nasjonalrett»: farse i brød.
Fevik – sol og badeferie på Sørlandet
Når solen stråler fra skyfri himmel står ikke sørlandsidyllen Fevik tilbake for Middelhavets sommerstemning. Fevik var et av de første turiststedene på sørlandskysten på 1950- og 60-tallet, mye takket være funkishotellet Strand Hotel Fevik og Reiseradio-klassikeren Bagatell camping.
Storesand strand, som ligger i gåavstand fra Fevik, skal også ha sin del av æren for at stedet ble en turistmagnet. Storesand var favoritten til dagens 40- og 50-åringer i ungdomstiden, og er flere ganger blitt kåret til Norges beste strand av radio og riksavis opp gjennom årene..
Området rundt Storesand ble kjøpt opp som statlig friområde på 1970-tallet, og er blant Sørlandets mest populære rekreasjonsområdet.
Risør – trebåter og trehus ytterst mot Skagerrak
Det er noen eget og tidløst ved Risør, den nordligste av sørlandsbyene ytterst ved Skagerrak. Risørs ramsalte historie som sjøfartsby og kaperby sitter fortsatt klistret i veggene i den hvite trehusbebyggelsen. Men Risør er like mye kunstnerens og de intime konsertens by, og i sommermånedene popper galleriene og bakgårdskonsertene opp i byens gater.
Utenfor byen ligger en godt bevart og fredet skjærgård, som til sammenlikning med nabobyene er svært lite utbygd. Store deler av skjærgården ble fredet for utbygging allerede i 1929, noe Risørs innbyggere kan være glade for i dag.
En fottur opp til det gamle sjømerket «Risørflekken» er et lurt tips hvis du vil se Risør og havnen fra den beste utsikteplassen. Turen opp til toppen av «Risørflekken» er på under en kilometer fra sentrum. Ta til venste og følg skiltingen opp den bratte bakken til «flekken». Gåturen er en opplevelse i seg selv, med hus, terrasser og havutsikt som definitivt har noe «middelhavsk» over seg i sommermånedene.
Sandefjord – hvalfangst og friluftsliv på Østlandet
Sandefjord ligger et par minutters kjøring fra E18 i Vestfold. Som en middels stor norsk by har Sandefjord det du trenger og litt til. Byens stolte hvalfangerhistorien avsløres allerede i rundkjøringen inn til bysentrum.Ssynes dette virker spennende ut, ta turen innom hvalfangermuseet i sentrum.
Fra sentrum har du kort vei til sjøen og diverse turområder, hyggelige kafeer, samt Strømstad-ferge flere ganger om dagen,.
For både lokalbefolkning og sommerturister er de to store halvøyene Vesterøya og Østerøya populære turmål.
Helt syd på Vesterøya ligger gamle Folehavn fort, som var et tysk kystfort som ble bygget under andre verdenskrig.I dag står fortsatt noen rester igjen ytterst på svabergene, til glede og spenning for noen, og irritasjon for andre.
Utsikten fra sydenden av Vesterøya er uansett en av de beste i Ytre Oslofjord, med Færder fyr i øst, Onsøy og Hvaler i sydøst, og Svenner og ytre Telemark fyr i sør.
Jonsknuten – ettermiddagtur fra osloområdet til høyfjellet
Med dagslys til langt på natt er Jonsknuten utenfor Kongsberg innen rekkevidde for en topptur til høyfjellet for oss som bor nær Oslo. Stien er såpass enkel at du kan ha med små barn.
Følg veien fra Kongsberg til Sølvgruvene, der det også er skiltet til Jonsknuten. Etter ti kilometer på grusvei kommer du til parkeringen ved Knutehytta, 750 meter over havet. Herfra tar det en liten time å gå opp til det som sannsynligvis er Norges minste høyfjellsknaus.
Den ser ganske så ensom ut, denne merkverdige toppen med den store TV-antennen på. Mot vest og nord reiser riktignok Blefjell og Hardangervidda seg, men Jonsknuten er en frittstående knaus, der kun toppen er over tregrensen. Ved første blikk minner den om en miniatyrutgave av Gaustatoppen fra bakkenivå ved Knutehytta.
Høydeforskjellen mellom parkeringsplassen ved Knutehytta på 750 meter, og toppen av fjellet er på kun 150 høydemeter. Jonsknuter er med sine 904 meter over tregrensen.
En godt synlig blå «T» -merket løype viser eneste vei opp, så det skal god gjøres å gå seg vill.
Det er ingen skumle, bratte partier og mesteparten av stien er godt merket. Unntaket er helt på slutten, hvor man kan gå flere steder over mose og kratt for å komme til toppen. De få stupene som er på denne siden av fjellet er godt synlig, mens det er bratt ned flere steder på baksiden av Jonsknuten.
Vil du vite mer om de ovennevnte stedene? Med unntak av innleggene om Dovre, Kalvåg og Risør kan du søke opp enkeltartikler om alle de ovennevnte stedene ved å søke på stedsnavn i søkfeltet øvesrt i høyremenyen på siden.
Har du tilføyelser eller korreksjoner til saken, kontakt linn@linnsreise.no eller skriv i kommentarfeltet under saken.