Enklere med hund på hotell i Norge
Det er stadig flere hoteller som ønsker firbente velkommen, til glede for hunden min og meg. Denne saken ble skrevet i 2016, da jeg hadde Linux.
Hunden min er barnet mitt og turkameraten min. Å reise i Norge uten Tussler, og tidligere Linux , har vært uaktuelt. Med mindre det da dreier seg om forretningsreise, idrettskonkurranse eller en sosial tur med venner der det ikke er hensiktstmessig for verken meg eller han at han blir med. Er det personer i nærheten som er redd hunder eller er allergiske, lar jeg han også være hjemme. Linux er en stor og sterk strihåret vorsteh, med masse pels og bart. En vorstehhudn tar plass, og at han ikke alltid kan være med, respekterer jeg naturligvis. For oss som ikke har tobente barn, blir nok tilknytningen til hunden ekstra sterk.
Er det snakk om en helgetur eller ferietur på hytte og hotell, er hunden min en selvskreven medpassasjer. Grunnen til at jeg tok han over da tidligere eier ble syk, er at jeg ønsket meg en turkamerat og en venn som var litt annerledes enn meg selv. En som som kunne dra meg ut på tur når været er dårlig eller lysten er lunken.
Urbane hotellhunder
Jeg vokste opp med hund, og husker at vi alltid hadde med vår schäferhund på hotell om vinteren. Det var likevel ikke gitt at man kunne ta med hunden på fjellet. I dag, 30 år senere, blir jeg stadig overrasket over hvor mange hotell og utleiehytter som sier ja takk til vårt firbente familiemedlem. Det har skjedd en markant holdningsendring til kjæledyr de siste årene. Et kjapt søk på Turistforeningens hjemmesider, viser at hytta vi bodde med hunden vår i sommer, ikke tillot hunder for fem år siden. I sommer hadde Kalhovd turisthytte på Hardangervidda en egen bygning med gratis lån av bur til dem som ønsket. I fjor sommer overnattet Linux og jeg to netter på idylliske Portør pensjonat i utefløyen, der vi kunne gå rett ut i hagen.
På Radisson Blu i Bodø kunne jeg spasere rett inn hovedinngangen og inn i heisen med Linux for to år siden, og på det samme hotellet på Beito, var det stadig firbente å observere sammen med eieren sine på tur ut og inn hovedinngangen. I Stavanger i 2011 fikk vi først nei på et par av de sentrumsnære hotellene, men endte opp på tidligere Atlantic hotell med vår forrige vorsteh Zorba. Atlantic var det siste hotellet jeg trodde ville ta i mot en hund i oljebyen, men det populære sentrumshotellet tok i mot Zorba som en selvfølge.
Etter at denne artikkelen ble skrevet, har vi hatt med vår nårværende hund Tussler, på blant annet Hotel Kong Carl i Sandefjord, Fevik strandhotell, Haukeliseter og Tollboden i Kragerø.
Røykerom er ut
For to år siden bodde vi på det elegante og historiske Fru Haugans hotell i Mosjøen med vorstheren. Ved siden av oss bodde en annen familie med en vorsteh. Det mest positive var likevel rommet vi fikk, som var større enn et vanlig rom og i tillegg var en av få med med balkong. Jeg hadde sett for meg et slitt og kummerlig rom, gjerne med litt gammel røyklukt i veggene.
Inntil et noen få år siden var det vanlig at hotellgjester med hunder fikk bo på røykerommene, hvis man i det hele tatt fikk ha med hunden på byferie. Ettersom røykerommene allerede var besudlet med dårlig lukt, ble disse rommene ansett som passende for røytende og potensielt siklende firbente. At mangelen på røyklukt på hotellrommene vi har overnattet på det siste året skyldes at røykerom på hotell er en utdøende rase, kan nok ha sitt å si. Men det er ikke hele forklaringen.
Resepsjonisten på Fru Haugans hotell i Mosjøen forklarte at de fleste hundeeiere er aktive folk, og at det derfor ikke er logisk at hund og eier skal plasseres i et røykerom.
– Tvert om, hundeeiere er som regel mer aktive enn andre. Så hvorfor skal de plasseres i røykerom? Det er ulogisk, understreket resepsjonisten. Hun fortalte også at hotellet har merket større pågang fra gjester som forventer å kunne ta med hunden, og at de derfor er nødt til å imøtekomme denne etterspørselen.
– Folk ser hunden som et familiemedlem, og forventer i større grad å få ha den med seg. Alternativet er at gjestene velger et annet hotell, sier hun.
Egen fløy og vasketillegg
For å ivareta både hundeeiere og hundeallergikeres interesser, er det ikke uvanlig at hunder og deres eier blir plassert i en egen fløy av hotellet/turisthytta, slik at den sistnevnte kategorien unngår å møte på en stor logrende pels i korridoren på vei ut. Oset høyfjellhotell på Golsfjellet har løst dette ved å gi hundeeiere rom med direkte utgang til den nederste parkeringsplassen. Her hadde vi med Zorba to ganger i 2010 og 2011.
De fleste hoteller tar et ekstra gebyr på mellom 100 og 250 kroner for å gjøre rent etter firbente gjester. Selv om man ikke aktivt inviterer hunden opp i hotellsengen, skal det godt gjøres at den ikke er innom de fleste hjørner og legger igjen litt pels i løpet av en langhelg.
Tre tips til deg som har med hund på hotell for første gang:
1. Ta med et teppe/hundeseng hjemmefra som hunden er kjent med og kjenner lukten av. Dette gjør det enklere å finne seg til rette på nytt sted.
2. Tåler hunden din å være alene på et helt fremmed sted? Ikke forlat den på nytt rom uten å sjekke om han bjeffer/skraper på døra etter at du har låst deg ut. Hvis den bjeffer høyt, la den ligge i bilen hvis du/dere spiser på restaurant og det ikke er for kaldt eller for varmt . De fleste hunder tåler en halvtime i oppvarmet bil hvor den føler seg trygg. Er det for kaldt/varmt til å ha hunden i bilen, sjekk muligheten for mat via rom service.
3. Ta hensyn til øvrige gjester. Ikke alle er like glade i hunder, og mange er dessuten allergiske. Som hundeeier skal du vise ekstra hensyn til øvrige hotellgjester.
Lurer på hvilke hoteller du kan ta med hunden din, sjekk disse oversiktene:
Hotelspecials oversikt over hotell som tar imot kjæledyr i Norge
Nettsted over hundevennlige hoteller
Turistforeningens hundevennlige hytter