Alternativ sydenferie: Palmer og strandliv i Nord-Makedonia
Svenskene har direktefly til Ohrid om sommeren. I Norge hadde ingen av min venner hørt om Ohrid og innsjøparadiset med samme navn da jeg fortalte vi skulle reise hit på sydenferie.
Badevannet er krystallklart, strendene rene og prisnivået i Nord-Makedonia er blant det laveste i Europa. En solseng koster mellom 30 og 50 kroner dagen, og du får middag med et glass vin til under hundrelappen. Alt i alt er Ohrid et supert alternativ til tradisjonell sydenferie.
Jeg hadde lenge ønsket å besøke Ohridsjøen og byen Ohrid, som er den største byen langs den 87 kilometer lange kystlinjen. Allerede for 5-6 år siden lagret seg diverse hashtags for å følge med på bilder og innlegg fra Ohrid på instagram. Planen var å reise i 2020, men så kom det en pandemi i veien, og den planlagte turen ble utsatt på ubestemt tid.
De siste uken i juni 2022 kunne venninnen min og jeg endelig sette oss på flyet til Skopje. Etter en interessant og varm dag i hovedstaden, tok vi rutebussen tre timer sørover til Ohrid, hvor vi hadde forhåndsbooket hotell.
Badeparadis
En av grunnen til at jeg ville å besøke Orhid var ønsket om å svømme uten å tenke på brennmaneter. Jeg hadde sett bilder av det krystallklare vannet, men var likevel skeptisk til hvorvidt dette stemte med virkeligheten.
Men av og til overgår virkeligheten forventningen. Ohridsjøen er et av stedene som virkelig overrasket positivt. Det klare vannet har utallige nyanser av blått, turkis og grønt, noe jeg ikke har sett i en innsjø tidligere.
Med palmer og klima tilnærmet det samme som ved Middelhavet, kunne kystlinjen langs Ohridsjøen lett forveksles med den greske skjærgården. Samtidig, når man står i byen Orhid og ser tvers over til Albania og Galičica-fjellet som strekker seg 2254 meter over havet, er det lett å få et snev av assosiasjoner til lune, grønne vestlandsfjorder på en sjelden fin sommerdag.
I Ohrid svømmer og bader folk mellom strandrestaurantene fra soloppgang til solnedgang i nærmere 25 graders rent vann. Det er riktignok ingen sandstrender i selve byen, men derimot er det flere steinstrender og bukter hvor du kan være nesten for deg selv hvis du går noen hundre meter vekk fra selve gamlebyområdet.
Ønsker du strender med myk sandbunn, er nærmeste mulighet en kort spasertur unna langs kyststien.
Vi bodde på et lite, men hyggelig hotell ved navn Villa Natali, som er oppkalt etter vertinnen.Den lange sandstranden ligger på andre siden av veien fra hotellet.
Unesco-vernet sjø
Ohridsjøen ligger nesten 700 meter over havet, og deles mellom Nord- Makedonia og Albania, hvorav to tredeler tilhører det førstnevnte landet.
Innsjøen ble skrevet inn på Unescos liste over naturarv i 1980, og byen med det sammen navnet ble skrevet inn på listen over kulturarv året før. Ohrid by har ca 55.000 innbyggere, og er den største byen ved innsjøen.
Ettersom sjøen er vernet, er det svært lite plast og søppel og se på bunnen i forhold til antallet badere og turister.
Her kan du lese mer om Ohrid.
Slik reiste vi
Byen har det jeg tror må være en av verdens minste internasjonale flyplasser, der blant annet Wizzair flyr direkte til Wien, Sverige (Malmø), Tyskland, England og Italia i sommersesongen. Vi fløy fra Ohrid til Wien, og tok Norwegian derfra til Oslo. Vi reiste siste uken i juni.
Innsjekkingen i Ohrid var overraskende effektiv og rask, uten mye venting. Flyplassen har også en liten taxfreebutikk og kafe. Nedover tok vi Norwegian til Beograd, og Serbian Airlines videre til hovedstaden Skopje, ettersom dette passet best og vi også ønsket et døgn i hovedstaden.
Fakta om Ohridsjøen
Ohridsjøen renner ut i elven Svarte Drin, som igjen renner ut i Adriaterhavet.
Kystlinje: 87,5 kilometer
Høyde over havet: 693 meter
Lengde: 30,4 kilometer
Bredde: 14,8 kilometer
Med sin alder på rundt tre millioner år, er innsjøen også Europas eldste innsjø.