Amsterdam året rundt
I skumringen langs kanalene bugner det av tulipaner, sykler og sjokolade i den nederlandske hovedstaden.
Mange mener Amsterdam gjør seg best om sommeren. Ikke så rart, når de fleste besøker byen kun i sommerhalvåret. Men adventstiden i den nederlandske hovedstaden er slett ikke verst, selv om jeg har gode minner fra vår- og høstturer også.
Gåavstand til det meste
Det tar ikke lengre tid å komme seg fra Oslo til Amsterdam enn det tar å kjøre bil fra Oslo til Julenissemuseet i Drøbak i rushtiden. Det tar heller ikke mer enn et drøyt kvarter med toget fra Schiphol flyplass inn til sentrum.
Herfra er det gåavstand til det meste av det beste i kanalhovedstaden. Innkvarteringsmuligheter finnes det nok av i denne byen, fra det helt enkle til internasjonale topphoteller med service i verdensklasse. Vårt valg faller på Swissotel i hovedgaten Damrak, kun et steinkast fra markedsplassen Dam.
Stort soverom, gratis internett og nydelig bad, i tillegg til i gåavstand til det meste som er verdt å få med seg i Amsterdam.
Kule museer
Hva har så Amsterdam, foruten et stort og velkjent , men ganske utvannet rødlyktdistrikt? Vel, butikker, kafeer, små og store museer, REM Eiland, og mye annet man ikke visste var spennende, fordi man ikke visste at det eksisterte. REM Eiland er en tidligere oljeplattform som er tauet inn til land og gjort om til restaurant. Maten er nydelig, og fra baren på toppen har du byens beste utsikt over havnen.
Sjøfartsmuseet er et must hvis man er litt intersseert i den nedrerlandske sjøfartshistorien og livet i de nederlandske oversjøiske koloniene og territoriene. Ellers er ostemuseet, tulipanmuseet og husbåtmuseet blant de mer kuriøse innslagene i sentrum.
Med unntak av på de sureste og kaldeste dagene om vinteren, er utekafene langs kanalene samlingsted for både lokalbefolkningen og turister året rundt. Flere av de de stedfaste gamle lekterne og båtene har også servering på dekk.
Man innser fort at tulipaner og blomster er like populært om vinteren som om sommeren. Overalt bugner det av juledekorasjoner med store stearinlys og blomster i friske farger. Her finnes alle tenkelige varianter, fra gule og lilla til røde, hvite, og blå. For de som ikke orker bryet med å vanne blomster finnes det nesten like mange varianter i tre. Noen av tretulipanene ser så ekte ut at de nesten er umulig å skille fra de ekte tulipanene.
– Trenger du hjelp, spør en blomsteselgende jente i dét jeg klistrer nesa oppi en av de mange flotte juledekorasjonene.
Jeg kan jo ikke akkurat si at jeg er i ferd med å avdekke falske tulipaner i butikken hennes, så jeg spør heller om hun har rosa julestjerner for eksport. Noe hun ikke har.
Jul i Jordaan
Ved Anne Franks skjulested står hundrevis av sykler parkert tett sammen langs kanalbredden. Syklene er ikke av det mest moderne slaget, men overraskende mange har et personlig preg over seg i form av farge eller fasong. Men det er ikke bare dagboken til den jødiske jenta som levde sine siste dager i kvartalet som trekker folk til området.
På den andre siden av elven ligger nemlig bydelen Jordaan med alle sine små julepyntede gallerier, antikvitetsforretninger og kuriøse museer. En gang var dette arbeiderklassen og de fattiges strøk. I dag er det et av de mest fasjonable boligstrøkene i Amsterdam.
Her finnes mye rart for en hver smak, som for eksempel tulipanmuseet.. Litt lenger oppover langs elven ligger julepyntede husbåter på rekke og rad. Og enda lenger opp ligger det som sannsynligvis er verdens eneste husbåtmuseum.
Min kuinteresserte kunstnervennine, som er blitt kjendis på lokalnivå for sine utstillinger og salg av flotte kubilder, faller pladask når vi snubler over en egen butikk/atelier med kuer i alle størrelser, formater og farger! Dette viser seg å være en utrolig kul butikk, selv for en ikke over middels ku-interessert venninneflokk også.
Sykkel og skøyter
Nederlendere er som kjent en syklende nasjon. De sykler overalt, med og uten vogner på sykkelen.
De morsomste syklene er de med plass til en hund eller et par unger foran. Her hjemme sitter som regel passasjeren bak syklisten. I Amsterdam sykler mødrene like gjerne langs de vinterkalde kanalene med poden sittende foran i en trevogn.
På denne måten har de oversikt over ungen, samtidig som den sitter trygt oppi vognen, i stedet for oppå bakhjulet.
Den andre folkesporten er skøyter. Når kanalene fryser setter barna på seg skøytene og løper ut på glattisen. I vinter har det ennå ikke vært kaldt nok til at vannet har hatt tid til å fryse til is, noe byens 2500 husbåteiere sikkert er veldig glade for.
For skøyteentusiastene betyr de manglende kuldegradene at de må finne andre steder å utøve sporten på. Og hva er vel en bedre plass enn skøyebanen på Dam, midt mellom Madam Tussaud-huset og alle de kanelduftende julebodene.
Når kulda kryper oppover føttene etter en halvtimes improvisert isdans, er det bare å slå seg ned på en av de varmluft-oppvarmede utekafeene og bestille en ordentlig stor og god kopp med varm sjokolade.
Så er det vel kun appelsinen som mangler før den ekte, norske julestemningen begynner å smyge seg inn i sjela. Selv blant vintertulipanene i den nederlandske hovedstaden.