Andøyas hvite herlighet: Vakrere enn de fleste og lengre enn alle andre
Bleik strand er like vakker i virkeligheten som på instagram. Men Andøya er mye mer enn Norges lengste hvite sandstrand.
Navnet Bleik kommer av gammelt for hvit, og navnet kunne ikke passet bedre til den 2,5 kilometer lange stranden på nordvestsiden av Andøya.
Helt siden jeg så bilde av Bleik for første gang, har jeg hatt som mål å reise dit en sommer. Men med farsrøtter og hytte utenfor Tromsø og svigerfamilie i Bodø og Gildeskål, blir det til at mesteparten av ferien går med tid til å besøke våre egne steder og folk.
De gangene vi har vurdert å ta veien via Andøya på tur nord- eller sørover, har vi enten drøyd ferien så lenge i Tromsø at det ikke har vært tid til omveien via Andøya, eller det har vært midt i fellesferien og dermed stappfulle ferger og lange køer for å komme seg med fergen fra Gryllefjord i Senja til Andenes. Det har dermed blitt med drømmen og planen, og et påfølgende løfte til meg selv om at neste år, da blir det Andøya.
Bilveien til Andøya
I år insisterte jeg på at vi skulle kjøre innom. Jeg skrev til og med en kommentar på Facebook at jeg jeg skulle innom Andøya om jeg så skulle svømme dit..
Årest tromsøtur startet med overnatting på vakre Snøhetta Camping på Hjerkinn. Deretter var planen å besøke den geologiske vidunderøya Leka, helt nord ved trøndalgskysten. En brannulykke på E6 med påfølgende forsinkelser til Leka-fergen sankthansaften, gjorde imidlertid at vi måtte kansellere Leka-oppholdet og endte istedet med en kort overnatting i bilen foran nattestengt tunnel før Saltfjellet.
– Nå blir Andøya neste stopp, insisterte jeg, og før gemalen hadde fått tid til å svare hadde jeg booket en hytte til oss på Midnattsol camping på Bleik.
Den lille bekymringen vi hadde om ikke å få plass på Ofot-fergen fra Bognes til Lødingen viste seg å være helt ubegrunnet. 08-fergen var mindre enn kvart full, og både hunden vår og vi nøt den timelange turen ute på øverste dekk.
Etter tre timers kjøretur i sikksakk mellom fylkesgrensene Nordland – Troms og Finnmark, suste vi over broa som forbinder Norges største øy, Hinnøya, med Andøya.
Herfra fulgte vi Nasjonal turistvei Andøy langs yttersiden av øya opp til Bleik, som ligger nordvest på øya.
Les også : Tips til spisesteder i Lofoten
Postkortvakkert
For et sted! For en utsikt, og for en strand.
Jeg hadde skyhøye forventninger, og regnet egentlig med å bli litt skuffet. Men den gang ei.
I resepsjonen på campingen blir vi møtt av eier Jon Ronald Norheim, som viser oss hytta og ber oss ta en titt for å se om vi er fornøyde.
Med gress på taket, en liten terrasse og plen og ti meter å gå til stranden, er den lille hytta perfekt for oss to tobente og den firbente. Fra terrassen har vi utsikt rett mot Atlanterhavet og solen som ikke går ned på denne tiden av året.
Norges lengste
Bleik strand er akkurat like postkort- og instagramvakker som på postkortene og på hashtagen #bleik på instagram. Jeg visste at den var rangert som en av landets fineste strender, men ikke at den med sine 2,5 kilometer er Norges lengste hvite sandstrand.
Et par menneskeskapte moloer gjør at den i praksis ikke er helt sammenhengende. Men uten en sterk molo ville det vært umulig å ha en fiskeri- og båthavn på dette stedet under vinterstormene.
Den sydligste delen av stranden er den fineste delen. Her er bølgene størst og man ser rett ut til den ikoniske Bleiksøya. Det er nok her de fleste postkortene og instagrambildene er tatt, vil jeg anta.
Vi legger derfor det obligatoriske kveldsbadet hit. Det er som ventet litt kjølig, men det klare vannet, bølgene og den hvite myke sanden veier opp for temperaturen.
Les også: Nå nyter vi godt av utlendingens initiativ
Gamle fjøs får nytt liv
Bygda Bleik er mer enn stranden. Her bor rundt 450 personer, og det finnes både butikk, kafe, pub, stadion, skole og barnehage.
De fargerike husene er en attraksjon i seg selv. De kommer i alle mulige farger og varianter, fra tre til mur og eternitt.
Langs strandpromenaden ligger flere gamle røde hus på rekke og rad, som alle er under oppussing.
– Det er gamle fjøs som pusses opp til Airbnb, forteller campingplasseier Jon Ronald Norheim. Han synes det er bra at de gamle fjøsene kan brukes til noe nyttig, uten at de mister sin opprinnelige form.
Norgesferierende
Tidligere var Andøya en typisk sommerdestinasjon med hovedtrykket mellom juni og august. De fleste kommer for å se midnattsol, hval og å nyte den fine naturen. De siste årene har turismen også tatt seg opp på vinterstid.
– Vi ser at mange, spesielt asiater, kommer hit om vinteren for å oppleve nordlyset, forteller campingeieren.
Selv om det er godt belegg med norske turister mens vi er her, har campingplassen langt færre bookinger enn under normale sesonger.
– Hittil i sommer har vi stort sett hatt helgeturister fra regionen. Men nå framover kommer det flere nordmenn fra andre deler av landet, og det er jo bra, sier Norheim. Det er likevel et godt stykke unna fullt belegg.
Les også: Sjekk disse strendene i Lofoten
Stupbrett eller paddeflatt
Landskapet på Andøya er spesielt. Det varierer mellom padde flatt og stupbratt. Naturen rundt Bleik er intet unntak, men stupbratte taggete fjell på de fleste kanter. Noen av toppene er imidlertid lett tilgjengelige, og flere er populære dagsturmål for fotturer.
Området er også perfekt for sykling, og har du ikke sykkel selv, kan du låne campingens sykler gratis. Du kan også leie elsykler hvis du blir lei av å tråkke.
Helt nord ligger Andenes, som er det største tettstedet på øya og administrasjonssenter i Andøy kommune. Bygda har rundt 2600 innbyggere, og har tilnærmet rette gater og fargerike hus i alle varianter. Her ligger også flyplassen, som fungerer som både sivil flyplass og militær flystasjon.
Andenes har til og med svømmehall. Faktisk har Andøya produsert noen av Norges beste svømmere, ja til og OL-deltakere.
Det finnes tre-fire spisesteder i bygda, og vi velger uteserveringen på Arresten for lunsj. Her får vi nydelig fiskesuppe med dagens sei og fish and chips.
Stedet er ikke større enn at vi kan gå rundt på en halvtime.
Det store fyrtårnet ytterst rager 40 meter over bakken, og har sørget for en tryggere ferd for skipene utenfor siden 1859. Det røde støpejernsfyret var blant de første i sitt slag i Norge, og er også et av de høyeste. Fyret ble fredet i 1999.
Romskip og hval
Andøya er spesielt kjent for to ting; Hvalsafari og Andøya rakettskytefelt.
Det var man startet med organisert hvalsafari for turister, og Andøya hvalsafari beskrives av mange som intet mindre enn verdens beste på området.
Romfartopplevelse er også en del av øya turistattraksjoner. Etter oppskytingen av den første forskningsraketten i 1962 har øya vært sentrum for romforskning og etterhvert romfartshistorie. Er du interessert i å lære mer om romfart, er et besøk på Romskipet Aurora et godt tips. Aurora ligger mellom Bleik og Andenes, og gir deg en intro til både romfart og nordlys.
Husk også å stoppe ved den nye utedoen langs Nasjonal turistveg, og tar du innsidenveien tilbake fra Andenes, er også den åttekantende Dverberg kirke verdt et stopp.
Vi hadde opprinnelige tenkt til å ta fergen fra Andenes til Gryllefjord i Senja, en tur på rundt 15, time.
Det blåste imidlertid opp til kuling, og vi fikk vite at hunder må låses i bilen på bildekket. Å la tidvis litt sjøsyke Tussler være innelåst i bilen uten at vi har mulighet til å sjekke tilstanden hans, var lite fristende. Vi valgte derfor å kjøre tilbake til Lødingen og Bjerkvik og så ta E6 videre nordover. Tidmessig er ikke det så mye å hente på å velge fergeveien via Senja og Kvaløya til Tromsø. Vi brukte ca seks timer med stopp i Bjerkvik.
Andenes overresker positivt. Her kunne jeg faktisk bodd, hvis jeg hadde noe fornuftig og gjennomsnittelig inntekstbringende å gjøre.
Reisefakta:
Fly: Du kan fly til Andenes med SAS eller Norwegian og Widerøe. Evenes ligger heller ikke lengre enn et par timers kjøring unna. NB Sjekk oppdaterte ruter ift Covid19.
Bil: Fra Tromsø er den korteste veien via Senja med ferge Brensholmen (Kvaløya) – Botnhamn (Senja) og Gryllefjord (Senja) – Andenes.
Kommer du sørfra kjører du via Hinnøya over broen til Risøyhamn.
Hurtigruta: Hurtigruta anløper Risøyhamn.
Reise med hund: Det er lurt å sette seg inn i reglene på fergene. Noen ferger tillater hunder på dekk, i det emisnet utnedørs. Andre, slik som Andenesfergen, tillater ikke hunder ute i det hele tatt. Derimot må alle tobente forlate bilen under overfarten.