Azorene – de grønne oasene i Atlanterhavet
Er du glad i fargerike blomster, vill natur og behagelige temperaturer, er den portugisiske øygruppen Azorene et godt tips til høstferien.
På Azorene blir det sjelden varmere enn 25 grader, og sjelden kaldere enn 5 grader i lavlandet i vinterhalvåret. Det stabile atlanterhavsklimaet gjør også at øyene har en del mer varmekjære planter og frukter enn det breddegraden tilsier.
- Landlig idyll.
- Varme kilder.
- Lavaklipper.
Eksotisk navn
Azorene ligger to timers flytur rett ut i Atlanterhavet fra Lisboa, og tilhører sammen med Madeira, Kanariøyene og Kapp Verde-øyene Makaronesia. Navnet betyr noe sånt som «de lykkelige øyene» på gresk. Endelsen «nesia» har sin opprinnelse i det greske ordet for øyer; nesos. De tre stillehavsøygruppene Mikronesia, Melanesia og Polynesia har også fått sine navn etter det gamle greske ordet. Mikronesia, Melanesia og Polynesia betyr henholdsvis «de små øyene», «de sorte øyene» og «de mange øyene».
I juni 2023 besøkte jeg øya Sao Miguel, som er den største øya der provinshovedstaden Ponta Delgada ligger.

VILLE VEST: Det blåste bra da vi besøkte Mosteiros. Men himmelen var blå, i motsetning til lengre inn og opp på øya.
Leiebil eller gruppetur?
Den beste måten å oppleve Sao Miguel på er helt klart ved å leie bil og kjøre rundt på egen hånd. Da kan du gjøre det du selv vil og stoppe der du ønsker. Med med begrenset tid og hvis man er alene er de organiserte turene gode alternativer til en forholdvis dyr leiebil.
Det finnes en rekke turopertører, og jeg valgte en dagstur med Azores Dream Tours til den den vestlige delen av øya. Her fikk jeg oppleve flere av høydepunktene på øya.
Lokal ananas
Først stopp var en av ananasplantasje utenfor Ponta Delgada.
Azorene, og spesielt øya Sao Miguel, er nemlig kjent for ananasproduksjon.
Ikke er bare den kjempegod, den er også ganske så unik.
– Dette er mest sannsynlig det eneste stedet i verden der man dyrker ananas i drivhus, forteller guiden vår, Vera.
Ananasen ble importert fra Brasil til Ponta Delgada på 1800-tallet, etter at øyas appelsinproduksjon begynte å svikte.
Den søte søramerikanske frukten vokser imidlertid sakte, og det tar inntil 2-3 år å produsere en enkelt frukt.
På Azorene har man imidlertid funnet en unik måte å «gjødsle» frukten på. Ved bruk av en spesiell type «røyk» i drivhuset, fremmes veksten. Når planene har nådd en viss størrelse flyttes til neste drivhus, der de forsetter veksten inntil de er klare for innhøsting.
Det finnes rundt 6000 ananasplantasjer på øya, men kun enkelte av dem er åpne for besøkende.
- Drivhus med ananas.
- Lokal ananaslikør.
- Omvisning på plantansjen.
Ville vakre vest
Landsbyen Mosteiros ligger helt vest på øya, og har drøye tusen innbyggere. Her er det naturen og havet som har regien, og ikke minst samspillet mellom disse. På vindfulle dager møter Atlanterhavets frådende bølger Azorenes sorte lavasteiner med et brak og romling, mens sjøsprøyten står metervis til værs. Men havet kan også være rolig, og hvis det i tillegg er varmt og vindstille, rømmer både lokalbefolkning og turister ut til landsbyens «blått flagg»-strand.
Det mange naturlige klippebassengene og kulpene langs sjøkanten fylles opp av sjøvann når havet slår over, og er også populære badeplasser.
Vil du ha fine solnedgangsbilder over sjøen, er Mosteiros et bra sted å besøke. Både stranden og kystlinjen bortenfor er utmerkete steder og for å fotografere sorte klippesilhuetter mot rød himmel.
- Gammel vindmølle.
- Stranden i Mosteiros.
- Naturlig badekulp.
- Havbasseng i lavasteiner.
Kratersjøene Sete Cidades
Hvis du har sett ett bilde fra Azorene, er sjansen stor for at dette er fra Sete Cidades. De to tvilling-sjøene midt inne i det grønne krateret er like mye symbol for Azorene som Geiranger og Reine i Lofoten er symboler for Norge.
Det spesielle med de to sjøene er at den ene er grønn og den andre er blå. Men for å at fargene skal komme til sin rett, bør været være bra. Det bør heller ikke være for lav tåke, ettersom de beste utsiktspunktene ligger på 4-500 meters høyde, et stykke opp mot kraterkanten.
Da vi var der var det desverre både skyer og tidvis tett tåke, så vi så verken farger eller utsikt.
Vi er jo bortskjemte med flott natur i Norge, og i gråværet liknet innsjøen egentlig på to vanlige norske innsjøer. Likevel; de vakre omgivelsene gjør det likevel verdt å ta turen.
Like ved innsjøene, fortsatt inne i krateret, ligger landsbyen Sete Cidades. Den idylliske og frodige landsbyen med knappe tusen innbyggere er omgitt av med makaronesisk vegetasjon and japanske sedertrær.

GRØNN: Den grønne innsjøen i krateret på en overskyet dag. Det var flere som leide kajakk og padlet på innsjøen.
- Kirken i Sete Cidade.
- Guide Vera med hest.
- Den blå innsjøen.
- Dette er den grønne innsjøen.
Myten om tåke
Vår guide Vera er imidlertid forberedt på det uberegenlige været, som har vekslet mellom sol, skyer og tåke hele dagen. Hun har forsøkt å rokke om på programmet, for at vi skal kunne rekke noen av severdighetene mellom tåkebankene. Vera har også en forklaring på hvorfor det er så mye å tåke på Azorene. Hun forteller historien om hvorfor øyene ofte er omgitt av tåke.
–Det var en gang en vakker prinsesse her på øyene. Problemet var at hun ønsket å flykte fra Azorene hver gang det kom et skip innom som kunne ta henne med. Hennes far, kongen, orket ikke tanken på at hun skulle rømme. Han gikk derfor til sin venn trollmannen og ba om råd.
– Jeg kan tåkelegge øyene hver gang et fremmed skip nærmer seg, så finner det ikke fram til havnene våre, foreslo trollmannen.
– Så lurt, kvitterte kongen, og slik ble det.
-Men dere, sier vår unge og humoristiske guide; det er bare et problem:
– Prinsessen og kongen er for lengst «gone», og trollmannen ,.. ja, han er det ingen som vet hvor er.
Men tåken,- som dere ser, den er vi ikke kvitt. Og ikke aner vi hvordan vi skal bli kvitt den heller .
– Derfor, hvis noen av dere har et forlag til hvordan vi kan bli kvitt tåken som trollmannen la igjen, vil vi gjerne høre det, smiler Vera og ler.
- Plutselig kom tåka…
- Litt mindre tåke i øyeblikket på 700 moh.
- Hvem skulle tro dette var en kraterkant?
Varme kilder
Sao Miguel er også kjent for sine varme kilder, som det i alt finnes fem av på øya. Caldeira Velha ligger 630 meter over havet ved Serra de Água de Pau, på veien opp til utsiktspunktet for Lagoa do Fogo.
I Caldeira Velha kan du velge mellom fire forskjellige basseng som ligger midt i en suptropisk skog med grønne trær og store bregner. Temperaturen varierer mellom 25 og 38 grader celsius, og man får nesten følelsen av å være i Jurassic Park.
Så selv om du ikke vil bade, gir dette stedet en naturopplevelse som er verdt å ta med seg. Hele området er vulkansk, og Caldeira Velha inngår i et 13 hektar stort vulkansk naturreservat.
Hvis du vite mer om området, ta en tur innom besøkssenter i Caldeira Vehla. Her kan du finne ut mer om Azorenes vulkanske opprinnelse, samt øyenes fauna og flora.

KILDEBAD: Du kan velge mellom fire bassenger å bade i, med vanntemperatur fra 25 til 38 ish celcius.
Surfing i verdensklasse
Med Atlanteren rett ut på alle kanter er det ikke overraskende at bølgene som slår innover strendene kan være store. Der bølgene er for store for vanlig badende, er det en annen gruppe vannentusiaster som inntar strendene; surferne.
Sao Miguel har surfestrender i verdensklasse, og er også vert for internasjonale bølgesurfekonkurranser. Blant de mest kjente spottene er Santa Barbara og Monte Verde ved byen Riberia Grande. De to ligger like ved hverandre, med den førstnevnte som den mest populære. Stranden her er lang, med god plass og fasiliteter som garderober, surfeskoler og restaurant.
Santa Barabara er også navnet på en by på øya, og må derfor ikke forveksles med surfespotten med samme navn.
Reisefakta:
Azorene består av ni øyer, og ligger ca 1500 kilometer fra Lisboa og ca 3900 kilometer fra den amerikanske østkysten. Øyene ligger forholdsvis spredd, med lengste distanse på 600 kilometer fra øya Santa Maria til øya Corvo. Den korteste distansen mellom to øyer er imidlertid kun på 6 kilometer, som er mellom Faial og Pico.
Tilsammen har Azorene rundt 250 000 innbyggere, hvorav 140 000 bor på Sao Miguel. Her ligger også regionshovedstaden Ponta Delgada, med rundt 45 00 innbyggere.
Høyeste fjell er i Ponta do Pico på øya Pico, som med sine 2351 meter også er Portugals høyeste fjell.
Øygruppen er ved siden av Madeira en av Portugals to selvstyrte regioner.
Reise dit:
Det går for tiden ingen direktefly mellom Norge og Azorene. Vi fløy med Tap til Lisboa og videre med Azores Airlines. Vi valgte en kombinasjon der vi kom til Lisboa på ettermiddagen og fikk opplevde litt av den portugisiske hovedstaden før turen gikk videre klokken 12 dagen etter. Vi betalte da hotell i sentrum selv, ettersom vi kunne valgt en kombinasjon der vi kun ventet noen timer på flyplassen. Flyplassen i Lisboa ligger kun åtte kilometer fra sentrum, så det kan være vel verdt stopoveren hvis man ikke har vært i Lisboa før.
Prisnivå:
Vi erfarte at prisnivået i Ponta Delgada var lavere enn i Lisboa, med unntak av hotellene. Her var prisnivået i juni det samme som i Lisboa, mens restauranter og dagligvarer var rimeligere. Ettersom Azorene tilhører Portugal, er det euro som er valutaen.