Badeferie for vikinger
Å kommer til Island er alltid hyggelig, spesielt når man skal ut i det våte element. For er det noe islendingene kan, så er det å kose seg i vannet året rundt.
Er det noe islendingene er gode til foruten å spille fotball, så er det å svømme og bade året rundt. Og de gjør det aller helst utendørs.
Det finnes knapt noen nasjon som har så mange basseng per innbygger som islendingene. Takket være jordvarmen har selv de minste bygdene et lite firebaners 25 eller 16 3/4-meters utendørs basseng. I løpet av de siste tiårene har også flere byer fått innendørsbasseng. Blant disse er riksanlegget Laugardalslaug, som ligger et lite dalføre midt i Reykjavik hvor alle de store idrettene har sine nasjonale anlegg.
Året rundt
Navnet «Laugardalslaug» høres ut som smør på flesk; badedalsbadet. En dame jeg møtte under bading i en av av stedets «heitir pottar», forklarte meg imidlertid opprinnelsen til navnet. I gamle dager, det vil si på begynnelsen av det forrige århunderet, fantes kun et tre, og et lite basseng, og en vaskeplass, hvor lokalbefolkningen badet og vasket klærne.
I 1968 sto landets svømme- og rekreasjonsstolthet ferdig, men kun med utendørsbasseng. For få år siden fikk badet sitt internasjonale innendørs 50-meters basseng med ti baner. Anlegget har dermed to 50-metersbasseng, et badeland, samt flere varme kulper, såkalte «heitir pottar», som er åpent året rundt. Siste tilskudd er en utendørs varmekulp med saltvann som holder rundt 40 grader.
Å kunne gå rett fra treningsbassenget inne til utesvømming og varmekulp utendørs er noe både islendingene og de tilreisende setter stor pris på. Årlig besøker nærmere to millioner mennesker dette storslåtte badeanlegget.
Lagunedypp
Som ved alle mine tre tidligere besøk på Island, gikk også denne gangen turen innom Den blå lagune i Grindavik. Dette utvilsomt den mest kjente «badeplassen» i landet, og ligger midt i lavaørkenen mellom Reykjavik og flyplassen ved Keflavik. De fleste tilreisende legger derfor inn besøket enten på vei fra eller til flyplassen, ettersom det ikke er så mye annet å se eller gjøre på denne strekningen, bortsett fra å beundre det enorme landskapet med størknet lava.
Stedet er et geotermisk spa med mineralholdig vann. Vannet er spillvann fra Svartsengi kraftverk som er et høytemperaturkraftverk. I tillegg til å bare bade i det varme, dampende vannet, kan du få diverse spabehandlinger, deriblant massasje liggende på en flytemadrass i vannet. I det naturformede bassenget finnes også en bar, som er til stor glede for mange av de besøkende. Det varme vannet og dampen gjør imidlertid at man lett blir dehydrert, noe man bør ha i mente hvis man lar seg friste av en iskald islandsk øl servert i plastglass mens man står med vann til livet. Det serveres også iskaldt frist vann, som et god alternativ.
Uansett, etter en times plasking og lek med hvit leire i varmt vann er det deilig å senke skuldrene og sette seg på den to og en halv timer lange flyturen tilbake til Oslo.