Badeperler i Telemarks indre skjærgård
Er du lei av saltvannsbad etter flere uker i skjærgården? Ta en dagstur til en av de fine badeplassene i «den indre» skjærgården i Vest-Telemark.
De tre ferskvannsbadeplassene jeg skal presentere ligger mellom en og halvannen times kjøretur innover i landet fra Kragerø. I tillegg til badeturen, får du med deg litt av Vest-Telemarks ville innlandsnatur med utsikt til vann, heier og høyfjell.
Toke brygge
Innsjøen Toke strekker seg mellom de tre kommunene Kragerø, Drangedal og Bamble. Men det er først og fremst Drangedal de fleste forbinder med Toke. Fra Kragerø sentrum til Drangedal sentrum er det drøye 40 kilometer, hvorav siste halvparten av bilturen følger innsjøen Toke.
Drangedal er ikke stort, og Toke brygge ligger midt i Drangedal sentrum. Her finner du en nydelig velholdt sandstrand, flytebrygge, toaletter, parkeringsplass og turstier.
Rett overnfor stranden ligger den kombinerte kafeen og landhandelen Lindtveit & sønn fra 1800-tallet.
Cruisebåten «Tokedølen II» har også sin hjemmehavn i forlengelsen av strandområdet.
Det er nesten dårlig gjort å bare nevne Toke brygge i forbindelse med badeplasser i Toke, ettersom innsjøen har flere ubebodde øyer med «Hawaii»-lignende hvite strender. Men skal du ut hit, trenger du båt eller kajakk.
Det går likevel fint å være landfast på stranden ved Toke brygge. Husk å ta turen innom Lindtveit & Sønn og smak på den hjemmelagde isen deres før du forlater badestranden.
Vrådal ved Nisser
Innsjøen Nisser ligger i Nissedal og Kviteseid kommuner, inneklemt mellom fjellknauser på inntil tusen meters høyde. I denne delen av Telemark er det imidlertid de samme runde fjellene som du ser innover i landet fra Kragerø, som dominerer landskapet. Gradvis blir de høyere, og etter Drangedal passerer du i Gautfallheia, som på det høyeste måler rundt 700 meter over havet. Herfra er det en kort kjøretur videre til Treungen i sydlige enden av innsjøen. Alternativt ta turen i retning Dalen, fra Drangedal. Da kommer du til Vrådal, ved den nordlige enden av Nisser. Du kan også kjøre fra Treungen til Vrådal langs innsjøen. Denne vakre turen er på rundt 35 kilometer, og går langs innsjøen.
I Vrådal ligger Sommerland, som har en fin sandstrand, klatretårn, kafe og muligheter for båtutleie eller et cruise med «Fram». I Vrådal ligger også det elegante Straand hotell, som er like populært om vinteren som om sommeren.
Vil du ta en fjelltur før dukkerten, er det flere topper i området.
For en skikkelig sydenopplevelse, er nok Sandnesodden ved bygda Fjone stedet å reise til. Jeg har ikke vært her ennå, men håper å få tatt turen på sensommeren i år. Sandnesodden ligger på vestsiden av innsjøen og byr på nesten en kilometer med hvit, langgrunn sand.
Jettegrytene i Nissedal
Det er ikke lenge siden jeg skrev om jettegrytene, ettersom jeg var der for første gang dagen før sankthansaften i år. Men Telemarks fineste badeland tåler en omtale til på bloggen. Jettegrytene i Nissedal strekker seg over et 300 meter langt område, med naturlige sklier, fossefall, og «stupetårn». Her kan du hoppe, skli, plaske eller bare svømme. Det store nederste «bassenget» er godt egnet til å svømme i for dem som er litt skeptiske til plaske- & spruteaktivitetene lengre opp.
«Grytene» er fordypninger i fjellet som er blitt laget av steiner og grus som over lang tid er virvlet rundt av elven Fyresåna. Ordet jettegryte kommer av at man i eldre tider trodde det var jettene, altså trollene, som hadde laget de store hullene med vann i.
Vi kjørte inn fra Treungen og parkerte ved begynnelsen av de gamle tømmerrennene. Det står imidlertid enkelte steder at man ikke skal å i tømmerrennene, men alle vi møtte brukte disse, ettersom bilveien for tiden er stengt.