Ferie med bil: Ti steder som er verdt å stoppe mellom Oslo og Tromsø
Planlegger du å kjøre nordover i sommer? Her er tips til ti vidt forskjellige steder som som er verdt en kaffestopp, benstrekk eller overnatting på turen mellom Oslo og Tromsø.

TROMSØ: Det er langt mellom Oslo og Tromsø, og mange fine steder å stoppe underveis. Her er vi vel framme i juli 2022, og nesten helt oppe i sherpatrappa.
Veien er målet, sier de som velger seilbåt framfor motorbåt. Jeg synes dette bør gjelde på landeveien over lengre strekk også. For selv om jeg har kjørt strekningen Oslo-Bodø-Tromsø nesten hver sommer, blir jeg ikke lei av den 1814 kilometer lange kjøreturen fra Slemmestad til hytta.
Det er så mange fine steder å stoppe underveis, enten det bare er for en rask benstrekk eller det for å overnatte. Har du tid, sett gjerne av en dag ekstra, så du kan få med deg noen opplevelser på veien.
Heidal i Gudbrandsdalen
Etter noen timers kjøring fra Oslo kan det være greit å ta en pause i vakre Gudbrandsdalen.
Heidal Rafting og gjestgiveri ligger kun et par kilometer fra E6, mellom Kvam og Otta. Her kan du overnatte i hytter eller rom, som ligger spredd rundt det store, grønne tunet.
Gjestehuset er basen til Heidal Rafting, og gjestegården har røtter med gårdsdrift tilbake til 1200-tallet. Overgangen fra gårdsdrift til turisme har gått gradvis i løpet av de siste hundre årene.
De første turistene kom til Heidal så tidlig som i 1938, da turistene overnattet på vandrerhjemmet på gården.
Det var Tor Aamodts oldefar og bestefar som startet med turisme, og i fjor overlot Tor driften til sønnen Ole Magnus og kona Camilla Jacobsen.
I dag har stedet tilsammen 75 senger fordelt på hytter og hus. Du kan også kombinere overnattingen med rafting, bropendling, juving og fotturer i det vakre dalføret ved foten av Jotunheimen.
- Gjestgiveret ligger idyllisk til.
- Fersk hjembakt er vanskelig å motstå.
- Sjoa og Lågens hvite strender ligger en kort gåtur unna.
- «Bahamas»- den lokale badeplassen i Lågen.
Flere muligheter på Dovrefjell
Det er ikke mange steder Europaveien går over et fjellområde på over 1000 meters høyde, hvor du har panoramautsikt til en av landets 2000-topper.
Tilgjengeligheten og beliggenheten, kun drøye to timers kjøring til Trondheim, gjør at mange haster rett over Dovrefjell og forbi Snøhetta. Dovrepasseringen kommer enten for tidlig eller for sent på dagsetappen mellom storbyene Oslo og Trondheim.
Men Dovre er mye er enn kun et sted å haste forbi. Fjellet byr på vakker natur, spennende dyreopplevelser og ikke minst gode mat- og overnattingssteder.
Vi har flere ganger stoppet for å spise rømmegrøt på Hagaseter og Dovregubbens hall. Vi har også overnattet i hytteleilighet på Dovregubbens Hall to ganger, og på Snøhetta Camping. Hundene våre er også like velkomne som oss eiere, både på Snøhetta Camping og i Dovregubbens Hall.
Uansett hvilket sted du overnatter, er det mange muligheter for en fjelltur på oppmerkede stier før turen går videre.
- Dovregubbens Hall.
- Stien til Snøhetta Viewpoint.
- Morgentur på østsiden av Dovregubbens Hall.
- Arnfinnsbrua mellom E6 og Dovregubbens Hall.
Tautra og Frostating
I Nord-Trøndelag er det flere steder som er verdt en avstikker fra E6.
Fra avkjørselen ved Åsen er det 20 kilometer til Frostatinget, som ligger i jordbrukskommunen Frosta.
Frostatinget var i middelalderen et av Norges fire store lagting, og dekket Trøndelagens lovområde. Frostatingloven var sannsynligvis også Norges eldste lov. I dag står det en stor bauta der man mener tinget ble avholdt. Frostatingloven ble påbegynt av Håkon den gode og inneholdt eldgamle norske rettsregler som ble skrevet ned i perioden mellom 1000 og 1200-tallet. Loven gjaldt fram til Magnus Lagabøter samlet alle de fire lovene fra de norske landskapslovene til en samlet lov i 1274. Disse fire lanskskapslovene var Borgarting, Eidsivating, Gulating og Frostating.
Rundt den store bautaen er det 12 små steiner som symboliserer alle de12 fylkene som møttes på det gamle Frostatinget.
Like ved bautaene ligger vakre Logtun kirke, hvor man tror at både Frostatingets segl og lovbok har vært oppbevart i en kiste i kirken.
Når du først er på Frostatinget, ta turen ut til øya Tautra, som er forbundet med resten av Frosta med en to kilometer lang molo.
På den naturskjønne og flate øya i Trondheimsfjorden finner man klosterruinene fra 1200-tallet og det nye Mariaklosteret fra 2006. Middelalderklosteret ble oppløst med den protestantiske reformasjonen, men det er fortsatt imponerende å gå rundt i ruinene. Utsikten mot Trondheimsfjorden og Fosen er verdt turen i seg selv. På Klostergården kan du få deg en matbit og eventuelt overnatte.
Tautra er også et kjent naturreservat, og hadde ifølge NTNU 180 observerte fuglearter i 2007.
- Trondheimsfjorden med Fosen bak.
- Frostatingbautaen.
- Tautra klosterruiner.
- Frostating.
- Kirken ved Frostating.
- Tautra klosterruiner.
- Gården ved Frostating.
Tid til ettertanke på Falstadskogen utenfor Levanger
Hva får noen til å risikere alt for å hjelpe andre?
Mellom Åsen og Levanger er det verdt å ta den lille omveien på 7-8 kilometer innom Falstadsenteret, Her, i idylliske Ekne, kan du lære mer om dette.
Falstadstadsenteret består av tidligere Falstad fangeleir og Falstadskogen. Stiftelsen Falstadsenteret ble opprettet 2000 og er et nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter.
Den grønne skogen innbyr til fredelig spaserturer og naturopplevelser. Den rolige fasaden skjuler imidlertid en grotesk historie, som er vel verdt å vie litt oppmerksomhet i disse tider.
Skogen er nemlig gravplass for krigsfanger, og er i dag et fredet krigsminne.
Museet i hovedbygget åpnet i 1995 i forbindelse med frigjøringsjubileet etter Andre verdenskrig. Det ligger i kjelleren til det som under den tyske okkupasjonstiden mellom bar navnet SS-Strafgefangenenlager Falstad. De aller fleste som satt her var norske politiske fanger.

FALSTADSKOGEN: Flere av gravplassene er fortsatt ikke blitt funnet. Men minnesmerkene taler sitt eget språk.
- IPAD: Med lyd og bilder navgigerer vi gjennom uteområdene, der fangene oppholdt seg.
- ENKELTSKJEBNER: Vi få møte historiene til enkeltmenneskene bak krigens grusomheter.
- AUDOVISUELT: Ipad og øretelefoner guidet oss gjennom området.
- SS: Skolehjemmet på Ekne ble fangeleir 20 år etter at det ble bygget.
Mosjøen- lengst sør i nord
Inneklemte Mosjøen er en by vi tidligere hastet gjennom på veien fra nord til sør eller motsatt. De siste gangene har vi overnattet her, all den tid det har vært mulig å få rom i Nord-Norges sørligste by på kort varsel. Vår favoritt er ærverdige Fru Hagans Hotel i historiske Sjøgata og den store grønne hagen ved elven Vefsna. Men Nord-Norges eldste hotell er ikke kun vår favoritt, så skal du ha rom her, må du enten være tidlig ut med bestilling, eller satse på at noen har kansellert på kort varsel.
I denne lille byen finner du et vakkert stykke norsk kystkultur. Sjøgata i Mosjøen har nemlig Nord-Norges lengste trehus- og bryggebebyggelse fra 1800-tallet.
Har du en dag til overs, anbefales en gåtur opp Helgelandstrappa eller den 700 meter lange Ziplinen som ender i hagen til Fru Haugan. Er det sol og varmt, ta gjerne et friskt bad ved byens hvite palmestrand. Stranden ligger rett ved E6 nord for sentrum, og er mest sannsynlig verdens nordligste palmestrand. Hvis vi ser bort fra alle strendene med tromsøpalmer lengre nord, vel og merke…
- Sjøgata ved Fru Haugans.
- Et av Sjøgatas vernede hus.
- Palmestranden i Mosjøen.
- Sjøgata og Vefsn.
- Sydenstemning i Mosjøen.
- Fru Haugans hage.
Industri og ensom mann i Mo
Selv om E6 går gjennom Mo, har vi sjelden stoppet lengre enn et kvarter på bensinstasjonen i denne byen. Det har kun handlet om å sikre oss drivstoff til turen videre over Saltfjellet eller Korgfjellet, avhengig av hvilken retning vi kommer fra.
Da vi etter mange telefoner og nettsøk innså at vi ikke fikk hotellplass i Mosjøen på tur sørover i fellesferien for to år siden, ble Mo redningen.
Vi fikk rom på hotell Fjordgården, som ligger kun to minutter fra E6, og samtidig rett ved havnepromenaden.
Det tok ikke lang tid før vi innså at vi burde stoppet her tidligere og at Mo er undervurdert.
Rett bak hotellet starter havnepromenaden, som følger sjøkanten inn mot sentrum og «gamlebyen».
Mo er en industriby som har mye av sin historiske identitet knyttet til jobbene på verket. Korte betraktinger fra livet i og med industrien er skrevet ned i gangveien av den lokale forfatteren Laila Stien. De korte strofene gjenspeiler det sterke samholdet som preget og ennå preger byen, som i nyere tid markedsfører seg som Polarsirkelbyen.
Vi fulgte promenaden noen hundre meter mot sentrum, hvor vi kom til en liten bydel med fargerike gamle hus. Moholmen er Mo sin lille gamleby, der husene er de siste restene av bebyggelsen før industrien tok over. Den lille bydelen med én hovedgate er fortsatt bebodd, men uten kafeer og andre turistfeller. Til gjengjeld er hagene fantastisk vakre, og mange har pyntet med gammeldagse gjenstander utenfor husene. Interessant nok er det bygget en moderne kopi av Moholmen noen hundre meter lengre sør langs vannkanten.
Så er det Havmannen; den 10 meter høye og ensomme mannestatuen som står alene i sjøen 15 meter utenfor vannkanten. De fleste tok godt imot den ensomme mannen da han ble satt opp i 1995, men enkelte har kritisert han for å mangle pikk. Det får man imidlertid ikke sjekket uten å svømme ut. Han står nemlig med ryggen til byen…
I 2022 bodde vi på æreverdige og historiske hotell Meyegården, midt i sentrum. Dette vakre hotellet med den nylige blomsterhagen og supre frokosten frister til gjentakelse.
Vurderer du å overnatte i Mo og ønsker litt kulturhistorie på kjøpet, skal hotell Western Ole Tobias også være et godt valg. Ole Tobias-hotellet har gammeldags toghistorie som tema. Frokosten serveres her i «Spisevognen», en spisesal med «ekte» togseter og vinduer. Ettersom hotellet ligger ved siden av Meyegården, snek meg inn for å titte og ta et par bilder…
- Mos gamle begbyggelse inkluderer en vakker paviljong.
- Spisesalen hos Ole Tobias.
- Ole Tobias hotell.
- Middag på No 3.
- Moholmen.
- Havnepromenaden.
- Moholmen.
- Moholmen.

ENSOM: Havmannen nekter å vise forstellet, der han står med ryggen til havnepromenaden. Er du nysgjerrig, så må du svømme ut….
Hamsuns rike
Strekningen Fauske-Narvik har vi ofte bare rast gjennom som transportetappe, til tross for mine forsiktige forslag om å tilbringe et par dager i Hamsuns rike.
I juli i år (2022) stoppet vi på tur sørover for å spise middag på Markens Grøde, som er restauranten på Hamarøy hotell i bygda Innhavet. Har du ikke smakt suovas før, bør du gjøre det nå. Dette med reinsdyr og samisk mat kan de i disse trakter. Det er likevel mye annet godt å velge mellom også.
Siden klokka nærmet seg ni om kvelden og vi var slitne, spurte jeg om de hadde hunderom ledig. Det hadde de, så da ble det raskt avgjort at vi skulle tilbring natten her.
I tillegg til god mat og veldig hyggelig personell, ligger hotellet perfekt til for fotturer i skog og langs fjæra. Hundene og jeg tok dessuten en liten topptur til Litjevasstuva, 122 meter over havet. Herfra så vi solnedgangen over Skrova og Nord-Lofoten. Forøvrig var dette den første solnedgangen etter nesten tre uker med midnattssol i Tromsø og i Nordland på tur nordover.
Fra Innhavet er det kort vei ut til Hamsunsenteret, Tranøy fyr og lulesamesenteret i Drag.
Hamarøy hotell ligger dessuten side om side med E6, så du slipper å kjøre særlig mer enn ti meter vekk fra hovedveien.
- Souvas – lokal middag
- Kveldstur i fjæra
- Vorsteher-søsken i solnedgang.
- itjevasstuva, 122 meter over havet.

GODT VALG: Hamarøy hotell har god mat, hyggelige verstskap, turmuligheter rett utenfor døra, sitteplasser ute til hundeeiere, og ligger rett ved E6.
Narvik – fra E6 til høyfjellet
I Narvik går Europaveien rett gjennom sentrum. Det betyr at man ikke trenger å kjøre langt for finne en plass å spise eller sove. Det meste ligger i under fem-seks minutters gange fra Europaveien.
Vi fikk rom på kort varsel på Breidablikk Gjestehus, et lite hotell beliggende i skråningen midt mellom E6 og Fjellheisen.
Fjellheisen i Narvik er legendarisk, og det er flaut at jeg ikke har tatt den opp på fjellet før i 2021, med tanke på alle gangene vi har kjørt forbi og glant oppover…
Utsikten fra toppen av heisen når langt ut til Lofoten i sørvest, og opp til fjellene i Troms mot nord.
Om vinteren og våren er det skituristene som dominerer Narvikfjellet, men sommeren er også flott her oppe i høyden. Her møtes turgåere og stisyklister døgnet rundt i de lyseste sommermånedene. Mange tar heisen opp og går eller sykler ned, eller forsetter videre innover fjellet. Narvik sentrums nærhet og tilgjengelighet til høyfjellet er det ikke mange byer som slår.
Tilbake i «lavlandet» og bysentrum er det flere grønne parker, samt minnesmerker og monumenter. Ikke minst har kampene under 2. verdenskrig satt sitt preg på byen.
Det 18 meter høye trekantformede nasjonale frihetsmonumentet Trinigon ligger i byparken, rett ved E6 og signaturbygget Scandic hotell. Monumentet ble gitt i gave til Narvik fra regjeringen i anledning 50-årsjubilumet etter frigjøringen i 1995.
Fiskehallen, som ligger noen hundre meter lengre nord på andre siden av E6, er også verdt å få med seg før man reiser videre.
Narvik er på grunn av beliggenheten midt på E6 også et bra sted å ta en kort strekk på bena eller lunsjpause. Her kan du både få deg en matbit og samtidig få med deg noen urbane kulturopplevelser uten å måtte kjøre langt fra hovedveien.
- Gondolbanen til Narvikfjellet.
- Narvik kirke.
- Hvor vil du videre?
- Frihetsmonumentet Trinigon .
- God mat rett ved E6
- Minnene fra 2.verdenskrig er mange.
- Breidablikk Guesthouse med utsikt over byen.
- På gondoltur opp til fjellet.
Lapphaugen i Lavangen
Etter ca en times kjøring nordover fra Narvik krysser du fylkesgrensen mellom Nordland og Troms. Du er nå på fjellovergangen mellom Bjerkvik, innerst i Ofotfjorden, og Setermoen i Bardu. Etter å ha passert gjennom den innerste delen av Grantangen kommune, kommer du til Lavangen. Følg med på skilting til Lapphaugen Turiststasjon, som ligger rett ved E6 på venstre siden i nordgående retning.
Beliggenheten ved hovedveien, omkranset av mektige fjell, brede daler og fosser og vann, gjør stedet til mer enn en vanlig campingplass.
De hjembakte kakene vi fikk servert viste seg å være god grunn til å ta en pause her før vi fortsatte videre. Men den flotte naturen med mange muligheter for friluftsliv og turer, gjør at i vurderer å overnatte neste gang.
Lapphaugen arrangerer dessuten faste turer til steder der det var kamper i forbindelse med kampen om Narvik under andre verdenskrig. Du kan også få skreddersydd turer i forbindelse med krigshistorien.
Du kan leie hytte på stedet, eller overnatte i egen campingbil/bobil eller telt.
Hyttene variere enkle tomannshytter til topp moderne familiehytter med TV, bad, kjøkken, bad med mer. Med unntak av på de nyeste hyttene kan du ha med hund.

HYTTER: Lapphaugen har flere typer hytter for overnatting, fra de helt enkle til topp moderne. Du kan også ha med hund i flere av hyttene.