Støtteaksjon for Dominica
Igjen er de fattige øyene i Karibia rammet av vindens herjinger. For oss som har seilt og feriert i Karibia blir det ekstra nært å se bildene av ødeleggelsene. Nå inviterer to seilerjenter til Karibisk aften til inntekt for Dominica.
I begynnelsen av dette året besøkte jeg og en venninne øystaten Dominica, samt Martinique og Barbados.
I 2009 seilte jeg fra Grenada til Grenadinene på en norsk seilbåt, samt tilbrakte noen dager på stranden i Rodney Bay på vakre St. Lucia. Året etter drepte orkanen «Tomas» 14 personer på ferieøya.
I 1993 ble venninnen min og jeg sammen med to venner evakuert fra flyplassen i Caracas, da «Bret» plutselig endret kurs og feide innover den venezuelanske kysten. Kvelden før hadde vi sett på amerikansk TV at orkanen var ventet «nordover» fra Grendinene. Men den ombestemte seg i siste liten, og i gaten utenfor «orkanhotellet» der alle med kansellerte flyvinger ble innlosjert , var det en halv meter vann. Et par hundre personer ble tatt av vannmassene og jordrasene i slumområdet vi befant oss like ved.
I 1988, da jeg som tenåring besøkte Karibia for første gang, måtte vi bytte hotell fordi det opprinnelige hotellet vi skulle bo på var ødelagt av «Gilbert». Vi fikk tilbud om å bytte hele turen til en langt dyrere tur til Hawaii. Vi valgte imidlertid nylig orkanrammede Jamaica, og det angrer jeg ikke på. Vårt første møte med Bob Marleys hjemland var et småfly som sto med en brukket vinge i toppen av et tre på rullebanen i Montego Bay. Et lokalt reggaeband hadde allerede rukket å gi ut den ironiske og galgenhumoristiske landeplagen «Wild Gilbert», der en del av inntektene gikk til gjenoppbygging av øya.
Vi lærte mye om jamaicansk humor og overlevelsesinstikt i løpet av de to ukene vi var der. Vi møtte også mange flotte mennesker som gjorde ferien for to blonde norske tenåringsjenter på en skadeskutt øy med mye kriminalitet til et positivt minne for livet.
I 1996-97 bodde jeg et år alene på Madagaskar, i en stråhytte uten vann, vindu og lys. Selv om det kun var kirketårnet som blåste ned, var det katastrofe da avlingene ikke kom som forventet. For meg betød det litt vann inn i stråhytta og litt mindre sol før jeg dro hjem etter avsluttet feltarbeid i antropologi. For mange andre i verdens 16. fattigste land, betød uværet sult og ytterligere fattigdom.
Ja, jeg har både sett, hørt og opplevd vinden, angsten og vannmassene når værgudene slår seg skikkelig vrange. Det er like lite hyggelig hver gang, men når de fattigste rammes gang på gang, gjør det ekstra vondt.
Og jeg lurer alltid; hvordan går det med hun snille damen som flettet håret mitt og snakket så varmt om datteren sin? eller han lure taxisjåføren som ville legge på litt ekstra på turen, fordi han hevdet at han kunne trenge litt ekstra til familien i dårlige tider.
Hva med de søte skolejentene jeg alltid snakket med på stranden? Har de overlevd «Irma», «Marie» og de andre navngitte hissige vindene som har truffet de siste årene?
Etter et opphold på Dominica, Jamaica, Martinique eller hvilket som helst øy, er ikke lenger øyene kun et sted. Det er også mennesker man har møtt og utvekslet samtaler og smil med. Noen liker man bedre enn andre, men alle har de et liv å leve og kanskje en familie å forsørge.
Lille, grønne Dominica ble hardt rammet i høst. Myndighetene på øya hadde nettopp sendt ut sine kriseforsyninger til naboer i orkannød etter «Irma». Så ble de truffet igjen av «Maria». Denne gangen enda hardere.
Arrangerer Karibisk aften i Oslo
To av landet ivrigste langturseilere har nå gått sammen om å bidra til oppbygging av Karibia etter høstens orkaner.
−Vi klarer ikke se på bildene fra de karibiske øyene uten å foreta oss noe, sier langturseilerne Tuva Løkse i Forbundet Kysten og forlegger i Flyt forlag, Anne Nygren. Nå mobiliserer de andre seilere til en felles støtteaksjon.
Mandag 30. november inviterer Kystlaget Viken og Flyt forlag til Karibisk aften i «langturseilernes storstue», Skur 28 på Akershuskaia i Oslo. De stiller med program og karibiske forfriskninger, og alle får betale det de vil og har råd til.
Det blir vakre bilder og inspirerende historier om seiling i det karibiske hav med Emilie Ørn Kreyberg fra «Fjerne farvann» og Tina Bringslimark fra «Endorphine II». Meteorolog Aslaug van Nes skal gjøre oss litt klokere på værfenomenet tropiske orkaner, og kvelden avsluttes med karibiske toner. Musiker Léonne Pride fra Grenada vil synge og spille steel drums. Alle sammen stiller de gratis til inntekt for saken, forteller arrangørene.
Noen uker ut i planleggingen av aksjonen fikk de en hyggelig henvendelse. En meget generøs privatperson donerer en ukes seiltur med fullpensjon på sin 54 fots seilbåt i Middelhavet. Blant alle som bidrar økonomisk til innsamlingen trekkes to vinnere av hver sin lugar for to personer. Eieren stiller som skipper, har med nødvendig mannskap og sørger for maten hele uka. Turen planlegges i samråd med de som vinner.
–Er det ikke fantastisk!? Enda en god grunn til å bidra, stråler Tuva Løkse.
Uavkortet til Dominica
Pengene som samles inn går uavkortet til Dominica Hurricane Relief Fund. Tuva besøkte øya med sin båt S/Y «Kajsa» i 2009.
−Dominica er en relativt fattig, selvstendig øy, uten strender å snakke om og derfor ikke så mye inntekt fra turisme. Men folk er så gjestfrie og naturen helt eventyrlig! Mye av øya er dekket av regnskog; det er som å vandre rett inn i Jurassic Park. Det vil si, det var Øya havnet midt i orkanen «Maria»s øye, og er nå fullstendig rasert. De fleste bygningene er ødelagt, og den grønne øya er blitt brun. Det grønne er blåst tvert av grenene, og naturen er dekket av leire og støv. Det er forferdelig å se bildene, sier hun.
Dominica har opplevd dramatisk vær før. Myndighetene hadde containere med nødhjelp klare til å hjelpe befolkingen i en ny krisesituasjon, men ironisk nok sendte de dette fra seg rett før «Maria» traff. Orkanen «Irma» hadde allerede gjort stor skade på flere andre øyer, og øyas myndigheter sendte sine forsyninger dit for å hjelpe naboene i følge CNN. Så traff «Maria» øya med full styrke. Hovednæringene, produksjon av bananer, sitrus og sukkerrør er hardt rammet, så vel som en gryende økoturisme basert på øyas ville natur. Derfor har seilerne valgt å sende beløpet de klarer å samle inn akkurat dit.
Høstens tropiske orkaner gjorde stor skade i Karibia, og flere av øyene ble rammet hardt av «Irma» og «Maria». Mange norske seilere har gode minner fra seilaser i dette farvannet, og har blitt godt tatt imot av de som bor på øyene. Andre drømmer om å seile dit en gang i fremtiden. Nå står mange mennesker på øyene uten tak over hodet.
−La oss gå sammen om å bidra til gjenoppbyggingen i Karibia, utfordrer Tuva og Anne.
Slik kan du bidra
De to Oslo-seilerne inviterer alle som engasjerer seg i situasjonen i Karibia til å bidra litt, selv om reiseveien til Skur 28 blir for lang for de fleste.
−Folk kan bidra med et lite beløp på Vipps. Eller gå en runde på sin arbeidsplass og se hvor mye man klarer å samle inn til aksjonen vår sammen med kollegaene sine. Eller ta stafettpinnen videre og arrangere noe for seilermiljøet der man bor, og samle inn penger sammen! Mulighetene er mange, sier Anne Nygren.
Alle som bidrar innen 9. november er med i trekningen av seilturen i Middelhavet, også de som vippser eller overfører et lite beløp til kontoen.
Den siste uka har seilerne kontaktet en rekke bedrifter som lever av å utstyre sånne som dem for tur. De håper bedriftene vil være med å bidra økonomisk til støtteaksjonen, sammen med kundene sine.
−Er det noen som føler seg glemt håper vi de kontakter oss. Vi er glade for alle som vil være med å bidra, selv om ikke hvert beløp er så stort i seg selv, sier Tuva Løkse.
Har du ikke anledning til å komme, men ønsker å støtte likevel?
Konto: 0539.73.28785
Vipps: Karibia eller 130235 (samme konto)