Ny «sydendestinasjon»: Blir dette sommerens feriehit?
Flere jeg har snakket med sier de enten har bestilt eller planlegger en tur til Nord-Makedonia denne sommeren. Etter å ha besøkt landet i fjor sommer, ser jeg mange gode grunner til å legge ferien hit.
Rent badevannvann, spennende historiske byer, nesten garantert pent vær og Europas laveste kostnadsnivå gjør inneklemte Nord-Makedonia til en av Europas Up and coming-destinasjoner for ferielystne nordboere.
Flere nettsteder oppgir landet dessuten som det aller rimeligste landet å feriere i år, i tett konkurranse med øvrige land på Balkan og Tyrkia. At det i sommer går direktefly mellom Oslo og Skopje gjør også reisen enklere enn tidligere.
I juni 2022 besøkte vi den historiske byen Ohrid, som ligger ved innsjøen med samme navn. Både gamlebyen og innsjøen er skrevet inn på Unescos verdensarvliste. Ohrid er den største byen langs den 87 kilometer lange kystlinjen, som deles mellom Albania og Nord-Makedonia. Mens to tredeler ligger i Nord-Makedonia, ligger den siste tredelen i Albania.
Innsjøen ligger knappe 700 meter over havet, og er ikke mer enn drøye 30 kilometer lang. Dette gjør at du har god utsikt tvers over sjøen til fjellene og åsene i Albania. På albansk side ser du fjellkjedene Mokra og Jablanica, mens Galicicas topper strekker deg mer enn 2200 meter over havet på makedonsk side.
Selv om Ohrid er ukjent for mange nordmenn, besøkte mer enn 200 000 turister den makedonske delen av innsjøen på 1980-tallet. Jugoslavias president Tito tilbrakte naturlig nok også en del tid i sommerpalasset Vila Viljana, på en odde like utenfor byen.
Men da Jugoslavia ble oppløst, kollapset også turismen.
Nå er den sakte er i ferd med å bygge seg opp igjen, men det er et stykke igjen, ifølge en av taxisjåførene våre.
Det unike og rene vannet
For en som er glad i å bade, er Ohridsjøen et funn. Vannet er uvanlig klart, strendene rene og det finnes ikke en eneste manet. For dette er jo ferskvann. Dessuten er hele innsjøen, som er en av verdens eldste, også Balkans dypeste med 288 meter på det dypeste.
Byen Ohrid er skrevet inn på Unescos lister på grunn av sin historiske kulturarv. For innsjøen er det naturarven som har gitt den en plass på den eksklusive listen.
Ohridsjøen er nemlig ikke bare vakker, men også ganske unik. Her lever en rekke endemiske arter og gjenlevninger fra tertiærperioden. Det betyr at vi kan finne dyr- og plantearter som dateres tilbake til mer enn to millioner år siden.
Selv om det både bades, seiles, og fiskes i Ohrid, er innsjøbunnen overraskende ren. En av de lokale guidene jeg snakket med fortalte at verne-statusen bidrar til at innsjøen holdes ren.
– Det er også begrensninger på hvor mye og hvilke arter man kan fiske her, fortalte guiden.
Spise, drikke, nyte og spasere
Langs strandpromenaden ligger de små resturantene tett i tett, noen helt ute ved dvannkanten. Prisnivået er som nevnt langt hyggeligere enn i Norge i Vest-Europa. For en norsk hundrelapp får du en liten hovedrett, en flaske mineralvann og et glass lokal vin. Nord-Makedonia er et vinproduserende land, med veldig gode viner.
Et godt tips hvis du vil bevege deg litt og samtidig nyte god utsikt, er å gå kyststien mellom gamlebyen og den lokale stranden. Start ved havnen i gamlebyen og følg havnepromenaden mot høyre. Her passerer du over brygger, gjennom idylliske smug, forbi restauranter og videre opp til kirken og landemerket Sveti Jovan Kane.
Herfra fortsetter du videre over klippene, som tar det over til neste bukt og strand. Spaserturen tar ikke mer enn 20-30 minutter, men du bør ta høyde for flere foto- og utsiktpauser underveis.
Denne turen byr på nydelig utsikt over innsjøen, fjellene og Albania på andre siden. Du finner også flere avstikkere ned til vannet, hvis du ønsker å kan finne en liten vik for deg selv.
Den «jugoslaviske» delen
Hvis du følger kyststien som beskrevet i forrige avsnitt, vil du se liten fotballbane og en lang sandstrand. Dette området er mer «lokalt» enn gamlebyen, og det er ikke tilrettelagt med mengder av restauranter og suvenirbutikker.
Det er et par mindre nyere hotell her, deriblant Villa Natali, som drives av et hyggelig ungt par.
Med unntak av et par strandrestauranter og et par lokale matbutikker er det stranden som er møtestedet her. Dette er også den nærmeste lengre sandstranden i forhold til sentrum og gamlebyen.
– Dette er den gamle «Jugoslavia» -stranden sier en av gutta vi møter på hotellet vårt, og viser til at det var hit turistene kom for 40-50 år siden. De fleste lokale som ferierer ved innsjøen velger også å bo her, ettersom prisene er lavere enn i gamlebyen.
Vi skjønner hva han mener. Den store campingplassen ved stranden gir assosiasjoner til 1980-tallets campingliv, og språkene som snakkes vitner om at de fleste gjestene ikke har reist like langt som oss. Men stemningen er god, og den myke sanden og det klare vannet er imidlertid grunn nok til å tilbringe noen late dager her. Resturanten serverer også god mat og drikke.
Båttur langs innsjøen
Naturen rundt Ohrid er nydelig, og det finnes også mange muligheter for fotturer i fjellene rundt.
Hvis du ønsker å holde deg i nærheten av vannet, anbefaler jeg å bli med på dagstur langs kysten. Du kan velge mellom store og små båter, men de fleste kjører den sammen ruten.
Du får se avsidesliggende landsbyer, flotte sandstrender, et flytende museum, eldgamle kirker og klostre. Er du som jeg, som egentlig liker vakker natur bedre enn gamle bygninger, kan jeg likevel berolige deg. Denne turen gir deg uvanlig mye flott natur for pengene.
Du får se Titos gamle feriested, det flytende utendørsmuseet Bay of Bones, og den vakre Zahumsk-kirken fra 1200-tallet. Frescoene inne i kirken er fra 1361 og en av få som viser Jomfru Maria amme jesusbarnet.
Siste stopp er Sveti Naum-klosteret, like ved den albanske grensen. Her er det også restauranter, en fin badestrand og mulighet for å bli med på rotur på den krystallklare Crn Drin-elven med bobler av naturlig kildevann. Elven har sitt utspring fra innsjøen Prespa, på andre siden av det over 2000 meter høye fjellet Galicica, og holder konstant 12 grader.
Unesco-vandring
Det sies at det skal finnes en kirke for hver dag i året i Ohrid, og mange av dem er på Unescos kulturarvliste. Hvis du har sett ett bilde fra Nord-Makedonia, er det sannsynlig at dette er av Sveti Jovan Kane. Kirken fra det 12.århundret ligger på en klippe med utsikt over Ohridsjøen, rett nedenfor kyststien som passerer forbi.
Denne er kun en av mange historiske kirker fra den bysantiske perioden, som regnes fra ca. år 330 vår tid, til ottomanerne tok over Konstantinopel i 1453.
En kort, men forholdvis bratt spasertur opp fra sentrum av gamlebyen til Plaošnik, fører deg til en annen historisk viktig kirke. Sveti Kliment Panteleimon ble påbegynt på 800-tallet, og skal ha blitt bygget da Kliment ankom Ohrid på oppfordring av Boris 1 av Bulgaria. Ifølge gamle utsagn skal ikke Kliment ha vært fornøyd med den lille kirken som sto der, og bygde derfor en ny oppå den gamle i tillegg til en basilika. Ruinene etter basilikaen kan sees utenfor.
Arkeologiske utgravinger viser også rester etter det man tror kan vær en påbegynt skole eller lærested. Enkelte historikere omtaler derfor at Plaošnik er Europas første uferdige universitet.
Mellom Plaošnik og den nederste delen av gamlebyen ligger også Ohrids gamle amfiteater, som er verdt å få med seg.
Les også om besøket i hovedstaden: Storbyopplevelser på budsjett i Skopje.
Reise til Ohrid
En god nyhet er at det i år går direktefly fra Norge til Nord-Makedonia. Wizzair og Norwegian flyr fra henholdvis fra Torp og Gardermoen til Skopje. Fra Malmø kan du også fly direkte til Ohrid med Wizzair fra 1. april. Turen tar 1 timer og 45 minutter.
Lavprisselskapet Wizzair flyr også mellom Ohrid og flere andre europeiske byer i sommerhalvåret.
Det er også daglige bussforbindelse mellom Tirana i Albania og Ohrid, ettersom mange velger å reise denne veien.
Vi reiste sommeren 2022 med fly via Beograd og til Skopje, og tilbrakte to dager der før vi tok bussen til Ohrid. Bussen tok tre timer, og går flere ganger daglig.Vi bestilte bussbilletter samme dag som vi reiste.
Hjemover tok vi fly direkte fra Ohrid til Wien, og så videre til Norge.
Vi bodde på hyggelige og rimelige Villa Natali, rett ved en lang sandstrand der flere lokale og regionale turister ferierer.