Bo som en hobbit i Kragerø
Du trenger ikke å reise halve jorden rundt for å overnatte i en hobbithytte. Mikrohytta «Torv» i Kragerøs indre skoger står klar til å ta imot små og store besøkende.
«Torv» er den tredje hytta i mikrohyttefamilien til Per Inge Isaksen utenfor Kragerø. Hytta er laget som et Hobbithus, med moselignende sedumplanter på taket og hobbitvennlige møbler. Et skikkelig lunt rede for et par eller en liten familie.
På veggen henger historien om trollet og de tre bukkene Bruse som kom til Mikrohyttene fra hjorteparken på nabogården for å gjøre seg fete.
– Barna synes historien er kjempespennende. Som du ser er det festet et håndjern til sengen, og det er for å fange trollet, smiler Per Inge, og legger til:
– Ja, for dere trodde vel ikke noe annet? ..flirer han.
Stuebordet, sofaen og køyesengen er som tatt rett ut fra filmen. Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene, og hyttesjef Per Inge har selv snekret og laget en del av møbelene og bordene.
Køyesengen har runde og skjeve klatrehull. Bordet er akkurat passe tykt, rustikk og kantete, slik det bør være i en hobbithytte.
Mikrohyttesjefen er opptatt av at interiøret skal tilfredsstille komfortbehovet, men samtidig vil han beholde den intime og hyttesjarmen som en hytte i skogen bør ha.
– Det er ikke lagt inn varmekabler i gulvet. Istedet det godt isolerte vegger, vedovn og varme tepper tilgjengelig. Det er denmlig meningen at man skal sitte litt tett når man er i en mikrohytte.
Les også: Fem unike og kystnære hotell
Ikke midt på treet
Mikrohyttene så dagens lys for to år siden, og representerer et annet stykke Kragerø enn salt skjærgård og måkeskrik.
Per Inge Isaksen har bygget opp et skogkledd grønt paradis, der stillheten, dyrelivet, og naturen står i fokus. Idéen om å skape en ranch, basert på natur og økologisk mat, hadde vært der lenge. Da Per Inge ble rammet av krisen i oljebransjen, så han sitt snitt til å realisere drømmen.
– Mange har bygget tretopphytter, eller kanskje jeg skal si «midt-på treet-hytter», ler Per Inge.
Han fleiper med at det rent fysisk vil være nesten umulig å få en hytte til å stå trygt helt i toppen av trærne, og at det hadde ville gjøre noe som ikke «alle» andre gjorde.
– For å gjøre noe litt annet, tenkte jeg at små hytter som står på forskjellige grunn og er bygget i forskjellig stil, ville være passende her. Dermed ble det Mikrohytter.
Gjenbruk
Gjenbruk er et stikkord når Per Inge Isaksen utruster mikrohyttene på i indre Kragerø.
Han holder opp et tykt gjennomsiktig vinglass med grønnskjæring og håndlaget mønster. Disse kostet fem kroner stykker på Fretex, sier han og viser oss de små vegglysestakene med utskjæringer rundt.
– Se på disse. Det er kanskje ikke slike du har hjemme i stua, men en hestejente på 10 år vil sikkert sette pris på dem. De er også fra Fretex og passer som pynt her i hobbithula, smiler han.
Også hyttas utendørs vaskekum er gjenbruk. Det var en av mange gjenstander fant Per Inge da han ryddet ut av gården i 2014. Da hadde den gamle husmannsplassen til 1700-tallsgården Moen stått tom i nesten 50 år, og mye måtte rives. Innlagt vann og strøm fantes ikke, og ny kjørevei måtte legges ned til det som nå er Per Inge Isaksens ranch.
Smie og frittgående høns
God kaffe om er høyt prioritert i Mikrohyttene, og alle hyttene er utstyrt med ekspressomaskin og økologisk kaffe.
– Kaffen skal smake godt, og en god kopp kaffe mens man nyter utsikten eller morgenstunden er viktig, understreker mikrohytteeieren.
Alt annet av matlaging forgår i Smia, som er hyttegjestenes eget rustikke gourmetkjøkken og fellesområde. Her har du tilgang til fullt utstyrt kjøkken, langbord, vedovn og stor skyvedør.
Hvis du åpner opp den ene langveggen, kan du sitte både ute og inne samtidig.
Per Inge har hunden Harley som sin daglige ranch-kollega. Harley er en hyggelig pelsgutt av typen border collie. I tillegg vandrer en håndfull frittgående høns rundt på plassen.
Rent bortsett fra å være til pynt og hygge, har de den viktige funksjonen å avgi ferske egg hver morgen.
Moderne «torv»
Det gjenstår å se hvordan den mosebelagte hobbithytta «Torv» slår an i sommer.
Hobbithytta skiller seg fra de to andre på ett område: De andre var ferdige idet de var ferdige. «Torv» blir ikke ferdig før om fem-seks år.
– Det må gro litt på den før den blir en skikkelig hobbithytte, fastslå Per Inge.
«Mosen» på taket er av typen sedum, eller bergknapp som det også kalles.
– Dette er den moderne varianten av torv, forklarer hytteeieren, og viser oss de små grønne kortvokste bladene på taket.
Sedum er en kortvokst staudeplant som trives på tørre og jordfattige steder, og som krever lite vedlikehold, vann og jord. Sedum vokser fra havnivå til over tusen meters høyde.
På grunn av de lave kravene til jord og vann er sedum et godt alternativ til tradisjonelle torvtak.
Fjerde hytte på gang
Per i dag består Mikrohyttene av tre små turisthytter, alle med individuelle navn og stil. «Dristig» er navnet på den firkantede steampunk-inspirerte trehytta som rager syv meter over bakken. Hytta er kun 12 m2 stor, men er luksuriøst innredet med lenestoler i saueskinn, tak med diamantglitter og en smidd seng som er høy at du må ha stige for å komme opp.
Hundre meter lengre bort ligger det største av de små hyttene, «Kronen». Med egen terrasse, bålpanne og storslått utsikt over vannet under, har «Kroken» vært den mest populær og familievennlige av de to hyttene til nå.
Midt på tunet står en halvveis laftet hytte av det gode gamle slaget. Hytta «Laft» lages som det ligger i navnet etter god og gammel lafteteknikk, med store kraftige tømmerstokker.
– Dette blir den fjerde hytta. Men mye står igjen, og jeg har ikke helt bestemt meg for alle detaljene ennå, smiler Per Inge.