Vinsmaking i Moldova
Negru de Purcari fra landsbyen Purcari i Moldova har vunnet flere blindtester og danket ut anerkjente franske og italienske viner.
Langt ute på bygda i Moldova, like ved grensen til Ukraina, ligger vingården Vineria de Purcari. Den snart 200 år gamle vinkjelleren har vunnet flere blindtester og priser i konkurranse mot anerkjente franske og italienske viner.
Negru de Purcari er vingårdens mest populære vin. De beste årgangene er blitt eksportert til blant annet Russland og Storbritannia. Under sovjettiden leverte vingården vinen til eliten i Moskva, og så sent som i 1989 ble en av de siste flaskene eksportert til den engelske dronningen.
Gammel prosess med ny teknologi
Vingården ligger 120 kilometer fra Chisnau, og kun ca 50 kilometer fra Svartehavet og den ukrainske badebyen Odessa. Svartehavets innflytelse gjør jorden spesielt godt egent for vindyrking.
–Vi drar derfor nytte av svartehavsklimaet, med høyere fuktighet, mildere vintre og mer sol enn lenger inn i Moldova, forteller Auzel Grosu, som tar oss med på omvisning i vinkjelleren. I 2007 feiret vingården 180-årsjubileum, men den nye kjelleren er langt yngre. Den åpnet sammen med hotellet i 2004, og da ble 36 000 flasker tatt med fra den gamle vinkjelleren, som startet produksjonen allerede i 1827. Temperturen i vinkjelleren ligger konstant på 14-16 grader, med 85 prosent fuktighet.
Tømmer påvirker smaken på vinen, men det er likevel kvaliteten på druene som er det avgjørende, får vi vite. Området består i dag av 260 mål med druer, som høstes mellom august og november. Tilsammen har stedet 45 faste ansatte, i tillegg til en god del sesongarbeider.
–Det brukes naturligvis langt mer moderne metoder i dagens vinproduksjon, samt en god del databasert teknologi. Men prosessen som skjer fra druene plukkes og juicen tappes til den helles som vin på flasken er 180 år gammel, får vi høre under omvisningen i kjelleren.
– Den ortodoxe kirken bruker også rødvin i nattverden. Vinkjellerne var i gamle dager en del av kirken, forteller Grosu.
Lynkurs i vinsmaking
Etter omvisning blant nedstøvete årgangsviner av ymse sorter i vinkjelleren venter dagens høydepunkt; selve smakingen. Vi får utdelt ikke mindre enn ti glass hver, ett for hver vin vi skal smake oss gjennom. Med oss er også Valeriu Cusria, kjæresten til guiden vår. Han er ifølge eget utsagn like lite dreven i vinsmakingskunsten som oss.
Vi får utdelt et skjema hvor vi skal gi våre poeng for smak og fylde. Det er vanskelig å rangere alle fra 1 til 10. Vinene blir av naturlige årsaker bedre og bedre for hvert glass, særlig for oss som ikke er imponerende drevne i vinsmakerkunsten. Vinmester Groso smiler, han har for lengst skjønt dette, og gir oss noen enkle instrukser om hva vi skal legge mer til under smakingen.
– Rent teknologisk bedømmes vinen utfra følgende egenskaper: søt eller ikke, surhet og alkoholsmak. De mest krydrete vinene er Cabernet Savignon, Rosu de Purcrai og Negru de Purcari, forklarer Grosu.
Negro de Purcari ender også opp som vår testvinner, akkurat som vi ble forespeilet. Denne smakfulle og fyldige dyprøde vinen er rett og slett i en klasse for seg.
– Haha, det er derfor Negru de Purcari selger best, både i dag og for hundre år siden, bedyrer vinmesteren.
Les mer om Moldova:
Kontrastfylte Chisinau
Den siste hulemunk
Ved neste besøk til Moldova anbefaler jeg også at du tar turen innom Chateau Vartely, etter min smak, Moldovas beste vin. I tillegg er det meget hyggelig å overnatte her 🙂
http://www.vartely.md/?lang=en
Takk for tipset!:) Skal notere det!
Hva vet vi Nordmenn om Moldova?
Svært lite. Det var en stor overraskelse for meg å se hva som møtte meg da vi landet i Chisinau første gang. Jeg har lært at Øst Europa er grått og trist og ikke helt ufarlig. Hva møtte meg? Jo den grønneste hovedstaden i Europe og en gjestfrihet jeg aldri før har opplevd.
Chisinau kan skilte med 23 innsjøer, utallige parker og variert dyreliv, Chisinau har en av de høyeste andelene av naturområdene i alle byer i Europa. Moldovas grønne hovedstad ligger ved Bic-elven, omgitt av frodige landlige enger med solsikker, lavendel korn og vinmarker, noe som gjør det til et populært reisemål for vinturer.
Vil dere følge med Moldovsk vin, så anbefaler jeg en Facebook gruppe som heter Norsk vinturisme I Moldova.
Jeg er helt enig! Moldova overrasket stort og positivt. Takk for gode innspill! mvh Linn