Den tunisiske byen er den tredje vakreste i verden: Nå vil den inn på Unescos lister
Enkelte turistfeller er verdt å besøke. Sidi Bou Said i Tunisia er definitivt en av disse.
Det er store kontraster mellom ruinene i Kartago og nabobyen Sidi Bou Said, som hviler på åskammen et drøyt stein kast unna.
Sidi Bou Said har helt siden 1700-tallet vært en feriefavoritt. Først var det velstående tunisiere som la sin elsk på byen. De siste hundre årene har stadig flere tatt turen til denne blåhvite nordafrikanske byen. Blant de mange besøkende er også kjendiser, kunstere og artister fra hele kloden.
Flere av de hvite husene vi ser i dag er fra 1800- og 1900-tallet. En del er pusset opp, mens andre bærer noe mer preg av tidens tann.
Elsket av kunsterne og artister
Nylig ble Sidi Bou Said kåret til verdens tredje vakreste småby av Timeout Magazine. Det var kun tyske Rothenburg ob der Tauber og Wae Rebo i Indonesia som slo fikk flere stemmer.
Med sine trange brolagde gater, velholdte hvite og blå hus, kafeer og utsikt over Middelhavet, har Sidi Bou Said alt som skal til for å tekkes turister.
De små kafeene og fargerike håndverksbutikkene er nesten umulig å ikke bli betatt av. Og klisjeer eller ei; Cafe de Delice med sin avslappende atmosfære og utsikt over Middelhavet er ikonisk. Ikke rart at den franske artisten Patrick Bruel fikk ideen til å udødeliggjøre denne idyllen ytterst på klippekanten med sangen “Au cafe de Delices”.
Kartagos voktere
Men det har ikke alltid vært fred og idyll på åskammen over Kartago.
Den historiske oldstidsbyen hadde mange fiender, og var stadig under trussel om angrep. Ettersom Sidi Bou Said lå på en høyde over Tunisbukten og Middelhavet, var det lett å oppdage fiendtlige skip herfra.
Det var derfor ikke tilfeldig at Kartagos beskyttere etablerte vaktårn her oppe. Utsikten gjorde det lett å oppdage både fremmede skip og branntilløp i området.
Inn i residensen
Jeg har besøkt Sidi bor Said to ganger; i 1991 og 2023. Begge gangene hadde vi dessverre kun et par timers opphold, siden besøket inngikk en utflukt med flere stopp underveis.
Jeg foretrekker vanligvis å utforske ting på egen hånd, og Sidi Bou Said byr på utallige kriker og kroker å utforske. Her er det så mange motiver at det er lett “gå seg vill i “med kameraet og glemme tiden.
Men på grunn av den korte tiden, måtte vi gjøre noen harde prioriteringer her.
Vi ble med på en tur innom Dar El Annabi. Den hvite residensen ble bygget på slutten av 1700-tallet, men ble senere renovert og omgjort til sommerresidens på 1900-tallet.
I dag er huset gjort om til et museum der man kan se hvordan tunisiske velstående levde.
Fra gaten ser dette ut som de fleste andre husene, der det ligger mellom kafeer, brikker og markedsboder. De hvite og blå dekorasjonene er typiske for de fleste av byens hus, men dette huset er spesielt:
– Det er først når du kommer inn den første porten at du ser rikdommen, poengtere guiden vår, og forsetter mens vi gå inn porten:
– Det var viktig å ikke demonsterte rikdom. Sjalusi og misunnelse ville man unngå.
Luksusen var forbeholdt residensens familie og gjester.
Her finnes bønnerom, flere soverom, stuer og bibliotek, har huset et stor andalusisk hage i midten. En egen tesalong hører naturligvis også med i et tunisisk hjem av de øvre samfunnsklasser.
– Husk å få med dere takterrassen også, sier guiden før han slipper oss løs på egenhand.
Unesco neste
Tunisia har i dag åtte historiske steder og som er skrevet inn på Unescos verdensarv-liste.
Blant disse er ruinene etter den gamle oldtidsbyen Kartago, som kom med på den eksklusive lista allerede i 1979.
Målet er at Sidi Bou Said også skal inn på Unescos lister om ikke så altfor lenge.
Tunisiske myndigheter har allerde startet prosesen med å søke den populære middelhavsbyen inn inn på de historiske listene.
Uansett; Unesco eller ikke: Sidi Bou Said fortjener en hel dags besøk, inkludert solnedgang over Middelhavet. Å tilbringe et par timer her er alt for lite, og fungerer kun en teaser for å reise tilbake. Med kun 20 kilometer til Tunis by, er det enkelt å komme seg hit, enten med tog, buss eller taxi.