Doha: En rask intro til VM-byen 2022

KATARA VILLAGE: Et steinkast fra skyskraperne kan du gå i rolige omgvelser som dette i Katara Village.
I løpet av fire år avholder lille Qatar verdensmesterskap i tre store idretter. Jeg tilbrakte nylig en langhelg i hovedstaden Doha for å se nærmere på hva fotball-VM-byen for 2022 har å by på.
For mange er Qatar kjent som hjemsted for flyselskapet som frakter tusenvis av nordmenn til Asia hver uke. For idrettsinteresserte er Qatar assosiert med VM-arrangementene i friidrett 2019, fotball 2022 og svømming 2023.
Oljenasjonen i Den persiske gulf minner ved første blikk mye om Dubai. Men bortsett fra byggeaktiviteten fram mot VM i fotball i 2022, føles ikke bylivet like hektisk i Doha som i Dubai. Det føles mer åpent i Doha, og det ser ut til å være noen færre skyrskrapere.
Av landets 2,6 millioner innbyggere, bor rundt 800.000 i Doha. 80 prosent av landets befolkning er fremmedarbeidere, som jobber i alt fra olje, til bygg- og renholdsbransjen.

SKYLINE: Utsikt til skyskraperne i det moderne bysentrum fra promenaden Corniche. Ytterst på moloen bodde en del fiskeluktende og velfødde katter.
- Souk Waqif.
- Souk Waqif.
Les også: Hamad Airport- som laget for stopover
Strandhotell i storbyen
Januar er lavseong i Qatar, men skal man bo bra, koster det likevel. Med «bra» mener jeg tilgang til strand og basseng som man kan svømme i. Jeg reiste sammen med reisevenninnen min Nina, og vi begge er helt klare på at balkong er et must på ferie.
Ettersom det daglige flyet fra Oslo ankommer rundt midnatt, og turen hjem igjen har avgang klokken 01.40 om natten, måtte vi bestille for to halve døgn i hver ende av oppholdet.
Vi fant et forholdsvis rimelig alternativ som tilfredsstilte alle våre krav på Grand Hyatt, som bød på kampanjepris på under tusenlappen per døgn for oss begge. Men da var ikke noe annet inkludert, og mat og drikke var dyrt.
Enkeltretter lå på litt over eller tilsvarende norske priser, men en colaboks på 0,25 i minibaren kostet utrolige 77 kroner (!) Rett over gata lå shoppingmallen Lagoona Mall, med hundrevis av butikker og restauranter inne og ute. På senterets Carrefour matforretning kostet den samme colaboksen 12 kroner.
Alkohol er ikke lov å ta med inn i landet, og et glass vin på hotellet starter på ca 120 kroner. En 0,33 Carlsberg koster marginalt mindre.
- Dyr lunsj til 700 kroner totalt.
- Utsikt fra stranden mot the Pearl.
- Solnedgang fra bassenget.
- Midt på dagen var det rundt 20 grader.
Kjølig vinter
Hotellet var absolutt vakkert, med flott sandstrand, flere svømmebasseng og andre basseng, treningssenter, spa, frisør, Beach Club, og med utmerket service og alt annet et femstjernes hotell sikkert bør ha. Jeg vet ikke helt, da jeg ikke bruker å bo så bra til vanlig. Men det var verdt opplevelsen, når man får oppholdet til halv pris.
Det er mulig Qatar brukte opp all varmen under friidretts-VM i høst, for nå var det ikke særlig varmt. Fra spøk til alvor; Ørkenlandet Qatar og naboene har ekstreme temperaturforskjeller, med sykt varme sommere og forholdvis kjølige vintre.
I løpet av de dagene vi var her, lå temperaturen på mellom 13 og 22 grader. Spesielt ble vi overraskent over hvor fort det ble kaldt med en gang solen gikk ned, som var rundt 17.30 i begynnelsen av februar. Det gikk fint å sole seg mens solen var oppe, men da solen gikk ned tok strandvakten på seg topplua mens han ryddet håndklærne etter dagens solbadere.
De store utendørsbassengene på hotellet var oppvarmet til rundt 26 grader, og temperaturen i sjøen vil jeg tippe holdt 18-19 grader.
- Brrrrr. Nina valgte varm lunsj.Smart!
- Hyggelig, men kjølig etter solnedgang.
- Hyggelig at vi fikk ullpledd fra baren.
Rikest i klassen
Qatars gjennomsnittlige inntekt er den høyeste av alle emiratene og gulflandene. Ifølge Verdensbanken hadde Qatar også verdens høyeste inntekt per innbygger i 2018 utfra brutto nasjonalprodukt. Landet sitter på verdens tredje største olje- og naturgassreserver, og oljerelatert inntekt står naturlig nok for mesteparten av landets inntekt. Rikdommen kommer landets innbyggere til gode i form av gratis sosiale goder og inntekt.
Blant qatarienes goder er blant annet gratis strøm, vann, helsetjenester, utdannelse og tomt til bolig. I tillegg får innbyggerne penger i form av «stipend» fra statens enorme oljeinntekter. På norsk kan vi kanskje kalle dette borgerlønn.
På samme måte som i de andre landende i regionen, er det stor forskjell på inntektene og leveforholdene til landets statsborgere og fremmedarbeiderne, som tar de tyngste jobbene i landet. Vi snakket med flere fra andre asiatiske land som noe å si om dette.
Hvis en qatari mot formodning ønsker å jobbe, vil han eller hun være mer eller mindre garantert å finne en jobb etter ønsket. Interessant nok, uten at jeg kan bekrefte om dette er korrekt, leste jeg en på nettside at damer som ønsker å jobbe beholder sin egen lønn, da det er forbudt ved lov at ektemannen tar lønnen hennes.
Les også: Morgenstund med sand i munn
- Skyline i skinnende sol.
- Opplyste sukkertopper.
- I dagslys.
Byggeplassen
At fotball-VM er høyt prioritert, er hevet over enhver tvil. Det bygges, utbedres og pyntes på alle kanter av byen. Flere steder, blant annet mellom hotellet vårt og den kunstige øya The Pearl, hadde vi inntrykk av å befinne oss midt i en gedigen byggeplass.
Doha er uansett en utrolig spennende by, som absolutt er verdt å vurdere som et alternativ til Dubai og Kanariøyene.
Jeg kommer snart tilbake med en artikkel her på Linns Reise om hva du kan og bør få med deg som turist i Qatars hovedstad.
- Mulig damene får beholde lønnen, selv om de ikke får ha venterommet i fred ,,;)
- The Pearl er en kunstig øy med leiigheter, resturanter, marina, strand mm.