En annerledes Harrytur
Murmansk ligger kun noen timers busstur fra Kirkenes. Av ren nysgjerrighet ble vi med på en to dagerstur over grensen til denne ukjente og litt skumle nabobyen i øst.
– Dobre, hilser en gammel krokete dame, og fortsetter med noen uforståelige gloser mens hun holder opp en lodden bjørnpelslue.
Hun smiler og gestikulerer, og prøver sannsynligvis å overbevise oss om at lua er av ekte bjørneskinn og god kvalitet. Luene er stilige og ser ordentlige forseggjorte ut, men det blir likevel ikke noe salg for den gamle damen på utendørsmarkedet i dag. Sammen med et tyvetalls andre skautkledde damer og pelskledde menn sørger hun for at utendørsmarkedet holder åpent 365 dager i året. Håpet er at noen skal komme innom å kjøpe et par oransje strømpebukser, en irrgrønn barnekjole, et par støvletter, eller en av de lodne luene som er så typiske for Nord-Russland.
Med over 300.000 innbyggere er Murmansk sentrum et merkelig skue. Flere av de grønne, turkise og rosa murbygningene fra sovjettiden ser ut til å være godt vedlikeholdte, og langs hovedgaten Lenin Prospekt ligger minimalistiske sushi-restauranter og Puma- og Adidas- butikker på rekke og rad. Samtidig avslører bilene som kjører forbi at kommunisttiden ikke er mer enn tyve år tilbake i tid.
Evgenia tar oss til Volna. Dette var Sovjetunionens største Vår guide Evgenia Egorova er født og oppvokst i Murmansk, men bor nå i Tromsø, hvor hun jobber i Visit-Tromsø. 36-åringen har lang erfaring i å ta med nysgjerrige nordmenn på todagersturer til hjembyen. Med en blanding av stolthet, humor og ironi gir hun oss et innblikk i byens historie og russernes særegenhet, mens bussen vår humper av gårde over de endeløse viddene som skiller Kirkenes og den russiske storbyen.
Shopping med nostalgi
Evgenia tar oss til Volna. Dette var Sovjetunionens største kjøpesenter utenfor Moskva før muren falt. Kombinasjonen av de sterke fargene mot den sterile 70-tallsbakgrunnen bringer minnene tilbake til Øst-Berlin i 1987, selv om utvalget her er langt større enn i butikkene i det gamle DDR.
Her finner vi i hverken sushi eller Puma-sjhorter; kun overfylte kiosker med en finurlig blanding av barneklær, strømper, sjokolade og vodka. Alt i en og samme sjappe.
– Spør dama i disken hva den bagen koster. Den vil jeg ha, sier vår venninne Yvonne og peker på en hvit sportsbag med innskriften «CCCP». Det er bare et problem, og det er at vi er flere som vil ha akkurat den bagen. Og det finnes tilsynelatende bare en av dem. Vi lar derfor bagen ligge for vennskapets skyld, og forsetter til neste fargerike bod
med vevde ullsjal i alle farger og fasonger. De største og flotteste koster riktignok nærmere 400 kroner, men så har også disse sjalene en spesiell plass hos mange russere: De går nemlig i arv fra mor til datter eller bestemor til barnebarn.
Den smilende damen ved disken viser fram flere lekre sjal, og vi bestemmer oss for å slå til. Et halvhjertet forsøk på å prute viser seg å være mislykket.
– Prisene er de som står på, bedyrer damen, og vi ender opp med hvert vårt store, vevde ullsjal til full pris. Men hva gjør vel det, sjalet og opplevelsen av denne merkelige, men likevel sjarmerende byen er i seg selv verdt turen til det ukjente nabolandet vårt. Murmansk er etter russisk standard en velstående by, og om få år vil dette gamle, grelle og nostalgiske sannsynligvis være historie.
REISEFAKTA:
Reisen dit : To-dagersturen fra kirkenes til Murmansk passer godt å kombinere med besøk i Øst-finnmark. Vi reiste med turoperatøren Radius Kirkenes som, har lang erfaring med turer til Russland og bruker tospråkelige guider.
Den 250 kilometer lange turen fra Kirkenes til Murmansk tar mellom tre og fire timer, avhengig av hvor lange tid man bruker på lunsjstopp og eventuelle andre fotostopp underveis. Vi betalte 2200 kr for hele pakken bestående av visum, buss, guide og hotell.
Visum: Nordmenn må i tillegg til pass som er gyldig i seks måneder ha visum for å reise til Russland. Dette fås enten ved ambassaden i Oslo eller konsulatet i Kirkenes. Beboerne i Sør-Varanger og Murmansk-regionen er undrett visumregelen.
Spise ute:
Det popper stadig opp nye spisesteder i Murmansk, og menyene varierer fra russiske og sentral-europeiske spesialiteter til vesteuropeiske retter og rendyrkede sushi-barer. Prisene er godt under halvparten av det vi betaler hjemme, med startpriser fra 50 kroner for en middag. En halvliter med lokalt øl koster fra 10 til 30 kroner, avhengig av sted.
«Churchill» er inspirert av engelsk pub-miljø og hvor forretningsfolk møtes for et godt måltid. Stedet ligger ikke langt fra Hotell Meridian og har den eksklusive nattklubben Marakesh i samme bygg. Prisene varierer fra rundt kr 150 til 250 for hovedrettene.
«Guten Morgen» ligger mellom hotell Meridian og bensinstasjonen Rosneft og er en kneipe i tysk stil med tysk fatøl, pølser og en rekke tyskinspirerte spesialiteter. som er rimelig og bra. Uformell atmosfære, med mange nordmenn. Priser fra 50 – 100 kr for en enkel middag.
Liker du sushi er «Kaj»» stedet å spise i Murmansk. Ligger i en bakgård ved minutter til fots fra Park Inn Poliarnie Zori. Huset ser litt shabby ut, men innvendig er det en topp-restaurant med meget god mat. Adressen er Ul. Somova 6.
«Spasatelnyj Krug» betyr «Redningsbøyen» og er også kjent som Sjømannklubben. Her får du førsteklasses sjømat og grillmat. Du finner den i Portovy proezd 34.
«U starikh drusej» er en kaukasisk restaurant ved siden av Okej supermarkedet i sentrum av Murmansk. Veldig bra hjemmelaget grillmat og andre spesialiteter fra Kaukasus-regionen.
Dette bør du få med deg: Murmansk spesielle arkitektur er en severdighet i seg selv, men alt fra pastellfarger til grå betong. Eller bør du få med deg en eller flere av byens vakre ortodokse kirker, minnesmerket over de som døde i ubåten Kursk, den store Alesha-statuen til minne om de som kjempet for landet i andre verdenskrig, utendørsmarkedet, samt det gamle sojvetlignende kjøpesenteret Volna. Avenyen Lenin prospekt er byens hovedgate. Her ligger ligger flere moderne restauranter og sushibarer, samt vestlige merkebutikker med nesten-vestlige priser, men også velholdte pastellfargede murbygninger som har beholdt sine fasader siden kommunisttiden.
Les mer på Russian Gateway
Overnatting:
Vi bodde på Hotel Park Inn Poliarnie Zori, to minutters gange fra hovedgata Lenin Prospekt. Hotellet holder internasjonal standard, og prisene ligger på mellom 1200 og 2000 kroner per døgn for to personer i dobbeltrom med stor frokostbuffet.
Et annet hotell som brukes av norske turoperatører er Meridian Murmansk i Vorovskogo Street. Prisene her ligger på rundt 1500 for et dobbeltrom, og rundt 1000 kr for enkeltrom.
Gjennomsnittstemperturer: Kaldest: januar –9, varmest: juli +12
Norske turoperatører med turer til Murmansk:Pasvikturist og Kirkenes Snowhotel
Kjøpe med hjem:
Skinn og pelsprodukter, porselen, ullprodukter, kunsthåndverk,samt enkelte typiske retro-produkter fra sovjettiden. Lokale vodka- og matprodukter kan kjøpes på supermarkedet.
«Dobre» er ikke russisk?:-)