Etter 22 år med vellykkede turer, hadde de maks uflaks: – Vet media at vi ikke heter Koronabussen?
– Navnet og bussen til firmaet Ingvars Reiser ble brukt i mange negative sammenhenger, også i saker som ikke handlet om oss. Da lurer vi på hvordan journalistikk fungerer. Kan et navngitt firma trykkes ned i gjørme, slik som de gjorde med oss?
Les deres egen histoire:
Ingvars Reiser AS startet i 1998. Etter høstens fokus på bussturen som førte til covid-19 smitte flere steder, stiller paret som eier selskapet spørsmål til hvordan pressen har omtalt saken.
– Jeg er fra Transilvania, og det er bakgrunnen for at vi startet med våre første turer til Romania, forteller Silje, deleier og reiseleder i Ingvars Reiser AS.
Ingvar og Silje Landa hadde jobbet lenge med hjelpesendinger til Romania, samtidig som paret importerte eikemøbler fra Øst- Europa, for det meste fra Romania.
Silje vokste opp i kommunisttiden, under ledelsen av diktator Nicolae Ceausescu. Hun er utdannet spesialsykepleier i pediatri, og jobbet mange år på prematuravdelingen på SUS, og senere på legekontor.
Så kom ideen om ta med turister til Romania og Transilvania. Sammen med mannen startet Silje Ingvars Reiser AS i 1998.
Fra ishockey til familieturer
Paret startet turistvirksomheten med å kjøpe busser for ishockeylagene fra Stavanger til Danmark, Sverige og her i Norge .
– Vi lagde faktisk en egen hockeybuss dekorert med hockeyspillere, forteller hun.
Etterhvert som selskapet utviklet turismen til Siljes hjemland, skapte paret et eget feriesenter med hotellstandard i Transilvania, hvor de tok inviterte nordmenn på tur.
– Ettersom jeg er født og oppvokst i Transilvania og dermed kjenner landet godt, kan vi gi turistene våre en helt annerledes opplevelse av landet, forteller Silje, som snakker både ungarsk og norsk, og kjenner kulturene i Romania og Ungarn veldig godt.
Både hun og mannen mener gleden over å arrangere unike, lærerrike og hyggelige turer, er viktigere enn å tjene mest mulig på turene.
Da koronaen stengte for muligheten til å reise utenlands, kom norgesferie i fokus.
«Koronaekspressen»
Ingvars Reisers slagord er «Aldri ensom med oss!», ble utprøvd i praksis under og etter en ukes bussferien med 37 glade turiste i høst. Plutselig var selskapet landskjent som «koronabussen «.
Det som i utgangspunktet var en svært hyggelig og vellykket tur, ble i ukene etter landskjente som «smitteturen».
– Det ble en situasjonunder så utrolig mye press, både psykisk og fysisk. Man går og tenker på alle de ubesvarte spørsmålene som er rundt av en slik sak. Fremdeles er det ikke besvart en hel del spørsmål, og når medias antakelser blir framstilt som fakta, da er det tungt, sier Ingvar.
Han forteller videre:
– Vi, vårt firma og vår buss ble brukt i mange negative sammenhenger, til og med i saker som ikke handlet om vår tur, men om smitten generelt. Da lurer vi på hvordan journalistikk fungerer. Kan et navngitt firma trykkes ned i gjørme, slik som de gjorde med oss?
Kritisk til pressen
Ingvar lurer på om det finnes en grense for hvor lenge media kan brukes deres firmanavn og buss i andre saker relatert til covid-19.
– Vet media at vi ikke heter Koronabussen eller Korona-Expressen? Vi er faktisk to personer av kjøtt og blod med følelser, ansvarsfølelse og respekt for andre rundt oss som prøver å gjøre så godt vi kan for mennesker som ønsker å komme seg ut og ha det bra.
Selv om Bent Høie, FHI, og kommuneoverlegen har tidlig i saken presisert at vi gjorde alt etter retningslinjene, ble vi, vår buss og vårt uhell brukt i media med negativt fokus. Noen få setninger kan ha handlet i disse stykkene om vår uskyld, men dette ble fort overskygget av at vi nesten med vilje har dratt viruset med oss og spredt jevnt utover landet.
Savner å fremme sin versjon
Ingvar og Silje savner at noen forteller det de også fikk viruset uskyldig fra en plass.
– Vi savner at de påpeker at vi er lei oss, lei os av det som skjedde, og lei oss av at vi ble framstilte som syndere. Kan man ikke heller fokusere på at dette kunne ha skjedd med hvem som helst, og hvor som helst? Nå var det vi som var uheldige, og vi håper ingen andre reiseselskaper opplever dette, sier Ingvar, og presiserer videre:
– Det var ikke forbudt å arrangere turer i Norge, passasjerene visste at det var mer risikabelt å reise enn å være hjemme. De visste også at når de sitter isolert i 6 måneder, uten kontakt med omgivelsene, kan det nesten være like farlig.
Bent Høie sa at man ikke må føle seg skyldig, føle skam for at man blir smittet. Hva gjorde media med oss? Hvem som var framstilt som skyldige? Hvem som fikk mailer hvor det står at vi skulle vært i fengsel for dette, og at vi manglet hjerneceller for at vi dro ut folk på slike turer. Hvor mange andre selskaper lagde turer nå i disse tider? Vi lever av og for å lage turer. Noen går på jobb, og blir smittet på veien dit, noen besøker flere pub, og smitter mange, noen smitter familien sin selv, noen smitter en hele arbeidsplass. Men de blir ikke uthengte.
Ser positivt på framtiden
Ingvar og Silje tror folk vil være forsiktige med reiser i de neste månedene, eller inntil vi får en vaksine. De tror likevel ikke at reisevanene våre blir påvirket på lang sikt, hvis vi blir kvitt viruset. Samtidig tror reisearrangørparet at flk flest vil velge å reise til destinasjoner Europa med reiseselskaper de føler seg trygge på. Og kanskje flere vil holde seg innen Europa.