Eventyrlige Antrimkysten

BRO TIL SKOTTLAND?: Ifølge sagnet om kjempen Finn er steinsøylene av en bro til rivalen på andre siden av sundet.
Antrims nordlige kystlinje byr på historiske turistveier langs vannet, sagn om feige kjemper, og har vært innspillingsarena for en av verdens mest populære TV-serier.
De fleste forbinder Nord-Irland med Belfast, fotball og Titanic-verftet. En del av oss husker fortsatt urolighetene i den britiske delen av øya, som varte over flere tiår frem til 1990-tallet. Men det begynner å bli en voksen genersjon siden «The troubles» spredde redsel og terror i Belfast, og Nord-Irland er i dag en ytterst fredelig del av Storbritannia. Et lite land der våre skapere har vært ekstra gavemilde i utdelingen av farger og natur.
Langs den dramatiske og røffe klippekysten nordvest for Belfast ligger naturens underverker på rekke og rad, kun avbrutt av hvite strender og små landsbyer med fargerike murhus mellom de grønne hagene og slettene.
Kombinasjonen av kritthvite strender, irrgrønne åser og en og annen forblåst nordatlantisk palme gir assosiasjoner til langt sørligere breddegrader enn toppen av Nord-Irland. Temperaturen setter imidlertid en stopper for overdreven dagdrømming om palmesus og strender.

HVITT, GRØNT OG TURKIS: Flere steder langs den dramatiske kysten fant vi strender som denne, like ved Ballintoy.
Sjøsafari. Å se et kysten fra sjøen gir en ekstra dimensjon til opplevelsen av et sted, og fra landsbyen Larne, 30 minutters kjøretur fra Belfast, blir vi med på lundefugl- og sjøsafari med «Northern Irish Diver». Den ti meter lange RIB-båten er sertifisert for 12 passasjerer og er spesialkonstruert for sightseeing- og dykketurer i røffe farvann som den irske nordkysten.
Sjøen er forholdvis rolig, men noe svell og skummende bølgetopper er ikke til å unngå i det grunne og ubeskyttede farvannet. Vel utpå sjøen er det likevel nydelig, og vi kjører helt inntil de steile fjellene der sjøfuglene har slått leir i skrentene. Fuglene bryr seg lite om RIB-en og passasjerenes kameralinser, som er den eneste ikke-naturlige elementet den den salte settingen.
Eventyrsti fra 1902. Her ute ligger også en annen stor konstruksjon, som ikke er synlig fra land.
The Gobbins Cliffpath er en menneskelaget gangsti fra 1902, som følger vannkanten ytterst langs fjellet. Stien er bundet sammen av flere broer, som tidvis henger i løse luften luften over det frådende vannet. Stien ble bygget som et resultat av jernbaneutbyggingen rundt 1900, som gjorde det mulig for folk flest å besøke avsidesliggende steder. Berkeley Deane Wise, sjefsingeniør i den irske jernbanen, ønsket å tilby folk flest en mulighet til å komme ut i naturen, og finansierte denne eventyrlige gangstien på 1,2 kilometer langs kysten. Med rimelige togbilletter, fikk til og med tredjeklasse-passasjerer mulighet til en dagstur fra Belfast ut til den grønne og friske kysten. For å komme til begynnelsen av stien måtte man følge en tilslutningssti på ca en kilometer fra togstasjonen.
Idéen og gjennomføringen av The Gobbins Path blir ikke mindre imponerende når man tar den irske fattigdommen i betraktning på begynnelsen av 1900-tallet.
Desverre ble det vanskelig å opprettholde sikkerheten og standarden under depresjonen på 1930-tallet, og erosjon og steinsprang krevde stadig forbedringer og nye sikringer. Stien ble etterhvert stengt og ble så stående å forfalle i mange år, men er nå nylig åpnet i restaurert form. Som turist kan du derfor igjen oppleve denne genistreken av en ingeniørkunst, som ble laget av en idealistisk og fremtidsrettet jernbaneingeniør for mer enn 100 år siden. Vær imidlertid oppmerksom på at stien fortsatt stenges ved steinsprut eller behov for sikring, da den er svært utsatt for vær og vind.

MANNEN BAK: Berkeley Deane Wise og hans kone på tur i The Gobbin Path like etter 1902. Photo/illustrasjon: wikipedia
Kystliv. Langs kysten ligger landsbyidyllene på rekke og rad, og kjører ned til den beskyttede lille havnen Ballintoy Harbour. Innenfor moloen mot havets dundrende bølger, strekker en lang vik seg innover til en liten hvit sandstrand helt innerst. Et skilt viser oss at det er her Game of Trones-figuren Theon Greyjoy ankommer Lordsport harbour når han skal tilbake til Iron Island i TV-serien.
Amtrimkysten har vært kulisser for flere av scenene i den populære TV-serien, og for spesielt interesserte arrangeres det egne «Game of Thrones»-utflukter fra Belfast hvor du besøker samtlige av stedene.

GAME OF THRONES: Ballintoy Harbour, med skiltet som viser stedet der Theon Greyjoy ankommer når han skal tilbake til Iron Island.

KJENDISRUIN: Dunluc Castle, eller kjent som House of Greyjoy i Tv-serien Game of Thrones. Borgen ble bygget på 1500-tallet og har en dramatisk historie. Foruten erboringer og plyndringer, falt kjøkkenet ned i havet under en storm.
Sagnet om kjempen Finn. Blant høydepunktene er Unesco-vernede The Giant´s Causeway, som ofte omtales som verdens åttende underverk. Området består av mer enn 40 000 sorte basalt søyler, som er et resultat av et underjordisk vulkanutbrudd for 60 millioner år siden.
Ifølge det irske sagnet som er knyttet til stedet, har opphopningen av søyler en langt mer fargerik forklaring enn naturens egne herjinger. Det var en gang to slossglade kjemper på hver sin side av den 20 kilometer brede sjøkanalen mellom Skottland og Irland, som ønsket å utfordre hverandre. Irske Finn Mac Cumaill, ville derfor lage seg en bro over til Skottland for å gi sin kollega Bennadonner i Skottland en mulighet til å gå over slik at de kunne sloss om hvem som var sterkest. Bennandonner, lot seg ikke be to ganger, og la i vei. Finn innså at denne skotten var langt større enn han likte, og løp til kona si og ba han henne om å gjemme ham. Kona fulgte oppfordringen. Hun kledde på ham babytøy, og la ham i en stor vogge. Bennandonner kom på beøsk og fikk høre at Finn desverre ikke var hjemme. Kona presenterte isetdet «babyen» deres med et vennlig smil, med det resultat at skotten feiget ut.
– Hvis det er babyen, hvor stor er da Finn? konkluderte en skremt skotte, som i redsel rømte hjem til Skottland og raserte broen etter seg, slik at han ikke skulle få uønsket besøk.
Ifølge sagnet er søylene finnes både på kysten av Antrim, og ved Finnegans Cave ved den skotske kysten restene av broen som står igjen i dag.

Har du tid, ta med deg FLOTT TUR: Ta medsekk og matpakke og oppdag Unesco-vernede Giant´s Causeway til fots.
Les også: På sporet av Game of Thrones.
Les også: Fem ting du må gjøre i Belfast.