Færøyenes hovedstad: Seks ting du bør få med deg i Tórshavn
Torshavn på Færøyene er en av verdens minste hovedsteder. Her er noen tips til ting du kan oppleve i løpet av et døgn i byen med knapt 20.000 innbyggere.
Nylig var jeg i Torshavn for andre gang, også denne gangen i forbindelse med nordisk mastersmesterskap i svømming. Selv om oppholdet ble redusert til under halvparten av opprinnelig plan grunnet kansellert fly, fikk jeg oppleve noen nye sider av denne superhyggelige, lille byen.
I Europa er det kun hovedstedene Monte Carlo, Vaduz og San Marino, som har færre innbyggere enn den færøyske hovedstaden. Det er imidlertid nok å oppleve her, både for naturelskere, gourmeter og kunstinteresserte.
Her er noen tips til ting du kan rekke i løpet av et døgn i Torshavn. Tipsene er basert på besøkene mine i 2015 og i 2022.
Gåtur i gamlebyen
Gamlebyen i Torshavn, Tinganes, består av et lite område med mørke tømmerhus. Flere av hustakene er dekket med gress og gatene er smale og gruslagte.
Husene på Tinganes er stort sett bebodde. Min venninnes færøyske venninne, forteller imidlertid at flere ønsker å kjøre hus her som fritidsbolig. Dette gjelder både færøyinger og utlendinger, men myndighetene ønsker at det skal være boplikt, slik at de ikke blir stående som tomme museumshus.
Flere steder er det satt ut stoler og benker, som frister til å sette seg ned og nyte roen i bydelen. Noen svært så frittgående høner på gatevandring gjør det imidlertid litt vanskelig å skille mellom hva som er gate og hva som er privat gårdsplass.
Regjeringsbygget
Hvis du forsetter turen gjennom Tinganes mot sjøen, kommer du til Skansapakkhusið. Det røde bygget ytterst på odden er hovedbygningen til Færøyenes regjering.
Færøyenes parlament er i likhet med Alltinget på Island, blant verdens eldste parlamenter. Her ute, på neset som deler havnen i to, holdt de første norske bosetterne sitt første ting i 825.
Frem til 1557 holdt færøyingene tinget utendørs på Tinganes to ganger årlig. Nå holdes ting i lagtingshuset Løgtingshúsið, som er et trehus fra 1856. Siden Færøyene fikk indre selvstyre i 1948, har færøyingene valgt sitt eget parlament, og dermed også regjering.
Svartifossur
For 30-40 år siden syklet barna til Svartifossur for å leke i naturen utenfor byen. De voksne dro hit for å sanke jord til ovnen. Den lille, men vakre fossen ligger kun to kilometer opp fra havnen, og er i dag en del av byen. I dag er området vernet, og brukes som turområde av lokalbefolkningen. I området beiter gjess, hester og naturligvis sauer.
Svartifossur er spesielt vakker akkurat nå, når vannføringen er stor. Navnet kommer forøvrig av det sorte fjellet i fossen.
Båttur med Nordlysid
Å se en by fra sjøsiden er nesten alltid spennende. Og Torshavn er intet unntak. Jeg ble derfor med på et tretimers cruise med en av byens og landets maritime stoltheter, skonnerten Nordlysid. Den rundt 20 meter lange blåmalte skjønnheten så dagens lys som fiskefartøy i 1945, men ble så ombygd på 1980-tallet. I dag brukes hun primært til turseilas med turister og grupper.
På grunn av sterk vind fikk vi ikke heist seil på turen vår, men motorseilas er absolutt et godt alternativ til å bli på land.
Strikking og garn
Det er ikke mange steder jeg ville anbefale de lokale stikkebutikkene som en del av «must see»- listen. Men færøysk ull er ettertraktet, ikke bare lokalt, men også internasjonalt.
Det finnes flere anerkjente ullmerker av høy kvalitet, som har sine egne butikker. Vi var innom Føroya Heimavirkis felag´ utsalg, som Dtte er butikken til den lokale husfliden. Her leverer vanlige amatørstrikkere sine produkter for salg. I det lille lokalet henger gensere og jakker i alle farger og fasonger på rekke og rad, samt små, myke dresser og kjoler til de minste. Sirri, Navia og Snældan er alle anerkjente ullprodusenter med butikkutslag i Torshavn.
Spise ute
Som turist vil man oppleve det beste og mest autentiske byen har å by på. Vi vil ha lam og fisk, med andre ord. Aarstova spesialiserer seg på fisk og lam, Barbara på fisk, og Etika er øyrikes Sushi-ekspert.
Sushirestauranten Etika er et moderne bygg, med store glassruter og gresset på taket. Etika får sin suhsi fra Hidden Fjord, som i dag er blitt en verdenskjent fiskeeksportør fra øya Vagar.
Aarstova iglger i gamlebyen og tar oss tilbake til 1800-tallet. I inngangspartiet henger to sauehoder som minner mer om små bøfler enn sauer. Men det er slik de færøyske sauene ser ut på nært hold. på norske hvite tamsauer.
Lammekjøttet vi får servert er like fantastisk som ryktene tilsier, så dette anbefales på det sterkeste. Desserten bestående av sherry-is, sjokolade og mandler er også et gourmetisk høydepunkt vi ikke visste eksisterte før nå.
Restaurantprisene ligger jevnt over på det samme som i Skandinavia, men de drøye 500 kronene vi betalte for trippelmenyen er verdt hver krone og danske øre.
For en lunjs, anbefales Kafe Kaspar. Er du glad i bagels, kan du bestille din helt personlige variant, utfra de tilgjengelige ingredisenene på menyen.
Andre høydepunkter
Det er mye å oppleve i lille Torshavn, og avstandene gjør at man kan gå til det meste. Fyrtårnet på Skansin, byparken Vioarlundin med grønne planter, trær og benker, Torshavn kirke, båthavnen og ikke minst en gåtur gjennom byen. En tur på en av byens puber eller live musikk-barer er også verdt å få med seg hvis du har mulighet. Selv om du må på rusdrekkasølet for å kjøpe vin og øl, er færøyingene liberale når det gjelder lange åpningstider «på byen» i helgene.
Ta gjerne en titt på de mange artige statuene som finnes spredt rundt i byen. Og til sist: Ikke vær redd for å gå deg vill. Det er aldri langt tilbake til sentrum.
Sjekk også ut VisitTorshavn for flere tips til ting du bør se og gjøre i den færøyiske hovedstaden. Her finner du også tips til overnatting i byen og opplevelser utenfor Torshavn.
Jeg anbefaler å reise med de nasjonale flyselskapet Atlantic Airways til og fra Torshavn.