Ferie på lavaøya: Her er fem grunner til å leie bil på Island
Reykjavik er verdt en langhelg i seg selv, men vil du oppleve den ville naturen på sagaøya bør du leie bil.
(Saken er skrevet i samarbeid med Lava Car Rental)
Førstegangsreisende til Island velger som regel å bo i Reykjavik, med gåavstand til butikker, restauranter og folkeliv. Tilsammen bor nærmere 120 000 av landets rundt 300.000 innbyggere i Reykjavik-regionen.
Den islandske hovedstaden er en liten storby, som har alle ingrediensene som kreves for en vellykket langweekend med gutta eller venninnegjengen.
De fleste attraksjonene som har gjort Island kjent internasjonalt, ligger imidlertid litt for langt unna hovedstaden til at du kan ta beina fatt.
Vil duutforske mer av landet, bør du vurdere å leie bil. Dette kan du gjøre via flere selskaper, som blant annet Lava Car Rental.
Dette er et familieeid selskap som har hatt base på Island siden 2016. Her kan du velge mellom små økonomibiler, 4×4, bobiler, elektriske kjøretøy og luksusalternativer.
Når du kommer ut av Reykjavik er det langt mellom tettstedene og byene, så valget blir å hoppe på en organisert tur med faste stopp og strenge tidskjemaer, eller å leie bil og gjøre ting i eget tempo.
Jeg har vært på Island fem ganger, og prøvd begge deler. Den første gangen valgte jeg og foreldrene mine den klassiske «Gylne sirkel»-turen med buss. Som førstegangsreisende med begrenset tid var dette i og for seg greit. Likevel, å gå i flokk og følge guiden til punkt og prikke gir ikke den samme muligheten til å ta inn over seg den flotte naturen som øya byr på. Islands unike natur fortjener mer enn en flokk turister som løper fra A til B for å rekke det oppsatte programmet
Fem dagsturer med bil
Det er er enkelt og trygt å leie bil på Island, og via utleieselskaper som nevnte Lava Car Rental kan du velge størrelsen og kvaliteten som passer for deg og ditt reisefølge.
Det er gjennomgående lite trafikk på øya, oversiktlige veier og klimaforhold som ligner på Norge. Med egen bil har du friheten til å stoppe akkurat der du vil, om det er for å ta bilder av røde islandshester som galopperer i nysnøen, eller stoppe impulsivt på en av de avsidesliggende landsveiskafeene.
Mange velger å leie bil allerede ved ankomst Keflavik flyplass, mens andre reiser inntil hovedstaden og leier kun for en del av ferien. Leiebil kan hentes og leveres både i Reykjavik og flere av landets byer, Du har også mulighet til å levere bilen på et annet sted enn du henter den. Har du god tid, er turen fra Reykjavik til landets nest største by, Akureyri, et godt tips.
Under neste bilde følger fem steder og aktiviteter du kan rekke på en dagstur fra Reykjavik. Tingvellir, Gullfoss og Strokkur kan kombineres på én dag. Ridetur på islandshester og besøk i Den blå lagune kan enten tas hver for seg, kombineres på samme dag eller gjøres på vei til eller fra flyplassen på Keflavik.
Naturens badeland
Den blå lagune i Grindavik er utvilsomt den mest kjente «badeplassen» på Island. Den turkise herligheten ligger midt i lavaørkenen mellom Reykjavik og flyplassen ved Keflavik. De fleste tilreisende legger inn besøket enten på vei fra eller til flyplassen, ettersom det ikke er så mye annet å se eller gjøre på denne strekningen, bortsett fra å beundre det enorme landskapet med størknet lava.
«Lagunen» er et geotermisk spa med mineralholdig vann. I tillegg kan du gnis deg inn med mineralholdig leire.
– Dette må prøvers, insisterer min venninne Linn, og som sagt så gjort. I løpet av to minutter har vi funnet veien til en av hjørnene med leire, og gnir det bokstavlig talt inn i ansiktet.
For å gå gusja av oss igjen, dukker vi bare under vann, slik de andre rundt oss gjør.
I det naturformede bassenget finnes også en bar, som er til stor glede for mange av de besøkende. Varmen gjør imidlertid at man lett blir dehydrert, noe man bør ha i mente hvis man lar seg friste av en iskald islandsk øl servert i plastglass mens man står med vann til livet. Det serveres også iskaldt frist vann, som et god alternativ.
Stopp gjerne på veien og utforsk de merkelige lavaformasjonene i området på nært hold. Når du står på en lavaklump i ødemarken alene, får du virkelig føle den islandske ødemarken på pulsen.
Þingvellir
Þingvellir, eller Tingvellir nasjonalpark er det eldgamle islandske alltinget og domstol, som sammen med tinget i Torshavn er blant verdens eldste Tingvellir står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og nasjonalparken ligger ved Islands største sjø, Þingvallavatn. Gjennom nasjonalparken går et stort rift i jorden, som årlig forstørres med to centimeter. Island ligger mellom to tektoniske plater, og det du ser er den nordatlantiske ryggen som skiller disse. Riftet en av de få steder man ser grensen mellom to tektoniske plater så tydelig. Dette unike naturfenomenet gir grobunn for helt en spesiell flora, og har du dykkersertifikat kan du dykke i innsjøen og oppleve det ekstremt klare vannet og dets fauna.
For oss som vokste opp med Astrid Lindgrens eventyr, gir turen til Þingvellir en ekstra stjerne når men vet at store deler av filmatiseringen av Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» ble gjort nettopp her.
Strokkur
Islands hissigste og høyest ragende geysir er et must for alle som tar turen til øya. Strokkur ligger i nasjonalparken Geysir, som er geotermisk aktivt område øst for hovedstaden. Geysiren Strokkur har utbrudd omtrent hvert femte minutt, der den sender en 20 meter høy kokende vannsøyle til værs. Ved siden av ligger ur-geysiren Geysir, som ga navnet til de sprutende varme kildene. Geysir er verdens eldste aktive i sitt slag, og ble første gang nevnt i 1294 i forbindelse med et jordskjelv. Da skal vannsøylene har vært inntil 60 meter høye. Geysir er i dag stille i lange perioder, og blusser gjerne opp i forbindelse med jordskjelv, for så å stilne igjen. Vannsøylen er i dag på under 10 meter.
I hele Geysir-området er det viktig å holde seg på de angitte stiene. Det boble og koker i «heitur pottur» på hele området , og en tilsynelatende uskyldig sølepytt kan vise seg å innehold glovarmt vann.
Gullfoss
Gullfoss er mindre kjent internasjonalt, men fortjener absolutt å nevnes når fosser som amerikanske Niagara Falls, Foz do Iguazu mellom Brasil og Argentina og Victoria Fall mellom Zimbabwe og Zambia ramses opp.
Den fredete fossen 120 km nordøst for Reykjavík dannes av elva Hvítá og har en høyde på 32 meter, fordelt på to fall. Det øverste fallet er 11 meter og det nederste nesten det dobbelte. Denne vakre fossen stuper rett ned i et juv på over 70 meter, og det golde lava- og gresslandskapet rundt gjør at de enorme vannmassene fremstår som enda mer imponerende.
Island fra hesteryggen
Den optimale måten å oppleve det islandske landskapet på er fra ryggen på en islandshest. Det finnes et bredt spekter å velge mellom av rideturer, alt fra totimers- lavasafari for nybegynnerturer i rolig skritt, til ukesturer for viderekommende ute i villmarken.
Disse hestene er vant til å ferdes i det ulendte terrenget på øya, hvor stødighet og tålmodighet er langt viktigere enn å komme raskest frem på flatmark. Jeg deltok på en totimers ridetur i forbindelse med en venninnetur. Her ble vi delt inn i to grupper etter ferdigheter, der en gruppe kun skrittet rolig, mens den andre fikk trave og galoppere og naturligvis prøve tølt.
De to meste erfarne valgte galopp- og tøltegruppa, men resten av oss holdt oss til den trygge skrittgruppa.
– Dette gikk jo supert, sier min venninne Camilla, som er den minst erfarne av oss etter to timer i det vakre landskapet.