Fem gråværstips i Tromsø
Området rundt Tromsø er blant de flotteste jeg vet om i Norge, uansett vær. Her er fem tips til ting som egner seg like bra å gjøre i gråvær som i sol.
Tromsø byr på massevis av aktiviteter innendør og utendørs. Her er noe av det jeg gjør på grævårsdager når jeg er på hytta i Kattfjorden på Kvaløya, som er øya mellom Sommarøy og Tromsø sentrum.
Arktisk bad
Her har du to muligheter:
Frisk og hvit strand
Skjærgården utenfor Kvaløya er omtalt som verdens nordligste i sitt slag, med hundrevis av små og store kritthvite strender, turkis vann, og lave holmer.
På varme sommerdager fylles strendene opp av båtfolk og turister fra fjern og nær, som kommer for for å kjøle seg ned mellom solslikkingen.
Vannet er ikke så mye kaldere når det regner, og som barn lærte jeg at vannet føles varmere når det regner. Når du i tillegg slipper å dele stranden med andre, er det ingen grunn til ikke å benytte seg av muligheten til å ta et forfriskende bad på en arktisk hvit strand. Sannsynligvis er heller ikke nærmeste lokale palme slangt unna. Tromsøplamen er ivrig og hardfør…
Uten tilskuere slipper du dessuten å bekymre deg over å ha glemt badetøy, og siden du allerede er våt av regnværet, er heller ikke glemt håndkle gyldig grunn til å la seg stoppe. Ta av deg klærne, og ta løpefart uti. Det er faktisk ganske så deilig, selv om det er noe kjøligere enn lengre syd i landet. Du vil neppe angre!
Et varmere alternativ: Tromsøbadet
I 2019 fikk byen sitt etterlengtede badeland; Tromsøbadet har 50 meters basseng, stupetårn, skiler, bølgebasseng og naturligvis en svømmekanal som går ut i friluft.
Bare tenk å sitte ute i lunkent vann og se på nordlyset om vinteren. Herlig, hva? Om sommeren er det lite nordlys å oppdrive, men til gjengjeld er det lyst døgnet rundt.
Har du lyst til å prøve SUP, men synes det er for kaldt ute på Sommarøy? Når hovedbassenget i Tromsbøbadet er delt opp, kan du låne SUp-brett og padle inne i bassenget.
Badet har også en gedigen innendørs klatrevegg. Denne ser du vis a vis resepsjonen.
Gamle hus i Hella
Helt syd på Kvaløya, ca 30 kilometer fra byen, finner du friluftsområdet Straumhella, med kafe og gamle trehus som er flyttet fra byen. «Hella», som stedet kalles blant lokalbefolkningen, er et utfartssted med stier, svaberg mot Rystrømmen utenfor, og kafe som er åpen i helgen. I tillegg finner du flere gamle trehus fra «Gamle Tromsø», som siden Tromsø Arbeiderforeningen kjøpte opp arealene i 1950 har flyttet flere av bygningen fra byen ut hit.
Tanken var at de skulle bevares for senere generasjoner. Med utsikt til Rystrømmen og den majestetiske Bentsjordtiden er området populært både blant båtfolk, campere og lokale turister fra Tromsø. Hvis du har lyst til å oppleve naturen her ute over lengre tid kan du leie enkelte av trehusene for overnatting.
En kort spasertur oppover fra Hella finner du også helleristninger.
Tur og kafe i Ersfjorden
Ersfjorden på Kvaløya er så vakker at den er verdt et besøk i regnvær. Området rundt fjorden er blant øyas populære turområder, enten du vil gå på topptur eller på enkel familietur. På hver side av fjorden går det stier og tråkk opp til fjellene. En fordel med å gå på tur i kaldt og grått vær, er at knotten ikke er like ivrig etter å bite som på varme dager.
Innerst i fjorden, midt mellom de ville fjellene , ligger kafeen Bryggejentene. Her driver to jenter kafe og interiørbutikk med lokalprodusert mat. Stedet holder åpent seks dager i uken, og er endestasjon for mange etter endt fjelltur.
Beundre Gamle Tromsø
Min andre hjemby er ikke den vakreste på skalaen når det gjelder arkitektur. Sentrumsområdet består av en, i beste fall, fascinerende blanding av gammelt og nytt plassert om hverandre Avstanden fra de elegante til det forfalne og slumaktige er ofte ikke en gang en cemtimeter. Gamle søte trehus står vegg i vegg med state-to- the-art-bygg som har tilkommet de siste ti-femten årene. Delvis fraflyttede forfalne trehus og bygårder i pastellfarger er spredd over hele byen, med tilhørende overvokste hager av villgress og tromsøpalmer.
Men Tromsø har også sin «gammelby», der velholdte 1800-tallets trehus i hele fargeskalaen pryder området. Dette er Skansen, med den gamle Tollboden, Polarmuseet og den smale og nylig flyttede boligen «kofferten». På dager med grå himmel og regnvåte vegger kommer fargene enda bedre frem. I tillegg slipper du å tråkke i kø med mange turister.
Avslutt gjerne med med steinbitburger på bryggekantene på Skirri restaurant nedenfor torget. Er du heldig, ser du Tromdalstiden mellom skylagene.
Skitt fiske
At fisken biter best i regnvær, er barndomslære. Hvertfall sørpå. Her oppe biter den uansett, og jeg har alltid fått masse fisk når jeg fisker i regnvær. At man ikke fisker i måneder uten R , er en gammel myte. Fisken biter godt om sommeren også, og du skal være dreven innen faget for å merke forskjell på kvaliteten. Har du ikke egen båt eller stang, er det nok av steder som leier ut båter. Du skal noen få meter ut fra land før småtorsken og småseien begynner å nappe i pilken.