Fem ting du må gjøre i Belfast
Nord-Irlands hovedstad er en fredelig liten storby med knappe 300. 000 innbyggere. Her finner du museer, grønne parker og trivelige puber som spiller live musikk de fleste dagene i uka.
– Mange forbinder Belfast med terror og konflikt, men i dag er byen en av verdens tryggeste, forteller Ruairi Lehmann, presseansvarlig i Tourism Ireland, som viser oss rundt i byen i løpet av en to dagers sightseeingtur.
Med daglige KLM-avganger fra Schiphol i Amsterdam og Norwegians direkterute fra Oslo til Dublin, er det både rimelig og enkelt å reise til den nordirske hovedstaden for en langhelg eller miniuke.
Blant attraksjonene i Belfast har jeg plukket noen av høydepunktene som bør oppleves:
Titanic-verftet
Den nord-irske hovedstadens største attraksjon er Titanic Belfast. Senteret står på nøyaktig samme sted som Harland and Wolff-verftet bygde og sjøsatte RMS «Titanic» i 1911. Verftet var på denne tiden verdens største i sitt slag, og «Titanic» var en av flere lukseriøse og rekordraske skip som ble bygget på dette verftet i denne perioden.
Titanic Belfast er ikke bare et museum over «Titanic», men et ni etasjers opplevelsessenter som tar deg med på rundtur på skipets forskjellige salonger og kabiner, viser livet i Belfast på 1800-tallet og hva som første til industriboomen i Belfast. Blant høydepunktene er animasjonsfilmen om selve forliset.
Åttende etasje av bygget korresponderer nøyaktig med høyden på første dekket på det historiske skipet, og herfra har du panoramautsikt til dokken der «Titanic» ble bygget som skip nummer 401, og sjøsatt parallelt sammen med sitt søsterskip «Olympic». Her ser man tydelig hvor smale de to skipene var i forhold til dagens cruiseskip.
Se flere bilder fra Titanic Belfast
Utenfor senteret ligger også originalutgaven av «Titanic»s bringerskip, MS «Nomadic». Skipet ligger på vannet som museumskip, og gir en følelse av å gå om bord i en slags «mini-Titanic» . Om bord er inventaret autentisk med hvordan det var for hundre år siden, med porselen, stoler, salinger, en sovelugar og solide klinkede stålskott.
The Crown Liquor Saloon
Denne vakre victorianske puben ble åpnet etter oppussing og renovering i 1885 (ja, renovert i 1885), og er i dag en av Nord-Irlands mest kjente og vakreste puber. Hyggelig folk og atmosfære, med en god blanding av irer og turister. Puben er også kjent som stedet der journalistene og fotografene søkte tilflukt og ventet på at hotellet over gaten, Hotel Europa, skulle bombes på nytt.
Hotel Europa var kjent som «det mest bombede hotellet i verden» under konfliktperioden. Hotellet ble bombet til sammen 28 ganger.
– Det var her pressen satt og ventet for å ta bilder og få med seg det som skjedde, for de visste at det alltid kom en bombe ganske snart , forteller Lehmann i Tourism Ireland.
Shankill Road
En tur til Belfast må inneholde et besøk i bydelen Shankill og Shankill road. Gaten som ble verdenskjent på grunn av konflikten mellom protestantene og katolikkene, er nå en av byens største turistattraksjoner. Shankill road starter i sentrum og strekker seg rundt en og en halv kilometer utover. Shankill har blitt et symbol på det protestantiske Belfast på samme måte som Falls Road er et symbol på den katolske delen av byen.
Området ble rammet av en rekke terrorangrep under konflikten fra 1960-tallet og utover, men det verste var var den såkalte Shankillbomben i oktober 1993. Bomben gikk av i Frizzells Fish Shop, og drepte ti mennesker inkluderte den ene av bombemennene. Shankillområdet er i dag skilt fra Falls Road-området med en fredslinje og mange av husene har store veggmalerier med frihets – og fredssymboler.
Lunsj på Holohans at the Barge
Sofistikert mat er ikke det aller første man assosierer med Irland, men på den flytende restauranten Holohans at the Barge har man satt sammen en meny basert på 300 års histore. Har får du ål fra de lokale innsjøene, og lam tilberedt etter tradisjonelle bondemenyer, kombinert med middelklassens mer avanserte kjøkken og tilberedingsmuligheter. Vennligheten og den uformelle stemningen gjør at man føler man er på besøk i et irsk hjem, noe som også er restaurantens image. God mat og veldig hyggelig betjening gjør dette til en av stedene man bør stikke innom for en lunsj eller middag.
Omvisning i Crumlin-fengselet
Crumling Road Gaol åpnet i 1846, og fungerte som et fengsel frem til dørene ble lukket i 1996. Fengselet er beryktet for å ha huset mordere og kriminelle av ymse sorter, samt henrettelser og turtur av fanger, inkludert politiske fanger. Fengselets ansatte har vært vitner til fødsler, dødsfall og bryllup, men også opprør og sultestreik.
«Goal» er det gamle engelske ord for «jail», og uttales likt som den moderne engelske varianten.
Se flere bilder fra Nord-Irland
Dette bør du også se i Belfast: Regjeringsbygget, St.Georges-markedet, Albert Clock, St. Anne-katedralen, Belfast fattighus, Belfast fredsvegg, Rådhuset, og selbfølgelig gatelivet og publivet,
Reise til Belfast :KLM flyr direkte til Georges Best airport midt i Belfast.
Sightseeing og opplevelser i Belfast: Den lokale busscharterselskapet Mccombscoaches arrangerer en rekke bussturer i Belfast og Nord-Irland.
Overnatting: Belfast byr på et stor utvalg hoteller, fra det enkle og praktiske til det luksuriøse designerhotell. Søk på Bestehotell.no for forskjellige alternativer.
Vi bodde på flotte boutiquehotellet Malmaison Belfast i Belfast sentrum. Pris ca kr 1000 per natt for dobbeltrom.
Nord-Irland er eget land underlagt Storbritannia, på linje med Skottland, England og Wales. Byen har lenge vært delt i katolske og protestantiske områder, men er etter våpenhvilen i 1997 gradvis blitt en langt mer fredelig by enn den var på 1970- 80-tallet. Belfast er i dag en meget trygg mellomstor by med ca 280. 000 innbyggere. Myntenheten er pund. Grensen mellom Nord- Irland og republikken Irland er i dag åpen, og man passerer fritt. Fra Belfast til Dublin kjører du på ca to timer.
Hekta på Game of Trones? Les På sporet av Game of Trones