Finn din karibiske øyfavoritt
Strandliv, kjendisjakt, natur eller kultur. Det østlige Karibia består av en rekke lilleputtstater hvor avstanden mellom øyene ikke er lengre enn at du kan se til nabolandene i klart vær.
Et virvar av språk og dialekter, kulturer og mattradisjoner. Karibias palmeøyer langt mer varierte enn man skulle tro. Her er fire øyer med hvert sitt særpreg.
Naturperlen Saint Lucia
Den grønn, vill og kupert. De to vulkanske tvillingtoppene Gros Piton og Petit Piton ruver 770 og 743 meter over havet, og gjør øya lett å kjenne igjen på lang avstand.
Mellom hver grønne topp eller åskam skjuler det seg en bortgjemt strand eller fiskelandsby. Turistenes samlingsted er Rodney Bay på nordsiden av øya, hvor hotellene og strandrestaurantene ligger ned ved den hvite sanden. Men tempoet er rolig, og begrepet masseturismen er et fremmedord på denne øya.
Det er med god grunn innbyggerne presenterer klippeøya si som «Karibias Sankt Helena», der den stikker opp med sine irrgrønne fjelltopper rett fra havet.
– Du kan ikke komme hit å bare ligge på stranden. Da kunne du heller reist til en av de andre øyene. Vi har den flotteste og mest spennende naturen i hele Karibia, gliser taxieieren som vi hyrer for en sighseeingtur.
Postkortbukta
Sjåføren vår sier at han har spart det beste til slutt, og siste stopp på turen er Marigot Bay.
– Denne bukten har blitt omtalt som Karibias vakreste bukt, og er sannsynligvis regionens mest populære fotomotiv, bedyrer han. Et blikk utover herligheten under oss, og vi skjønner fort hvorfor valget har falt på Marigot Bay ved flere tilfeller når Hollywood-ressigørene skal finne en passende arena for filminnspilling. «Dr Dolittle» og «Fire Power» med Sophia Loren er blant filmerne som er spilt inn med Marigot Bays hvite strender og vaiende kokospalmer som kulisser.
Topp tre- attraksjoner
Rodney Bay: Dette er bade- og feriested nummer én på øya, med kilometervis med myk hvit sand, små strandrestauranter og en laidback atmosfære. Stedet er dessuten fritt for høyblokker og ruvende hotellkomplekser.
Marigot Bay: Enkelte mener at dette er Karibias vakreste bukt, der den graver seg innover de grønne åssidene som en liten norsk fjord, med kokospalmer og hvit sand på hver side. Ikke overraskende at flere kjente Hollywoddfilmer er blitt spilt inn her.
The Pitons:
Selv om strandlivet er i fokus på St. Lucia bør man unne seg en dagstur med fire hjul. Øyas landemerke er det to tvillingtoppene «The Pitons», som reiser seg rett opp fra havet på atlanterhavssiden av øya. På stranden under fjelltoppene finnes et eksklusivt spahotell for dem som virkelig ønsker å nyte stillheten og naturen
Finn roen på Grenada
Grenada består av tre øyer, og er med sine knappe 90.000 innbyggere et av verdens minste selvstendige land. Staten består av hovedøya Grenada, og de to søsterøyene Carriacou og Petit Martinique. Hovedstaden Saint George´s er intet annet enn en idyllisk og tilbakelent landsby etter europeisk målestokk, der den klamrer seg til de grønne åssidene på Grenadas vestkyst. Øya blir også kalt «krydderøya» på grunn av sin produksjon av forskjellige krydder som kakao, nellik, ingefær, muskat, vanilje og kanel, i tillegg til bananer og sukker.
Rolig idyll
At Carriacou går under navnet «korallrevlandet» er i høyeste grad berettiget. Den lange, hvite sandstranden ved Hillsborough er fri for turister, til tross for nydelig vær med sol og stille vann. Landsbyen har noen få mindre hoteller i typisk kroelstil, et par turkismalte puber ved vannkanten, samt noen suvernirbutikker for turistene. Det er dessuten kort vei ut til den korallkledde skjærgården, hvor de eneste som fortstyrrer den totale freden er en og annen pelikanflokk som søker fotfeste på det de måtte finne av saltvannstørkede busker i vannkanten. Dette er definitivt stedet å ta med sin utkårede og finne en egen koralløy. Her kan man boltre seg alene, langt vekk fra bylivets kjas og mas. Ikke en gang lyden fra reggea-trommene har funnet veien ut hit. Skyss ut i skjærgården sørger de lokale beachgutta for mot noen få dollar.
Lokale helter
På den lille fergekaia i Hillsborough møter vi en en av øyas fiskere som nettopp er kommet inn med dagens hummerfangst.
Mannen smiler fra øre til øra av vår åpenlyse beundring over kjempemonsteret som ligger foran han på bryggen.
– Yes, this is quite a big one, even for me, gliser han og holder dyret stolt opp for foran kamerlinsene våre.
En annen lokal severdighet i den lille byen er et liten skobutikk drevet av en fyr med lange ratsafletter. Veggen på det lille kiosken hans er malt etter et verdenskjent internajsonalt kunstverk, dog med lokalt karbisk preg. Bilder er intet ringere enn «Jesu siste måltid», men hovedpersonen likner langt mer på rastareligioens profet Haile Selassi ev Etiopia enn den gjør på Jesus. Rundt han sitter 12 disipler, alle med gedigne rasta-løvemanker som hårpryd. Over malerier står innskriften «May the Lord of Lord bless and keep us always»; nok en typisk rasta-parole med henvisning til Haile Selassi som «the lord».
Topp tre-attraksjoner
White island: Denne knøttlille ubebodde koralløya ligger en halvtimes båttur fra Carriacou, og ligger som en hvit stripe midt i det turkise havet. Pakk rikelig med vann, solkrem og det som trengs i en piknikkkurv, og få en av de lokale fiskerne til å kjøre dere ut.
Carriacou: Landsbyen Hillsborough har det du trenger av butikker, pass/postkontor, cafeer, et par mindre hoteller, samt en flott strand. Men ikke så mye mer. Gjør som de lokale, og sett dere ned på en lokal kafe med en kald drikke. Det går kke lang tid før dere inviteres over til nabobordet for en prat om alt og ingenting.
Saint Georges’: En av verdens minste hovedsteder i et av verdens minste land, som hvert år besøkes av hundrevis av cruisebåter. Byen er ikke større enn at du uten fare kan «gå deg vill» i gatene, noe som faktisk er den beste måten å oppleve denne lille karibiske idyllen.
Jetsetøyene St. Vincent og Grenadinene
Fra Saint Lucia til nabolandet Saint Vincent og Grenadinene (SVG) er det heller ikke lengre enn at man kan se over i klart vær. Saint Vincent er den største øya i gruppen, og også den nordligste i øystaten. Her ligger den regionale flyplassen og hovedstaden Kingstown. Dette billedskjønne øylandet er lite kjent blant nordmenn, etter som det verken har direkte flyvninger til Europa, eller store hotellkomplekser slik man finner i nabolandene. Dette er båtfolkets eget paradis. Og Hollywood-kjendisenes. På øya Mustique holder blant annet Mick Jagger hus, og hver nyttårsaften arrangeres det storslagent party for Hollywood-kjendisene som flys inn med privatflyene sine for anledningen. Dessuten var øyene arena for inspillinegn av filmen «The pirates of the Caribbean»- noe innbyggerne ikke er så rent lite stolte av.
– You know Johnny Depp?, spør den første fyren jeg møter etter å steget i land på fergekaia i Kingstown, nok en rastafrisért drosjesjåfør som skal kjøre meg til hotel Cobblestone Inn, et par kvartaler unna.
Jeg nikker og sier at jeg allerede vet at de spilte inn piratfilmen her. Men han gir seg ikk.
– Yaah maan, he lived in your hotel, you see, fortsetter han med et stor glis, tydelig stolt.
Hotellet «mitt» er et lite turkistklassehotel i karibisk stil, nærmere too hundre år gammelt og med innvendige vegger av steinblokker og brolagte steingulv. Hotellet ble i sin tid bygget av slaver som oppbevaringshus for sukker, noe som har gjort det til en turistattraksjon i seg selv. Selv om det ikke har fem stjerner og flere gourmet- restuaranter, er det her saintvincestianerne plasserer sine besøkende. Om Depp & co var fornøyde med sitt opphold sier sjåføren intet om. Jeg synes uansett hotellet og vertskapet er er blant de aller hyggeligste og jeg har besøkt i Karibia.
Paradiset Bequia
Den kuperte og frodige øya Bequia er ikke større enn 18 kvadratkilometer. Likevel er den blant de største av øyene hvis vi ser bort fra hovedøya Saint Vincent, som ofte kalles «fastlandet» av lokalbefolkningen.
– Jeg har bodd her de siste årene, forteller Molissa, en ung jente som selger smykker og selvstrikkede rastaluer på torget i Admirality Bay, som er fergeanløp og den eneste landsby på øya. Det er for mye stress i Kingstown, mener hun, til tross for at byen kun har 30 000 innbyggere. Saintvincentianeren liker nemlig å ha det rolig og trygt, og ta livet som det måtte komme. Og Bequia er fredens øy, ifølge Molissa.
Topp tre-attraksjoner
Tobago Cays: Nei, dette er ikke en del av Trinidad og Tobago, men en stor, blå lagune midt i Grenadinene. Hit kommer «alle» som besøker øyriket for å snorkle blant skilpadder, padle kano eller kite i de paradisiske omgivelsene med hvite strender og kokospalmer hengende utover vannet.
Bequia: Denne kuperte og grønne øya er kun noen kilometer i omkrets, og hjem til ca fem tusen innbyggere. Som nordmann er du ekstra velkommen her, ettersom flere nordmenn og skandinaver har bodd og fortsatt bor på øya. Hit kommer dessuten boboerne fra hovedøya Saint Vincent, som ligger én time unna, for å slappe av på fridagene. Flott ustikt mot kjendisøya Mustique fra toppen av øya.
Cobblestone Inn:
Særpreget hotell i sentrum av Kingstown bygget av slaver rundt år 1814 eller tidligere. Bygningen var opprinnelig oppbevaringshus for sukker fra plantasjene. Med kun 19 rom blir man tatt godt vare på som gjest, enten man er en anonym turist eller verdenskjent skuespiller under innspilling av The Pirates of the Caribbean. Restuaranten i underetasjen byr på spennede karibiske retter. Prøv gjerne marinert konkylie!
Martinique – Karibias Europa
Martinique er et lite stykke Frankrike som er tatt vekk fra moderlandet og plassert i eksotiske omgivelser i Karibia. Men selv om øya er et fransk oversjøisk fylke og alle formaliterer dermed følger moderlandet, føler de fleste av innbyggerne mer identitet med sine selvstendige naboøystater enn med landet på andre siden av Atlanteren. På en godværsdag ser du over til Sankt Lucia fra sydenden av Martinique, mens en annen selvstendig stat; Dominica, kan skimtes fra den den andre siden av øya. Hovestaden Fort de France er med sine knappe 300 000 inbyggere dessuten en av det østlige Karibias største byer.
Kul blanding
En slik miks av pastellfargede trehus i kreolstil og moderne høyhus finner man ikke mange andre steder i verden enn i de gamle kolonistatene i Karibia. Her lunter rastagutter med uregjerlige «dreads» og tykke ullluer gjennom gatene side om side med dresskledde foretningsmenn og kvinner med stresskoffert under armen. Men språket er det samme, uansett rang og livvstil, – fransk med massevis av uforstålige kreolord som du må være lokal for å forstå. Samtidig snakker flere og flere engelsk i det franske Karibia.
– Vi er jo nærmere våre engelsktalende naboland enn «Metropol», forklarer en ung mann vi møter på markedet. For beboerne her er «Metropol» betegnelsen på det franske fastlandet- noe som er langt unna den karibiske hverdagen, til tross for daglige flyninger og tung økonomisk støtte fra moderlandet.
Grand Bazar
Markeder er alltid spennende, og den store basaren i Fort de France er intet unntak.
Det bugner av farger, lukter og smaker.
– Vil du smake?, sier en rødrutede dame med stor hatt og disken full av lekre søtsaker på flaske. Hun lurer på om vi ikke vil kjøpe med oss en hjemmelaget rompunsj som suvernir.
Vi sender noen stygge tanker til dem som innførte de nye håndbagasjereglene på europeiske flyplasser, og innser at det vil bli vanskelig å frakte de hjemmelagde lekkerbiskene hjem. Desverre, for her skuer vi utover metervis av hyller med fargerike, frukdrinker i alle mulige fasonger. Alle flaskene er behørlig merket med håndskrevne lapper som viser innholdet;- kokosrom, guava, ananas, grenadine og så videre. Ved siden av de røde og blårutede tekstilproduktene er dette de mest populære souvernirene fra den franske solskinnsøya. Men vi må nok nøye oss med et rutede hårbånd.
Martinique er foruten en spennende destinasjon i seg selv også en fint plass å begynne utforskingen av øyene i området, ettersom flykommunikasjonen til Europa er særdeles god og formaliteter og og infrastruktur er forholdsvis lik den europeiske.
TOPP TRE
Markedet: Den store basaren i Fort de France med alle sine farger, lukter og smaker. Her opplever du den martiniquanske folkesjela på pulsen.
Schalcher biblioteket: Denne bygningen, som ligger i sentrum av Fort de France, er ifølge mange øyas aller vakreste. Den ble tegnet av Henri Picq og frkatet bit for bit fra Paris til Martinique i 1893, som en hyllest til franske Victor Schoelcher som ledet frigjørelsesbevegelsen.
Musée de la Canne: Noe så uvanlig som et museum for produksjon av rom. Her vanker det både smakesprøver og mulitmediashow som viser romproduksjonen historie. Ligger i Trois. Ilets, rett overfor Fort de France.
Tid for stillhet i katedralen i Fort De France, Martinique.
REISEFAKTA:
Reise dit: Det finnes mange muligheter til å komme seg til det østlige Karibia, og samtlige av de nevnte øyene har direkte forbindelse til Europa hver dag, med unntak av St. Vincent og Grenadinene. Vi reise med det franske TUI-eide charterselskpaet Corsairfly fra Paris til Martinique. Corsair tilbyr ofte billige turer fra Paris til Martinique og Guadeloupe ettersom øyene er en del av Frankrike .St.Lucia og Grenada har direkte flyforbindelse med London.
Fra Martinique foregikk turen til de andre øyene med det lokale flyselskapet Liat Caribbean, som “hopper” mellom øyene flere ganger daglig med mindre fly. Liat har et meget godt utbygget nett i Karibia.
Klima: Øyene ligger innenfor det tropiske området, med regntid om sensommeren og høsten. Dette området er generelt mindre berørt av orkanene som herjer lenger nord i Karibia i orkansesongen, selv om også disse øyene har vært rammet av en og annen orkan de siste årene.
Sikkerhet: Småstatene i Karbia er generelt trygge for turister. Lokalbefolkningen er overraskende ærlige og tar meget godt vare på deg de fleste stedene. Hovedøya i SVG, St. Vincent og spesielt hovedstaden Kingstown har fått et lite rykte på seg for å ha en noe høyere kriminalitet enn de andre mindre øyene ifølge lokalbefolkningen, noe som vissnok skyldes nær kontakt med Jamaica.
Penger og valuta:
På franske Martinique betaler du med Euro, mens St.Lucia, SVG og Grenada har EC dollar (Easter Caribbean Dollar, ofte med kallenavnet “Easy-dollar”). Minibanker i alle de større byene og turiststedene, samt at de fleste hoteller aksepterer kredittkort som betalingsmiddel.
Landfakta:
Saint Lucia
Språk: Offisielt engelsk, med den lokale kreoldialekten har mange franske ord i seg.
Innbyggertall:166.000
Hovedstad: Castries
Grenada:
Språk: engelsk.
Innbyggertall: 89.000
Hovedstad: St. George’s
Martinique (Fr)
Språk: fransk
Innbyggertall: 415.000
Hovedstad: Fort de France
Saint Vincent og Grenadinene
Språk: engelsk
Innbyggere: ca 120 000
Hovedstad: Kingstown
Nettsteder:
Saint Vincent and the Grenadines (SVG),