Frister nordmenn med urørt paradis
Sosialantropologene og misjonærene var de første vestlige som våget seg til Papua Ny-Guinea. Nå står den første norske gruppereisen for tur.
Antropologer, kannibaler, og stammesamfunn som aldri har vært i kontakt med livet utenfor. Øyer der skjell brukes som penger og ungjentene blir advart mot nattbading for å unngå å bli gravide med ånder. Dette var mine asossiasjoner til Papua Ny-Guinea som fersk cand. polit i sosialantropologi for tyve år siden.
Kannibalene er mest sannsynlig borte, og antropologene er også færre enn for hundre år siden. Den fantastiske naturen, dyrelivet og kulturelle variasjonen er fortsatt like forlokkende.
Det er kun unntaksvis jeg skriver om steder jeg ikke selv har vært. Når Grupperundreiser som første norske turoperatør annonserer Papua Ny-Guinea (PNG) på programmet, fortjener det spalteplass. Som både journalist og cand.polit i sosialantropologi er PNG at land som står høyt på listen over «snarlig besøkte land». Faktisk var det antropologibøkene fra blant annet PNG som først førte meg over til reisejournalistikken. Håpet var å kunne formidle de spennende delene av faget på en forståelig måte til reiseglade personer utenfor det akademiske miljøet.
Isolerte samfunn. Så sent som i 1930 oppdaget man i Papua Ny- Guinea to millioner mennesker som aldri før hadde hatt kontakt med omverdenen. Landet som består av 91 prosent regnskog, og er kjent for sitt meget rike plante – og dyreliv, og hvor man hele tiden oppdager nye arter. Som eneste norske turoperatør presenterer Grupperundreiser nå en reise til dette eventyrlige landet.
Papua Ny- Guinea er kanskje et av de mest spennende reisemålene man kan oppleve mener Endre Kaurin, produktsjef i Grupperundreiser.
– Vi er stolte over å kunne tilby denne turen til eventyrlystne nordmenn. Dette er en reise som passer midt i blinken for de som ønsker å oppleve noe helt utenom det vanlige. En reise til Papua-Ny Guinea er både autentisk og eksotisk mener Kaurin. Det er svært få nordmenn som har vært her, og Grupperundreiser er så langt alene om å tilby det fra Norge.
Papua Ny- Guinea er reisemålet for de som vil oppleve et genuint og eventyrlig reisemål hvor få andre har vært før deg, mener Kaurin. Grupperundreiser tilbyr i første omgang en eksklusiv grupperundreise i Papua Ny-Guinea med egen reiseleder. På turen vil du oppleve regnskog, ilddans, vulkaner, lokale landsbyer, lokal mat, snorkle på korallrev og møte mennesker fra et unikt folkeslag. Man besøke tre regioner – hver med hver sine skikker, historie og kulturer. Blant annet besøker man regionen Goroka, der det så sent som i 1930 ble oppdaget to millioner mennesker som aldri hadde hatt kontakt med omverdenen.
Vilt og anderledes. Papua New Guinea ligger i øygruppen Melanesia i det vestlige Stillehavet. Landet utgjør den østlige delen av øya Ny-Guinea, som er verdens største øy etter Grønland. Den østlige delen av øya er den indonesiske provinsen Irian Jaya. Med nærmere 850 ulike språk fordelt på syv millioner innbyggere er landet et av de mest flerkulturelle og flerspråklige i verden. Under 20 prosent av befolkningen bor i urban bebyggelse, noe som også gjør dette robuste og spennende området til et av verdens minst urbane.
De mange øyene, ugjennomtrengelige junglene og høye fjellene på Ny-Guinea har gjort at det både her og på Irian Jaya finnes stammesamfunn som for inntil tyve år siden ikke visste om omverdenen rundt seg og motsatt.
Blant antropologistudentene og foreleserne på Blindern på 1990-tallet var Ny-Guinea det mest eksotiske og ville anderledelandet kan kunne forestille seg. Mange av lokalbefolkningens ritualer utføres i fargerike fjærdrakter og masker, og enkelte av de gamle overgangsritualene som ungguttene må gjennom for å bli «menn», ville mest sannsynlig medført fengsel eller mange timers samfunnstraff på vestlige trakter.
Tatt for å være Jesus. En foreleser fortalte at hele landsbyen hadde fått panikk og løpt og gjemt seg i kirken da han kom inn til landsbyen første gangen. Det viste seg at de fleste i landsbyen aldri hadde sett en hvit mann, bortsett fra Jesus-bildet i kirken. En misjonær må imidlertid ha vært innom før antropologen, for de lokale hadde hørt at «Når Jesus kommer tilbake, er jordens undergang nær». Ved nøyere ettersyn var den norske antropologen ikke helt ulik Jesus, der han red inn i landsbyen på et esel, ikledd langs skjorte og langt hår…
Les mer om Norges første gruppereise til fascinerende Papua Ny-Guinea.