Fra brygge til fjell med superlett Osprey damesekk
Osprey Renn 50 er en av totalt 41 spesialdesignede damesekker i kolleksjonen til Osprey. Den 1,5 kilo lette tursekken er perfekt for både søndagsturer og weekendturer. Venninnen min og jeg testet sekken på søndagsturen i Bergen i helgen.
Da jeg dro på interrail og på mine første backpackerturer for tyve år siden, savnet jeg aldri en sekk som var spesialdesignet for min rygg og kropp. Jeg tenkte ikke en gang over det, for jeg tror ikke det fantes egne sekker for oss damer på det glade 90-tallet i forrige årtusen.
Sekkmarkedet besto av et stort og fargerikt utvalg av store klumpete sekker med vonde metallstenger og firkantede rammer som absolutt ikke passet min rygg. Noe av det beste med hele backpackerturen var når jeg sjekket inn på FBU på tur ut i verden, eller i Auckland på tur hjem. Da visste jeg at det var et døgn til neste gang jeg måtte bære spetakkelet på ryggen.
Hver gang jeg kom til et nytt sted og kunne slenge fra meg den store klumpete ryggsekken, var det med et lettelsens sukk. Det var deilig å kunne svinse rundt på sykkel, i båt, på brett eller til fots med kun et magebelte eller en bitteliten dagssekk før turen gikk videre til neste sted.
Det fantes et greit utvalg av mindre sekker for dagsturer i pent vær. Noen var til og med utstyr med hoftebelte som kompenserte ørelite for den manglende passformen.
Men vi overlevde alt, og klagde sjelden eller aldri. Vi visste jo ikke bedre!
Dagstur med Renn 50
I dag, tyve år senere og tyve år eldre, er jeg veldig glad for at Osprey har tatt oss damer på alvor. Backpacking og fotturer i fjellet er nemlig ikke kun for gutta. Det hender til og med at vi damer stikker på tur helt uten mannebein på slep. Og siden vi da ikke har med noen sterke menn til å bære bagasjen vår, er det en stor fordel at ryggsekken sitter godt på ryggen.
Når vårsolen skinner fra skyfri himmel og de første krokusene stikker opp av nysnøen, er det få steder som er vakrere enn Bergen.
Etter to dager med masters-NM i svømming i AdO Arena, bestemmer jeg og min bergenske svømmevenninne Tone-Lill fra 80-tallet at vi må ut av hallen og opp i høyden. Ettersom lokalbefolkningen som regel er de dårligste til å oppsøke egne attraksjoner, er ikke Tone -Lill vanskelig å be med seg på Fløyen i knallværet.
Men den sykt lette Osprey Renn 50 på ryggen legger venninnen min og turen rundt vågen til Fløybanen. I ryggsekken har jeg pakket det vi trenger for dagen.
Unik passform
Med en egenvekt på 1, 5 kilo, kan jeg stappe godt med klær og ting oppi uten at det kjennes tyngre enn det skolesekken gjorde i åttende klasse.
Sekken virker ikke særlig tyngre på dagsturen til Fløyen enn da jeg gikk fra jernbanestasjonen til ærverdige Steens hotel med full helgeoppakning to dager tidligere.
Det er likevel ikke den lette vekten av bagasjen som overrasker mest. Det er formen og fleksibliteten. Det føles som om sekkens rygg tilpasser seg min ryggfasong, noe som gjør at jeg tidvis glemmer at jeg i det hele tatt har noe bakpå.
Den heldekkende nettinglaget i ryggen på sekken gjør også at sekken føles mykere og mer fleksibel enn en ordinær sekk.
Nettinglaget har dessuten er annen viktig funksjon; det sørger en behagelig gjennomstrømming av luft til enhver tid.
Jeg hater å bli svett på ryggen slik jeg ble med de gamle skolesekkene, så Ospreys Renn 50s nettingsfunksjon er en kjærkommen egenskap for min del.
Fin til ulkeklatring
Etter et par timers labbing på de snødekte stiene med innlagt visitt i trollparken på Fløyfjellet, går turen går tilbake til sentrum og Bergens Unesco-listede bryggeområde.
Det var her den første bebyggelsen ble reist på 1100-tallet. Og det var her de tyske hanseatene opprettet utenlandskontor i 1360, kun drøye ti år etter at det samme området ble rammet av Svartedauen. Noen hundre år senere, 1702, ble hele byen lagt i aske i en storbrann.
Tilt tross for enkelte kontorer med moderne interiør og en hyggelig kafé ved navn Kaf, ligger det fortsatt et gufs fra 1349 i de tykke veggene enkelte steder. Dette er et utrolig spennende historisk område, som jeg ofte går innom når jeg er i Bergen.
I en av bakgatene peker Tone -Lill på en diger horisontal skulptur. En lang ulkelignende fisk stirrer på oss med et glupsk blikk.
–Har du ikke sett denne før? spør venninnen min overrasket, før hun hopper opp og setter seg på det kjempemessige tredyret, fortsatt med ospreysekken på ryggen.
–Jeg kjenner jo ikke en gang at jeg har sekk på ryggen, bemerker hun, idet hun reiser seg for å klatre ned igjen. Sekken sitter som sydd på ryggen hennes.
Osprey har siden 2005 produsert sekker som former seg etter ryggen på bæreren, og i det er i slike situasjoner, når man beveger seg litt utenfor A4-boksen, at denne funksjonen virkelig kommer til sin nytte.
Osprey Renn 50 er helt suveren for fiske-og skulturklatring!
Praktiske funksjoner
Osprey Renn 50 måler 37 x 34 x 67 centimeter. Den har hoftebelte, brystrem, justerbar rygglengde,og fast topplokk.
Sekken kan åpnes med glidelås både fra fronten og bunnen, noen som gjør det enkelt å komme til fra alle kanter. I den nederste fronlommen finner man det grønne regntrekket, som enkelt kan trekkes ut og legges over sekken som beskyttelse i dårlig vær.
Flaskeholderne på begge sider er også to viktige detaljer. Noe av det mest irriterende jeg vet er å måtte stoppe opp og åpne sekken for å få tak i drikkeflasken. her kan jeg bare vri på hånden og hente flasken rett ut av sidelommen mens jeg går.
Sekken er også utstyrt med remmer og feste for sovepose og tursko. Å kunne feste dette utenpå sekken er et stort pluss.
Alt i alt er Osprey Renn50 en sekk jeg kommer til å bruke mye framover, både på fjellturer, skosgturer og weekendturer.
Les også:
Test av Osprey Ozone 36 og Hikelite 18: Det perfekte reisepar