Harmoniske Bratislava
Det Bratislava mangler i størrelse tar byen igjen på sjarm og ro. Slovakias hovedstad er en moderene metropol med internasjonale motehus, designhoteller og sofistikerte spisesteder, samtidig som du fortsatt kan føle et svakt vindpust fra det gamle Øst-Europa i bakgatene.
Landskapet mellom flyplassen i Wien og den slovakiske grensen er flatt og landlig. Etter tre kvarters kjøring aner vi konturene av en åskam rett foran oss. Når vi kommer nærme nok ser vi at området er dekket av en hel by, med et stort slott tronende øverst. Så oppdager vi Donau-elven som stille slynger seg mellom byen og oss.
Vi har knapt passert grensen fra Østerrike før vi passerer skiltet som viser at vi allerede befinner oss i den slovakiske hovedstaden.
Flytende hotell
Bratislava er en av fire hovedsteder som er bygget rundt Donaus bredder. Elven er selve hovednerven gjennom byen, men til forskjell fra de mer kjente hovedstedene i nabolandene har ikke området langs elvepromenaden i Bratislava like stor tetthet av restauranter og kafeer. Ikke ennå, men store deler av området er tydelig under utvikling og renovering. Blant de nyeste innslagene er en tidligere elvebåt som er gjort om til et tre stjerners hotel, og nå går under navnet Botel Marina. Bildene fra nettsiden og tilbudet om å bo to netter til prisen ev tre gjorde at vi falt for fristelsen til å prøve det flytende Donau-hotellet for første del av oppholdet. Det viser seg å være et godt valg, for båten byr på fine og elegante lugarer med bad, frokostsal med storslott elveutsikt på det øverste av de to dekkene over vannlinjen, et utmerket indisk restaurant og hygglig betjening. Beliggenheten rett under Bratislava slott og fem minutters gange fra sentrum passer oss helt ypperlig.
Gammel og ny sjarm
Stare Mesto, Bratislavas gamle bydel, ligger kun syv-åtte minutters spasertur unna vårt flytende hjem. Mellom den vakre renessansebygningen som huser Nasjonalteateret og Michalsporten sprer de brolagte gatene seg i alle retninger. Michalsporten eller Michalska Brana, som er det slovakiske navnet, er den eneste gjenværende av de fire byportene som ble bygget under middelalderen. I dag huser det 51 meter høye tårnet fra 14.hundretallet et våpen- og festingsmuseum, og flere av bygningene i området bringer assosiasjonene tilbake til den gangen byen var hovedstad i det store ungarske riket for 250 år siden. At Slovakia ble hengende etter da nabolandene Tsjekkia og Ungarn kuttet båndene til kommunismen er godt skjult i sentrum av Bratislava i dag. Nå er det sjokoladebarene, restaurantene og merkebutikker som Bodyshop og Benetton som har tatt over regien i gatebildet.
På vår nysgjerrige vandring gjennom de gamle sentrumsgatene holder vi nesten på å snuble over Cumil. Han har stått med hodet opp fra et kumlokk midt i en sentrumsgate siden 1997, og er an av flere humoristiske statuer som ble satt opp for å live opp sentrum etter kommunisttiden. Cumil er heldig som fortsatt har hodet intakt, ettersom flere sjåfører har kjørt på han siden han så dagens lys i 1997.
På bakgrunn av dette er det i løpet av de siste årene satt opp et skilt ved innskriften «Man at Work» for å beskytte den blide statuemannen som sannsynligvis er blant byens mest fotograferte personligheter.
Deilige fristelser
Sjokoladeelskere som oss burde holdt oss langt unna de trange brolagt gatene i Stare Mesto- gamlebyen. For en som er glad i konfekt og eksklusiv og eksotisk sjokolade er Bratislava et farlig godt ferievalg. I denne byen ligger nemlig «Sjokoladeriene» på rekke og rad i sentrumsgatene; Noen er små og intime med kun et eller to bord, mens andre har flere avdelinger og hyllene og utstillingsvinduene er fulle av kreative figurer og gavepakninger i sjokolade.
Etter å ha kjempet mot fristelsen i en halv dag gir vi opp, og dumper inn på en liten, men meget innbydende kafe i Mikaleskes gate. Skiltet «Chokolada» på døra taler sitt tydelige språk. Vi sikrer oss den ene av de to runde småbordene som fortsatt er ledig, før servitør Julia kommer straks over med en utfyllende meny bestående av sjokolade i alle varianter;- mørk, hvit, med nøtter, youghert, chili, honning, og til med flytende sjokolade servert i kopp som skal drikkes som kaffe.
– Sjokoladen her er delvis produsert i Slovakia, mens noe kommer fra Belgia, forteller Julia, og anbefaler oss å prøve chilivarianten. Sjokolade blandet med chili er en kombinasjon som hittil har vært ukjent for oss, men som viser seg å være et lurt valg. Én porsjon deilig brun krem blir nemlig til to, før vi omsider kommer oss ut av kalori-fella. For denne dagen, om ikke annet.
Lang historie
Slovakia er kjent for sine mange festninger og slått, og flere av disse ligger ikke lengre unna Bratislava enn at de kan besøkes på en dags- eller haIvdagstur. Vi følger resepsjonisten på hotellet sitt tips og setter oss på lokalbussen til Devin-festningen, som ligger i utkanten av byen og regnes som blant landets viktigste arkeologiske minnesmerker.
Ifølge historikere var det bosetning her allerede for 5000 år siden, men den første skriftlige dokumentasjonen på Devin-festningens betydning er fra 800-tallet etter Kristus. På denne tiden var byen og landet en del av Det stormoraviske riket.
I dag er det kun veggene og ruinene som står igjen av den storslåtte borgen, som ruver på toppen av en klippe flere hundre meter over Donau. Det pågår fortsatt utgravninger i området, og nylig ble det gravd frem et romansk tårn som dateres tilbake til den første århundre etter Kristus. Du trenger likevel ikke være spesielt interessert i historie for å nyte dette imponerende området, men store grøntarealer, labyrinter av gamle ruiner og en utsikt over Donau som du skal lete lenge etter.
REISEFAKTA
Reise dit: Den enkleste og billigste måten å reiset til Bratislava på er ved å fly til Wien, som ligger døye seks mil unna Bratislava. Norwegian flyr daglig til Wien for noen hundrelapper, i tillegg til Austrian Airlines og SAS. Fra Wien flyplass går det rimelige flybusser hver time/halvtime til Bratislava.
Språk: Slovakisk, men de fleste under 40 år snakker ok engelsk.
Prisnivå: Sammenliknet med nabolandene Østerrike, Tsjekkia og Ungarn er prisene betydelig lavere i Slovakia. Du får hovedrett av god kvalitet for godt under hundrelappen, mens øl og vin koster fra 15 kroner og oppover ute på restaurant/kafe. Hotellprisene begynner på rundt 300 kroner for tre stjerners dobbeltrom med frokost. Prisnivået på klær og internasjonale produkter er en god del lavere enn hjemme.
Sjokoladebar: Et besøk på et av byens mange «sjokoladerier» er obligatorisk. Vår favoritt er lille «Chokoladovna» i i Michalska street.
Spise ute: Du får mye og god mat for pengene i Bratislava. De tradisjonelle ølkjellerne er også suverene på lokal mat av høy kvalitet. Vi var veldig fornøyde med både mat, øl og service i den fargerike mur- og trekjelleren på Staroslovenska Krcma i Michalska street, hvor stemningen er lagt tilbake til 900-tallet.
Ølhallen på hotel Parugia er også å anbefale, med variert og spennende meny i stemningsfulle omgivelser.
Å gå på brasiliansk restaurant i Slovakia er kanskje ikke det mest korrekte, men Rio Grande på Hviezdoslavovo 15 er noe av det aller beste vi har opplevd, både når det gjelder, smak, lokaler, presentasjon av maten og service. http://www.riorestaurant.sk
Et lite steinkast lenger opp mot Nasjonalteateret, i Hviezdoslavovo 25, ligger den franske Petit Provence. Perfekt for en utendørs pastalunsj på fortauet med utsikt over gatelivet.
Overnatting: Vi bodde tre netter på Botel Marina, som er et båthotell på Donau til rundt 300 kroner natten for begge to i dobbeltir/lugar med bad/dusj/minibar. Den siste natten bodde vi på hotel Perugia, som er et fire stjerners moderne forretningshotell i gamlebyen til rundt 700 kroner natten for to personer i stor dobbeltrom.
Shopping: Eurovea er navnet på Sentral-Europas mest sofistikerte og hypermoderne shopping-, velvære-, kontor-, og leilighetssenter, som sto ferdig våren 2010 i sentrum av byen med Donau som nærmeste nabo. Designmessig er det store bygget med en kuppel i alle regnbuens farger en attraksjon i seg selv. Her finnes du i tillegg til de fleste internasjonale merkebutikker også kafeer, treningssenter og også direkte tilgang til Hotel Sherathon.
Utenfor sentrum finner du enkelte eldre kjøpesentre med fasader som ikke er endret siden kommunisttiden, men som også huser moderne kjedebutikker. Her er prisene ofte litt lavere enn i det supermoderne Eurovea.
Opplevelser:
Trencín: En dagstur til Trencin, som ligger en og en halv time med tog fra Bratislava. Slottet ligger Gå gjennom gamlebyen og velg en av de mange brolaget gatene som slynger seg opp til slottet, som ligger på en åskam midt i byen og er en av landets mest besøkte.
Spa og varme kilder: Fra Trencin er det kun 15 kilometer til spabyen Trenčianske Teplice, som til tross for sitt internasjonale omdømme har en rolig og avslappede stemning. Byen omtales allerede i det 13. århundret som som spaområde, med kilder som etter skal ha helbredende virkning. Byen, som kun har 5000 innbyggere, har fem naturlig varme kilder som holder jevn temperatur på 37-40 grader celsius.
Karpatene: De slovakiske fjellene er populære utfluktsmål både for lokalebefolkningen og tilreisende. Er du glad i å gå tur i fjellet eller stå på ski om vinteren bør du sette av et par dager til Karpatene.
Ettersom både Bratislava, Budapest og Wien ligger ved Donau har du muligheten til å besøke nabolandense hovedsteder med båt i sommerhalvåret. Den østerrikske hovedstaden ligger kun 64 kilometer unna og den ungarske 250.
Nyttige linker: http://www.bratislavaguide.com,
Flott og nyttig beskrivelse av Bratislava! Skal dit om 2 uker, med båt fra Budapest.