Tenerifes viktigste havneby forsvant
Puerto de Garachico var Tenerifes viktigste havneby på 1500-tallet. Et vulkanutbrudd i 1706 endret byen for alltid.
Vi svinger av hovedveien, og følge en godt over snittet svingete landevei nedover de grønne skråningene ned mot havnebyen Garachico. Det er lenge siden denne søvnige landsbyen på nordsiden av Tenerife var øyas viktigste havn. Men Garachico holder seg godt for alderen, og i 1980 fikk byen den spanske stats gullmedalje for sitt arbeid for bevaring av kultur og miljø i området.
Vel nede på havnepromenaden hører vi drønnet fra brenningene som slår brutalt over kantene på klippene utenfor. Dette er definitivt ikke dagen for å bade i de naturlige bassengene, selv ikke for en gjeng godt over middels interesserte voksne svømmere som er på svømmeferie. eDenne delen av kysten er blant øyas mest urørte og ville, og noen ordinær badestrand finnes heller ikke blant lavaformasjonene i havnebassenget. Den ville og vakre naturen, grønne skråningene og røffe kysten står i stor kontrast til de golde slettene og strendene på turiststeder som Playa del las Americas og Los Cristianos i sør.
Guidet tur. Trener og guide Dag er kjent for sine TV-program fra øyene i Vesterled og langs norskekysten. Men den spreke bergenseren er ganske så lokalkjent i denne forblåste havnebyen på Tenerife oppdager vi, og inviteres oss med på sightseeingtur etter en frisk økt i byens saltvannsbasseng.
Vi starter ved Castillo de San Miguel, det gamle festingen som ble ført opp på 1570-tallet., da byen var hovedstad på øya. Derfra fortsetter vi innover de brolagte gatene mot Santa Ana-kiren, som er byens naturlige sentrum.
Bygningene i runt kirken består av en fascinerende blanding oppussede kolonihus, gamle herskapshus, og fargerike murhus i kanarisk stil med veranda i tre.
Havbassenget testes. På denne siden av Tenerife er det ofte grått når sola skinner på sørsiden, og temperaturen kan derfor variere stort mellom nord og sør på kanariøya. Uansett; bade skal vi, eller aller helst svømme noen lengder. Som godt voksne svømmere på en ukes treningsleir på toppidrettsanlegget T3 på andre siden av fjellene, har vår reiselder og svømmetrener Dag Lindebjerg planene klare for landsbybesøket: En kort svømmeøkt i saltvannsbassenget er obligatorisk.
Byens offentlige basseng måler 33,3 meter og ligger side om side med naturbassengene. Vannet er intet annet enn sjøvann som pumpes direkte opp fra Atlanterhavet utenfor. Temperaturen er også den samme som på utsiden.
16 grader i luften og et par ekstra i vannet er kjølige treningsforhold selv for nordboere på vinterstid. Men vi smetter likevel én etter én inn i den firkantede tregarderoben som har plass til én person av gangen. I Norge ville denne garderoben sannsynligvis vært kvalifisert til en plass på svømmemuseet i Bergen.
Datoen som endret alt. Datoen 5.mai 1706 har skrevet seg inn i Garachicos historie for alltid. Denne dagen startet det ukelange vulkanutbruddet som ødela mesteparten av den daværende byen og dens livsgrunnlag. Fra inngangen til 1500-tallet og frem til 1706 hadde Garachico vokst seg frem til å bli Tenerifes viktigste havneby, kjent som fluktsted for pirater og fanger, samt produksjon og eksport av Malmseyvin.
Vulkanutbruddet er grundig dokumenter flere steder i byen, ikke minst i det gamle klosteret Convento de San Fransisco. Klosteret var også en av få bygninger som overlevde det fatale vulkanutbruddet.
I dag er Garachico en fargerik landsby, som gir et hyggelig og lærerikt avbrekk fra strandlivet sør på Tenerife.
Området har også en rekke små restauranter, hvorav de fleste er familiedrevne og serverer lokale retter og tapas. Fra Garachico er det kun 28 kilometer tilstorbyen Purte de la Cruz. Veien følger den steile og dramatiske nordkysten, og er verdt turen for utsiktens skyld. Tar du en avstikker fra hovedveien, kan du komme over små lokale fiskerestuaranter som servers dagens ferske fisk. Friterte småfisk med kanaripoteter, sitron og mojosaus er aldri feil!