Herskapelig på Fosen
Den tidligere husmorskolen Hovde gård på Brekstad er pusset opp, men nostalgien hviler fortsatt i veggene på den vakre gjestegården ytterst på Fosenhalvøya.
Hovde gårds hvite vakre trebygninger, store fontener og blomtrende hager bringer assosiasjoner til fortidens elegante herskapelighet allerede i det vi svinger bilen inn på den brolagde plassen foran hovedbygget. Vi har tatt turen fra Oslo og skal tilbringe helgen sammen med et venneparfra Steinkjer, som hadde lest om det nyåpnede hotellet i en av lokalavisene.
Totalrenovert i 2009
Gjestegården ute i havgapet på Fosenhalvøya har en historie utenom det vanlige. Hovde gård så dagens lys i 1923, men da som husmorskole for datidens unge og håpefulle kvinner. Her ble ungpikene drillet i alt som krevdes med tanke på den fremtidige karrieren som kone og mor. Og selv om bygningene før hotellåpningen i 2009 ble totalrenovert, har stedet beholdt mye av den opprinnelige stilen.
Romantikk i fraukjelleren
Hovde gård har beholdt sine stolte mattradisjoner fra husmorskoletiden, og stedets to restauranter, «Fjøset» og «Fraukjellern», serverer sesongbetont husmannskost av beste sorten. Vi bestemmer oss for å prøve «Fjøset», som lokker med lun stemning og levende lys på bordet. De nakne, tykke tømmerveggene og røffe inventaret bringer tankene tilbake til tiden da kuene sto på rekke og rad og rautet her.
Mellom tømmerveggene er det plass til rundt 100 gjester, fordelt på en rekke småbord som enkelt kan gjøres om til langbord etter ønske eller behov. I tråd med lokale tradisjoner utgjør silderettene en stor del av menyutvalget, sammen med et lite utvalg finere fiskeretter med spennende tilbehør. Vi faller for servitørens anbefaling om steinbit, noe som viser seg å være et meget godt valg.
Med fly fra Oslo
Flesteparten av gjestene ankommer Hovde med egen bil via Fosenhalvøya eller med hurtigbåten fra Trondheim eller Kristiansund. Den korteste reiseveien har imidlertid gjestere fra Østlandet.
– Ikke mange er klar over at det er direkte flyforbindelse mellom Gardermoen og Brekstad, smiler hotelleier Bjørnar Grøntvedt, som viser til at stadig flere gjester kommer med fly for å oppleve atmosfæren og herskapeligheten på gjestegården. Flyselskapet Air Leap flyr daglig tur/retur Oslo, og tar også turen innom Røros.
Nostalgi eller moderne
Hovedbygget, som er den opprinnelige gården, består av soverom, spisesal og konferanse. Parnterboligen er en to etasjers leielighet med fire soverom som passer godt til små grupper, mens det nylig oppførte annekset tilbyr ordinære hotellrom.
– Ønsker dere å sovne til nostalgien fra mellomkrigstiden bør dere velge en av hovedbyggets 12 klassiske rom, selv om disse er enklere utrustet, bedyrer Grøntvedt.
Her er alt som det var i 1923, og toalett og dusj må du på gangen for å finne.
Hovde gård har siden vi var på besøk, utvidet med et ekstra møterom og 17 hotellrom på låven. Totalt har nå hotellet 52 rom.
Finner roen
De moderne rommene i «Annekset» mangler riktignok den autentistske 1900-nostalgien, men her har vi til gjengjeld privat dusj og WC. Som hundeeiere setter vi også stor ris på å kunne ha med våre firbente venner i denne delen av hotellet. Fra «Annekset» kan vi dessuten går rett ned til hotellets spaavdeling, som inkluderer treningsrom spaavdeling og jacuzzi.
Her ligger alt til rette for å senke skuldrene etter en lang konferanse- eller tursdag.
– Eller bare nyte stillheten i boblebadet etter en lang søndagsfrokost, konkluderer Anne Mette Apeland og Erlend Børstad fra Steinkjer.
FAKTA:
Hovde gård åpnet som hotell i 2009 og har to restauranter, bar, konferanse-lokaler og spa, samt flere typer overnatting. I hovedbygget kan du bo på de gamle rommene som fortsatt er uforandret i stile siden husmor-skoletiden, med bad og WC på gangen. I annekset, som er oppført i nyere tid, har rommene bad og WC. Kurs og møtefasiliteter til 130 personer.
Hotellet arrangeres dessuten private skreddersydde selskap.
Stedets to restauranter er kjent for førsteklassen kvalitet og service. Velg mellom det røffe og rustikke «Fjøste» eller en virkelige eksklusiv gourmeopplevelse bestående av fire-fem retter i «Fraukjellern».
FAKTA
Brekstad:
Brekstad har rundt 2000 innbyggere og Ørland kommune rundt 5000. Brekstad har nylig fått bystatus og er kommune – og administrasjonssenter for Ørland kommune. Brekstad ligger ytterst ute i Trondheimsfjorden.
Komme dit:
Fly: Air Norway flyr direkte fra Gardermoen til den lokale flystasjonen Ørland lufthavn, som ligger ti minutter fra Hovde gård.
www.airnorwat.no
Båt: Kystekspressen har daglige avganger fra Trondheim og Kristiansund til Brekstad. se www.kystekspressen.no
Du kan også ta Ferge fra Flakk til Rørvik, som er et kvarter fra Trondheim, eller Valset-Brekstad. Se info www.fosen.no og www.tide.no
Privat:
Hotellets 50 fot lange katamaran kan også hente og bringe på bestilling, det samme gjelder hotellets minibus med plass til 16 passasjerer. Du kan også kjøre med egen bil.
Aktiviteter:
Sykling: Det flate og vakre kystlandskapet ytterst på Fosen er perfekt for kortere eller lengre sykkelturer. Hotellet leier ut både ordinære sykler og tandeksykkel.
Golf: Austrått Golfs 9-hulls bane ligger kun 12 kolometer unna.
Havrafting: Med 500 hk går det fort ut fra kaia, men du velger selv om du vil oppleve det ville Frohavet eller en idyllisk innaskjærseilas mellom holmer og skjær.
Skjærgårdsbadet: Se sollnedgangen mens du nyter oppvarmet havvann i bassenet på skjærgårdsstranda, gjerne etterfulgt av en tur i ildbadstuen.
Austrått borg: Ørlandet har er rikt på historie, og
Austråttborgen fra 1656 er blant hovedattraksjonene. Borgen ble bygget i renessansstil med barokkutsmykking, og var hjemsted for den norske adelsslekten.
Austrått fort: Anlegget kjent for sin trippelkanon og ble montert under siste verdenskrig av tyskerne. I dag er det unik i verdensssammenheng og viser et ingeniørkunst av ypperste klasse. Guidede turer.
Historisk øyhopping: Blir med på en rundtur i Fru Inger til Austrått sitt rike, med besøk på fort og storfosna gods og avslutning i varmebasseng på stranden med fiskesuppe og blåskjell, mens solen går ned over Frohavet.