Hurumlandets vintereventyr
Vinterferien står for døra, og gir en flott anledning til å bli kjent med skiparadiset lengts syd i Nye Asker. Hurummarka, Herstadhei og Kjekstadmarka byr på tre vaffelhytter og flotte skiløyper.
De fleste velger Asker, Lier eller Vestmarka når de legger ut på søndagstur om vinteren. De tre hyttene på Hurumhalvøya er mindre besøkte, vaffelkøene er kortere, og det erbedre plass mellom skiløperne enn i nabokommunene. De mest besøkte av de tre er ROS-hytta, som tilhører det store løypenettverket i grenselandet mellom Asker, Røyken og Lier, og dermed er lett tilgjengelig fra nabokommunene. Stikkvannshytta og Herstadheihytta er mindre kjente utenfor kommunegrensene til Røyken og Hurum. Vi som bruker disse bør vel være glade for dette, hvis vi ønsker å beholde den gode plassen i løypene i fremtiden.
I tillegg til mindre trafikk i løypene, er naturopplevelsene på de to sistnevnte hyttene i særklasse. Herstadhei kan by på halvøyas beste utsikt, mens Stikkvann ligger ved det idylliske og fredelige Stikkvannet. Vaflene er like gode på alle tre hyttene, og et naturlig mål for hunden min og meg når vi spenner på oss ski og trekkseler og legger ut på helgetur.
Samtlige av de tre hyttene er ikke lenger unna enn fem kilometer fra nærmeste parkeringsplass. Samtlige av turene kan forlenges ved å ta en avstikker eller fortsette videre i oppkjørte tilslutningsløyper.
ROS-hytta – møtestedet midt i marka. ROS-hytta ligger 227 meter over havet, midt i Kjekstadmarka. Fra parkeringsplassen ved ved Kjekstad golfbane utenfor Midtbygda er det ca fem kilometer til hytta. Den samme avstanden er det fra lysløypa på Spikkestad. Vi har stort sett parkert på golfbanen og gått herfra. Turen går først oppover jordet til skogholtet der løypene deler seg i tre retninger. Den midterste av disse er femkilometeren til ROS-hytta. Turen går gjennom skog og myrterreng, før en lang bakke etter ca to kilometer tar deg opp til myrplatå, som er det høyeste punktet på denne løypa. I krysset midt på myra tar du til venstre og følger løypa i slak nedoverbakke de siste hundre meterne til hytta.
ROS-hytta eies og drives av et andelslag der Idrettslaget Røyken og Spikkestad er med. Den åpnet i 1971, og har siden vært et sentralt knutepunkt i Kjekstadmarka. Hefra kan du forsette turen til Lier, Dikemark, Blåfjellhytta i Asker, eller følge en av de mange rundløypene og avstikkerne i det omfattende løypenettet. ROS-hytta er godt besøkt, men ønsker du å gå i fred, ta en av avstikkerne og finn en hyggelig rasteplass ved en av de mange tjernene i området.
Hytta holder vanligvis åpent lørdag og søndag mellom klokken 11.00 og klokken 16.00 når det er skiføre. Hvis ikke bare på søndager. Sesongen starter første helg i oktober frem til juleferien. Stengt mellom jul og nyttår. Fra nyttår er den åpen hver helg frem til påske.
I forbindelse med sesongåpningen har vertskapet de siste årene invitert til natursti med innlagte poster, noe som har vært populært for turfolket om høsten.
Ønsker du å være hyttevakt en lørdag eller søndag på ROS-hytta? Kontakt Rine Prestesæter Rud
Stikkvannshytta – turfolkets oase. Stikkvannshytta er trolig Hurums mest besøkte turistmål. Å nyte stillheten ved vannkanten er like vakkert om sommeren som når isen ligger hvit på vannet. Hytta ligger 250 meter over havet, knappe fem kilometer fra Storsand og Sætre, 9 kilometer fra Filtvet og 12 kilometer fra Tofte.
Hytta eies og drives av Hurum Turistforening og er åpen for servering hver helg i vinterhalvåret, samt ved arrangementer i regi av Hurum Turistforening. Den lokale turistforeningen arrangerer årlig Stikkvannsrennet, Stikkvannstrimmen og Stikkvannsmarsjen.
Alle arrangementer er gratis og åpen for alle. Det er opp til den enkelte turdeltaker å velge den løypa de selv ønsker. Det eneste kriteriet er at du registrerer deg på Stikkvannshytta.
Denne vinteren har hytta holdt åpent de fleste helger, og når det har vært umulig å bruke ski til de andre hyttene, har løypemannskapet i Hurum stått opp tidlig for å å sikre skituristene fremkommelighet.
Ifølge Jahn Stenseth Nilsen fra Holmsbu blir det mange turer i marka. Stenseth Nilsen er en av fem-seks frivillige som står opp grytidlig og kjører løypemaskinen, slik at han selv og andre skal få gode løyper.
– Vi må jo ha løyper. Men det er jo i egen interesse også, understreker Stenseth Nilsen på spørsmål om hva som får han og de andre til å stå opp grytidlig for at andre skal få nypreppede løyper i helgene.
Hytta leies også ut til skoler, lag og foreninger for overnatting og arrangementer. Hytta sto ferdig i 1947.
Hurum turistforening på Facebook
Herstadhei – med utsikt til Blefjell. Ønsker du vaffelstopp med utsikt, er det hit du skal legge søndagsturen. Hytta ligger på ca 350 meter høyde og er blant Røykens høyeste punkt. Det er åpent for publikum søndager i tiden 12.00-15.00 fra september til mars og når føreforhold tillater det. Den er også åpen 1.mai.
Vi har alltid parkert og og gått fra Katrineåsen i Røyken. Herfra går turen først over et jorde, før vi kommer til skogen og oppstigningen til hytta.
Belønningen for oppoverbakke-slitet får du når du nærmer deg toppen og hytta, med storslagen utsikt mot Drammen og heiene nordafor. I klart vært ser du tydelig den 1342 meter høye Bletoppen ruvende lengst bort i horisonten. Drammen er ikke en by de fleste forbinder med snaufjellet. Men Drammen har norgesrekorden i utsikt til den høyeste fjelltoppen fra sentrum av byen. Du kan faktisk stå på bybroa i Drammen og se Bletoppen i klart vær. Eller, gjør som oss; ta turen til Herstadhei og se den enda bedre herfra .
Løypa fra Katrineåsen til Herstadheihytta er ca fem kilometer, og ønsker du en kilometer ekstra kan du legge turen innom Haugsplassen. Velger du å gå fra Hyggen, er korteste vei 3,5 , og lengte 5,5 kilometer. Husk å sjekke føremeldingene for løypestatus før du tar skiene fatt. Ikke alle løypene kjøres opp regelmessig. Velger du løypa fra Katrineåsen kan du glede deg over kunstner Turid Dahls håndmalte dyreskilt og naturmotiver som står plassert med jevne mellomrom oppover i løypa.
Utsikten sydover fra hytta over Oslofjorden, Drammensfjorden og de lavere områdene av Hurumlandet er like flott som den du har nordover en halv kilometer før du kommer til hytta. Herstadhei er uten tvil det beste stedet å nyte nystekte vafler og en kaffekopp hvis du synes storslagen utsikt er en viktig del av turen. Hytta er bygget på dugnad av venneforeningen. Første del sto ferdig i 1952. Den kan leies av foreningens medlemmer for en rimelig penge.
Herstadheis venner på Facebook.
Se video fra en kjølig og vakker januartur i Kjekstadmarka fra 2016. Hunden er min nå avdøde strihårede vorsteh Linux, som var nesten 12,5 år da vi tok denne turen.