Ingen sommer uten Kragerø
Jeg blir aldri lei av å labbe rundt i de gamle, trange smauene eller på bryggene i Kragerø.
I løpet av de 41 årene min familie har hatt hytte i Hellefjorden har jeg jeg sett Kragerø utvikle seg fra en liten søvnig nesten-sørlandsby til et av skagerrakkystens mest populære feriesteder. Da jeg jeg gikk på barneskolen hadde knapt noen av mine jevnaldrende i hjembygda Skedsmokorset hørt om Kragerø. Det var Hvaler og Tjøme som gjaldt, – steder jeg aldri hadde vært, og fortsatt i dag kun har vært i forbindelse med jobb. Sånn blir det gjerne når man har hytte ett sted,- man ender opp med å reise hit og ingen andre steder. Også mine venninner, som etter hvert fikk bli med å se det ukjente skjærgårdsparadiset mitt lengst syd på Østlandet, satte stor pris på å komme hit. Minnene er mange, fra strandslikking på Larsøya, til skalldyrfrotsing på «Taket» og guttejakt på gamle «Lanternen», hvor de brukte å spille «Seasons in the Sun» med Terry Jacks, som siste dans klokka halv to.
Liv og røre
Etterhvert ble det flere og flere sommerturister å se i Kragerø, og plutselig var det hit alle skulle om sommeren. Spør du de eldste innbyggerne i byen, vil nok mange ønske seg tilbake til roligere dager, før de store hordene av hytte- og båtturister inntok byen. Samtidig skal man være bra sær for å påstå at det ikke er stemningsfullt og morsomt å være i Kragerø om sommeren.
Selv er jeg så heldig å ha hytte i den lille rolige Hellefjorden, hvor vi har merket forholdsvis lite til forvandlingen fra Kragerø som rolig 70-tallslandsby til den pulserende feriebyen det er blitt i dag.
Jeg synes fortsatt det er kjempegøy å dra til byen og kjenne livet på pulsen når jeg har lyst, og samtidig kunne trekke meg tilbake til min lille rolige oase når jeg har fått nok. For det er til tider mer enn trangt nok i sommergatene i juli. Men er man litt lokalkjent er det fortsatt lett å finne et stille smau, selv på en lørdag i fellesferien. Byen har alt du trenger, med gjestehavn, flere strender i sentrum, og et yrende folke- og markedsliv hele sommeren. Skjærgården utenfor er en av Norges flotteste og største, med flere daglige fergeforbindelser til flere av øyene.
Flere store og små festivaler og konserter er også gode grunner til å besøke byen om sommeren. Les mer om hva som skjer i sommer her.
Bassengbyen
Kragerø har en av de fineste skjærgårdene i landet, med massevis av små viker og strender. Selv på varme julidager er det mulig å finne en plass for deg selv hvis du leter litt og har en båt som ikke stikker altfor dypt.
Er du skeptisk til brennmaneter og tang, kan du som turist i Kragerø glede deg over at byen er en av de best dekkede når det gjelder friluftsbasseng. Faktisk finnes det tre store svømmebasseng i nærheten av sjøen som holder åpent om sommeren. Den 52 meter lange herligheten på Lovisenberg camping i Hellefjorden er oppvarmet, og har dessuten en lang og svingeste sklie, barnebasseng og små fossefall. Som aktiv masterssvømmer er det hit vi drar for å holde vannfølelsen ved like i ferien. Du er velkommen som dagsturist på campingen, som også har en fin strand. I juli går båten «Perlen» fra Kragerø sentrum flere ganger daglig til og fra campingen, om du ikke har egen båt eller kjører bil.
På Gunnarsholmen friluftsområde i Kragerø sentrum er det både hvit strand, handikappvennlig baderampe i sjøen og et flott saltvannsbasseng med utsikt ut mot havet. Hovedbassenget er oppumpet sjøvann og måler ca 25 meter. Det samme gjelder bassenget på beachcluben på Kragerø Spa Resort, som du når ved en kort fergetur, litt lengre biltur eller med egen båt fra sentrum.
Kunstnerbyen
Flere av våre mest kjente malere, skulptører og skribenter har satt sitt preg små småbyen. Maleren og tegneren Theodor Kittelsen ble født i Kragerø, og i år markeres 100-årsjubileet for hans død.
Edvard Munch udødeliggjorde Kragerø gjennom maleriet “Solen”, som henger i universitetets aula i Oslo. “Solen” er malt fra Skrubben, hvor du ser rett ut i Skagerrak. I tillegg malte han flere av sine beste portretter av venner og kontakter i kunstlivet mens han bodde i Kragerø.
– Denne byen må males, uttalte Munch, som også foreviget bymiljøet og heiene rundt med penselen.
Blindtarmen rundt
Om sommeren foregår det meste av aktiviteter og fornøyelser rundt Blindtarmen, den konstruerte fjordtarmen som strekker seg inn til den gamle jernbanestasjonen nedenfor Martinuistrappene. Nest innerst i “tarmen” ligger uterestauranten Tollboden, som lokker med italienske småretter og skalldyr på bryggekanten. Her kan du gjerne ta med hunden din, restauranten har nemlig egen meny for de firbente. Videre bortover brygga ligger restaurantene og pubene tett i tett; Onkel Oskar, Jensemann, Stopp en halv og Haven på Victoria hotell har vært samlingssteder for lokalbefolkningen og turister i flere år. I løpet av de siste par årene har flere steder kommet til, og tettet de tidligere tomme lokalene langs “Lysløypa”, som går fra Blindtarmen til den populære westernsaloonen El Paso.
Husker vi så på deg\dere i kikkert da dere bada..vi sto på vannski i Hellefjorden hver sommer.
Der ser man ja! Her kommer det frem…:) Dere sto med kikkerter istedet for å komme og tilby oss å kjøre vannski med dere?
Ta samme turen i februar…
;o) Hilsen Aslak
Vinteren er like fin spør du meg…. – var på reportasjecruise med taxibåten mellom øyene i januar en gang -nydelig og stille:)