Jul i gamlebyen
Klassiske «gamlebyer» er det ikke mange av i Norge. Til gjengjeld har vi Nordens best bevarte i Fredrikstad. Og gamlebyen her har en av verdens beste konfektbutikker.
Overgangen er ganske så brå. Det tar ikke mer enn ti minutter å forflytte seg fra 2013-livet i Fredrikstad sentrum til 1600-tallstemningen innenfor vanngravene på andre siden av broa.
Idet man kjører over den tynne veistripen som deler de gamle vanngravene er man tilbake i byen som Kong Fredrik grunnla i 1567. I gamle dager fantes ingen vei gjennom vanngravene. Alle som skulle inn måtte først gå over broa, og byporten, som går parallelt med bilveien.
Den gamle porten er en smal tunnel med metertykke murer, signert med gullbelagt innskrift «1695». Med mindre du kommer med egen bil og kjører helt inn, er den gamle porten fortsatt hovedinngang til gamlebyen. Gamle Fredrikstad har vært bebodd siden grunnleggelsen i 1567, og de gamle trehusene er fortsatt hjem og arbeidssted for mange. I dag regnes gamle Fredrikstad som Nordens best bevarte festningsby.
Juleknask i Voldportgaten
Foruten lysene i juledekorasjonen er det lite elektrisk lys å skue i skumringen. Butikker med hjemmelagde produkter og kafeer med stearinlys brennende i vinduene er hovedingrediensene i gatebildet. Enkelte mener at Advent- TV-serien «Jul i Skomakergata» hentet sin inspirasjon fra nettopp gamlebyen i Fredrikstad. Likheten mellom kulissene i den kjente og kjære TV-serien og gatene i gamlebyen er uansett slående.
Jul betyr fritt frem for sjokolade-frotsing på høyt plan, og hovedmålet for utflukten er butikken Lille Special i Voldportgaten 73. Stedet har noen av de beste konfektene jeg har smakt, i tillegg til rariteter som hvitt og havsaltet sjokoladepålegg, te og kaffe i alle 130 varianter, og massevis av supergod lakris og liksom-gammeldagse sukkertøy. Her finner du helt unike produkter mange forskjellige land, deriblant Italia og New Zealand. De har også varer fra Green gate, Lots living og African Image, og andre interiørsaker. Denne butikken MÅ du rett og slett besøke hvis du er fnysen på sjokoloade og godterier over vanlig gjennomsnittlig standard.
Prøv deg som glassblåser
Glasskunst-interreserte bør du ta turen innom Glasshytta, enten på vei inn eller ut av gamlebyen. På grunn av brannfaren som følger med glassproduksjonen er det kombinerte galleriet og verkstedet bygget utenfor byporten og vollgavene.
Glasset her lages etter flere tusen år gamle teknikker og med nesten det samme verktøyet som ble brukt på den tiden.
Stedet tar også mot grupper og venngjenger som ønsker å prøve seg som glassblåsere, så her finnes gode muligheter for en litt annerledes helgetur med vennegjengen eller kollegaene.
I verkstedavdelingen finnes en egen avdeling med glass av den kjente glasskunstneren Benny Motzfeldt. Her kan du også lese om glassets historie og se og lese om verktøyet som brukes i produksjonen.