Klosteret under Ararat
Det lille klosteret Khor Virup fikk aldri noen plass i de bibelske fortellingene, men er likevel et av de viktigste pilgrimstedene for armenerne.
Med sin 5137 meter høye topp er Armenias nasjonalsymbol intet ringere enn Tyrkias høyeste fjell. Den karakteristiske, snødekte vulkantoppen er til nabolandets irritasjon selve symbolet i Armenias riksvåpen. Fjellet ligger i Tyrkia, 16 kilometer vest for den iranske grensen og 32 kilometer sør for den armenske. Fjellmassivet består av to topper, hvorav den laveste er 3925 meter høy. Desverre for tyrkerne, er fjellet langt fra så spektakulært fra tyrkisk side som det er fra Armenia og Iran.
Ifølge Første Mosebok var det i dette fjellområdet Noahs Ark strandet etter Syndefloden. Flere forsketeam har lett etter det berømte skipet de siste årene, men uten resultater.
For de rundt 94 prosent av armenerne som tilhører Den armenske apostoliske kirke er ikke bare fjellet en del av identiteten. Det er også klosteret Khor Virap, som hviler på et høydedrag i den fruktbare Araratdalen, kun et steinkast fra den tyrkiske grensen.
Khor Virap-klosteret huser en dramatisk historie som fant sted for 1700 år siden, og er i dag landets mest besøkte pilgrimsted, hvor det jevnlig avholdes gudstjenester og messer.
Grigor Lusavorich, som senere ble kjent som St. Gregor Opplyseren, innførte kristendommen som statsreligion i år 301 e.Kr. Armenia var med dette det første landet i verden som innførte kristendommen. Som følge av å innført kristendommen ble St. Gregory holdt som fange av Kong Tiridates III i 13 år i et mørkt hull under jorden der klosteret ligger i dag. Gregory overlevde fangenskapet mer eller mindre takket være en kvinne som sørget for at han fikk jevne forsyninger av brød og vann.
I år 642 ble det bygget et kapell over hullet, hvor tilreisende pilgrimmer og turister kan tenne lys og krabbe ned den bratte, trange trappen ned til fangehullet i underetasjen. Tusen år senere ble klosteret og det store kapellet, St. Astvatsatsin, reist ved siden av det opprinnelige kapellet Khor Virap, som direkte oversatt betyr «Det dype hullet». Det store kapellets navn, St. Astvatsatin, oversettes på norsk til «Guds hellige mor».
Fra den lille åskammen over klosteret er har du panoramautsikt over den store Araratdalen. Den fruktbare dalen ligger på ca 1000 meters høyde mellom hovedstaden Jerevan i øst og Araratmassivet i vest. Araratdalen er det eneste større flate området i dette lille landet, som huser noen av verdens eldste historiske funn. Selv om Noahs Ark fortsatt ikke er funnet.
Wow, så flott innlegg. Veldig gøy å lese om noe som er total ukjent for meg. har jo så klart hørt om Armenia og kan jo plassere det på kartet, men kunnskapene utover det er nokså små. Dette var lærerikt, takk 🙂
Kuuult! Så mange spennende steder du har besøkt! Jeg drømmer og drømmer om Georgia og Armenia – har gjort det i langt tid nå. Denne sommeren var flybillettene til Tbilisi kjempebillige (2,000kr fra Oslo t/r), men det passet ikke med andre reiser og jobb 🙁 Får vente til neste år..
Ville du reist til Armenia i dag, sikkerhetsmessig sett?
mvh
inge
Tja, Hvis du mener i forhold til konflikten i Ukraina/Russland, så anser jeg ikke den som en trussel mot sikkerhetn i Armenia per i dag. Men jeg ville nok fulgt nøye med i media i forkant av reisen, for det kan jo endre seg. Jeg ville nok imidlertid ikke flydd med et ukrainsk selskap dit, men vi fløy jo med Aeroflot, som vel kanskje er tryggere enn å fly med et vestlig selskap over Russland/Ukraina i dag. Internt i Armenia er det stort sett veldig fredelig, selv om landet har en konflikt pågående med Azerbadjan angående landområder.
Satt och skrev på et innlegg herifra jeg også. Fint å se at andre har samme gode minner som jeg 🙂
Spennende å lese dine innlegg fra Sentral-Asia/Kaukasus. Særlig Samarkand, det er jo en av «next on the list»-stedene for meg! kommer tilbake og leser mer nå en avantuell tur er fastsatt. NEste nå er avslapping og utforsking av fjell, folk og templer på Bali i slutten av november.