Korona i seks land: – De som handlet, var ikke hvem som helst
Slik påvirker koronaen: Jeg har fått en kort stemningsrapport fra Maldivene, Tunisia, Madagaskar, Australia, Færøyene og Slovakia. Les hva de lokale sier.
Koronapandemien når stadig flere land og samfunn. Jeg har de siste dagene chattet med venner og kjente fra tidligere reiser, og spurt hvordan stemningen og situasjonen er hos dem akkurat nå. Her er en kort update fra seks land fordelt på fire kontinenter.
MALDIVENE- LOKALE ØYER STENGT FOR TURISTER
Maldivens økonomi er i stor grad basert på turisme. Og selv om folk ute på de lokale øyene i dag ikke er så redde for selve smitten, merkes situasjonen godt i form av at turistene uteblir.
–Utenlandske feriegjester får nå kun besøke resortøyene, der det ikke er lokal bebyggelse, forteller Ot Moad, som jobber i turistindustrien og driver selskapet Barefoot Maldives på øya Maafushi.
Hvis noen utenfra ankommer øyer med lokal bebyggelse må de 14 dager i karantene. Karantenepåbudet gjelder også maldivere.
Han forteller at maldivere som jobber på resortøyene er frustrerte fordi de ikke får besøke familiene sine på de lokale øyene, men istedet bes om å bli værende på resortøyene også når de har fri og kunne reist hjem.
I hovedstaden Male, samt på naboøyene Villingili og Hulhumale er det for tiden hjemmeisolasjon, og moskeer og restauranter er stengt.
– Vi får reise til Male hvis vi må, men må da oppgi hvorfor vi må reise, sier Ot, understeker at avstandene mellom øyene gir naturlig beskyttelse.
Maldivene hadde for få dager siden bekreftet 13 koronasmittede. Alle alle utenlandske statsborgere.
MADAGASKAR- RIKINGENE HAMSTER
I forrige uke det mange har ventet, men fryktet: Corona-viruset kommer til de mest sårbare. Blant dem er den afrikanske øya Madagaskar.
Laila Sivertsen har vært misjonær på øya siden hun var 24 år, med unntak av noen korte opphold i Norge underveis. Få nordmenn kjenner den gassiske landsbygda bedre enn Laila, som nå er pensjonert og er tilbake i landsbyen nord for havnebyen I Tulear.
I helgen fikk hun føle konsekvensene av koronaangsten for første gang, da hun sammen med noen av barna i storfamilien skulle ut å handle.
– Vi har en litt finere matbutikk med handlevogner, og dit går noen av barna og jeg hver lørdag for å kjøpe litt lørdagsgodt. I dag skulle vi kjøpe brus også, fordi et søskenbarn hadde fødselsdag. Og en stor ball til bursdagsbarnet, forteller hun.
Den fastboende norske misjonæren har fått med seg at folk i Norge har hamstret og at butikkhyllene har vært tomme for enkelte varer. At hun skulle oppleve det samme på Madagaskar, hadde hun imidlertid aldri trodd.
– Men det så vi i dag! Lange køer ved kassene og overfylte handlevogner. Men de som handlet, var ikke hvem som helst. Det var utlendinger og rike gassere, forteller Laila, som oppfordrer til bønn for verdens 5.fattigste land.
Et land der overtro, dårlige leseferdigheter og manglende helsetjenester fortsatt dominerer hverdagen for de fleste.
TUNISIA – DELVIS PORTFORBUD OG SMS-RAPPORTERING OM EGEN HELSE
Min tunisiske svømmekollega Moez har nylig komme tilbake til hjemlandet etter opphold i Frankrike. Han forteller at Tunisia har innført portforbud mellom klokken 18 og 06, og at per 21.mars var det 60 bekreftet smittede i det nordafrikanske landet. Av disse var 41 smittet i utlandet, og 19 lokalt.
–Selv om situasjonen fortsatt tilsvarer beredskapsnivå 2, har regjerningen besluttet å heve nivået til 3. Dette betyr blant annet at flyplassen er stengt, sier Moez.
Portforbud fra klokken 18 og butikker som stenges klokken 16 er blant de nye tiltakene i landet.
Panikken i butikkene har imidlertid roet seg ned, ettersom det jevnlig fylles på med nye varer, forteller Moez, som sitter i karantene etter å ha kommet hjem til Tunis 12. mars.
– Politiet ringer meg jevnlig for å høre hvordan jeg har det og sjekker at jeg holder reglene. I tillegg må jeg måle temperaturen morgen og kveld og svare på SMS-en fra helsemyndigheten etter hver måling, forteller tunisieren, som er glad for at helsemyndigheten tar dette alvorlig.
Den tunisiske voksne svømmeren beskriver situasjonen i Tunis som under kontroll for øyeblikket.
– En del av folket respekterte reglene med en gang, men ikke alle, spesielt de unge. Dette gjorde at myndigheten måtte innføre reglene ved tvang, understreker Moez.
Han håper at landet ikke må ty til ytterligere nedlukking og utvidet portforbud som følge av manglende respekt for anmodninger og gjeldene regler.
AUSTRALIA – HÅPER PÅ LOCK DOWN
Strender, idrettshaller og utendørs svømmehaller er stengt i solskinnsstaten Queensland i Australia.
–Enkelte av de australske delstatene kjører sine egne regler, og Tasmania gikk til lockdown allerede før myndigheten stengte internasjonale grenser, forteller Anto Oko fra Brisbane, som vi ble kjent med under en ferie i Myanmar i fjor.
Det er fortsatt noen mennesker i gatene i delstatshovedstaden Brisbane, men det er folk som skal på jobb eller må handle.
– Vi hadde 2136 smittede per 24. mars, med 427 nye tilfeller det siste døgnet, forteller den Anto, som har en populær reise- og matbasert instagramkonto
med nesten 8000 følgere.
Anto frykter at den raske negative utviklingen i Australia og håper på et snarlig lock down i landet.
– Helsesektoren er under press og vi får ikke forlate landet lenger, understreker han.
SLOVAKIA – FRYKTER FOR LAVT ANTALL TESTEDE
Alle som kommer fra utlandet til Slovakia må i 14 dagers karantene, og bryter du reglene, får du 1659 euro i bot. Folkets bevegelser overvåkes nå ut fra mobildata, på samme måte som i Italia og Østerrike, ifølge mine svømmevenner Monika og Vlado i Bratislava.
Det slovakiske paret har allerede hatt hjemmekontor i to uker, og synes dette fungerer meget bra.
– For å være ærlig jobber vi mye bedre og får gjort mye mer nå, enn når vi må reise 45 minutter hver vei i rushen, sier paret.
På linje med de fleste land er det meste i Slovakia stengt og arrangementer kansellert- Matbutikker, apotek, bladkiosker og postkontor holder fortsatt åpent.
Alle de fire bilfabrikkene i Slovakia; Volkswagen, Kia, Jaguar landrover og Peugeot, vil stenge produksjonen senest mandag 20. mars.
Når det gjelder stemningen blant folk, har vært en del splittelser blant høyre og venstresiden etter valget for en måned siden.
– Vi hadde regjeringsvalg så sent som 29.februar, og resultatet av dette har ført til interne splittelser blant folk, allerede før koronaen kom.
Folk er likevel flinke til å benytte seg av utemulighetene etter den milde vinteren.
–Turer, sykkelturer, hagearbeid, mountain bike, og ikke minst går mange turer med hundene sine, forteller Vlado. Ingeniøren fra Bratislava har allerede har fått melding om at fem større jobbrelaterte arrangementer er kansellert i månedene framover.
Han frykter nå at det lave antallet testete i Slovakia sammenliknet med antallet testete i flere av nabolandene kan få alvorlige konsekvenser i nær framtid.
Den 21. mars hadde slovakiske myndighetene testet 2684 personer, hvorav 137 er smittet. Til sammenlikning hadde nabolandet Tsjekkia, som har dobbelt så mange innbyggere, rundt 900 smittede, ifølge Vlado.
– Den forrige regjeringen solgte en million masker til Kina i februar. Denne uken kjøpte kjøpte myndigheten like mange masker tilbake fra Kina, men naturlig nok til en mye høyere pris, sier han.
Se videosnutt fra Bratislava 20. mars. 2020:
FÆRØYENE – ALLSANG I ALVORET
Færøyene er lukket ned, men stemningen er bra, i øynasjonen som omtales som et laboratorium i miniatyr for koronasmitteforskning. Øygruppen har testet rekordhøye 33 293 per 1 million innbyggere. Med under 50 000 innbyggere skal det imidlertid ikke så mange tester til før andelen testede blir høy.
–Jeg tror alle nå forstår alvoret ved ikke å samles, forteller Allan, som jobber i Torshavn kommune.
Som de fleste andre steder er matbutikkene åpne og spisestedene anonserer med Taka Away butikker. Andre selger via nettbutikk og mange jobber hjemmefra. Alle skoler og barnepassning er stengt. Sykehuset i Torshavn har annonsert etter frivillige som kan komme til unsetning om nødvendig
– Fredag morgen det var fellessang for hele Færøyene på radioen, der man oppfrodret alle til å synge klokken utenfor husene, med god avstand til naboen, forteller færøyingen.