Kragerø – Fire sommertips utenfor allfarvei
Her er fire tips til ting du kan gjøre eller oppleve i Kragerø, enten du vil være i sentrum eller du vil ta en dagstur med cruise på en stille innsjø.
Kragerøsommeren er legendarisk. Sol, båtliv, softis, musikk og blankskurte svaberg. Men la meg være ærlig; Det kan være en prøvelse å komme seg fra A til Å i juli i den lille byen som er blitt østlendingens feriefavoritt på godt og ondt.
Som «fast» hytteboer har jeg tilbrakt hver sommer i Kragerø siden jeg plasket rundt som bitteliten unge i Hellefjorden i 1975. Under bildet følger noen tips til mine favorittsteder; både midt i folkehavet og litt utenfor.
Bade i skjærgård og basseng
Bading er hovedaktiviteten min i Kragerø. Enkelt og greit. Enten det fra svaberg, sandstrand eller som følge av overvurderte evner på vannski eller brett. Med badedrakter fra årets fargerike funkita-kolleksjon kan jeg både trene svømming og late meg i strandkanten uten å måtte velge mellom å se påfallende sporty eller overdrevent flamingoaktig ut. Disse badedraktene og bikiniene egner seg like mye til begge deler.
Jomfruland strand: Jomfruland er den ytterste av øyene i Kragerøskjærgården, og strekker seg som en 10 kilometer lang paddeflat barriereøy mellom skjærgården og Skagerrak. Sandstranden ved Tårnbrygga på innsiden av Jomfruland er langgrunn og har tonnevis av myk sand både over og under strandlinjen.
Tusen svaberg: Mellom den danmarkaktige moreneøya ytterst i skjærgården og Kragerø ligger øyene og svabergene tett i tett, og det er fortsatt mulig å finne en holme for seg selv hvis man har en liten båt som ikke stikker for dypt. Men husk at de flate svabergene ofte har en forlengelse som fortsetter et godt stykke under vann. Kragerøskjærgården er beryktet for sine grunner og undervannsskjær, så bruk kart og hold utkikk hvis du ikke er lokalkjent.
Skulle du likevel touche borti noe, trøst deg med at du ikke kan kalle deg lokalkjent før du har stiftet bekjentskap med minimum ett undervannsskjær.
Lovisenbergs basseng: Ønsker du å bade i saltvann uten fare for brennmaneter eller å treffe et skjær på veien ut til badestedet, er bassenget på Lovisenberg camping i Hellefjorden en godt skjult hemmelighet for mange båt- og hyttefolk. Det er her jeg har forberedt meg til EM og VM i svømming masters ved å trene en time om morgenen i sommerferien.
Det 52 meter lange oppvarmede bassenget er et av de fineste bassengene jeg vet om. Herligheten er sprengt ut i bunnen av en fjellvegg, og omgitt av naturstein. Vannet er en blanding av salt- og klorvann, og holder vanligvis mellom 23 og 26 grader. Bassenget ligger godt skjult fra vannet, og mange er ikke klar over at man kan kjøpe billett som daggjest selv om man ikke bor på campingen.
Turområder uten trengsel
Berg museum: Hellefjorden er den lange fjorden du så vidt ser enden på ved hovedveien cirka tre kilometer før du kommer til Kragerø. På kragerøsiden av fjorden ligger Berg museum, som er en del av Kragerø museum. Da jeg var liten rodde vi over fjorden fra hytta for å kjøpe sjokoladekake i den gamle kafeen, som desverre ble lagt ned på 80- eller 90-tallet til fordel for kafeen i det nye museumsbygget.
Her finner du til gjengjeld flere utstillinger fra Kragerøs nære og litt fjernere historie.
Det jeg liker best er imidlertid de gamle bygningene, den flotte Homans-villaen og den store grønne hagen. Homansvilaen tilhørte legefamilien Homan, og siste gjenlevende var Henriette «Jeia» Homan, som ga huset til Kragerø kommune på betingelse av at huset skulle skulle fortelle sin histore videre. Fortsatt feires Jeias bursdag i august med kaffe og kaker rundt villaen.
Historien om Jeia og villaen fortjener så visst en egen artikkel. Det oppdaget jeg etter omvisningen i huset i 2017 da Ørjan og jeg tilfeldigvis kom innom på feireingen av bursdagen til den gavemilde, men for sin tid, spesielle damen.
For meg har det alltid vært det store parkområdet rundt villaen som har vært målet når jeg trenger et avbrekk fra bading og byliv.
Parken rundt villaen er en av Kragerøs stille oaser, som er perfekt for piknik, gåturer og bading på stranden eller fra det gamle badehuset ned ved vannet.
Øya: Ønsker du å gå «topptur» i sentrum er Øya i Kragerø perfekt. Øya er simpelthen navnet på den brofaste øya utenfor sentrum. Veien opp til utsiktpunktet og toppen Veten er godt skiltet fra Øybrua, enten du går via Schweigaardsvei eller Sjøbadet. Veten er kun 51 meter høy, men utsikten herfra er fantastisk bra i alle retninger. Turen passer for alle årstider, men sørg for gode sko da det er noe bratt og ulendt terreng.
Kammerfoss: Dette er elven og vassdraget Kammerfoss som følger dalen fra Sanndial ut til Kilsfjorden. Her er noen av byens eldste hus, samt flere fine turstier som stort sett brukes av lokalbefolkningen. Vil du gå en rolig tur, er dette et bra tips. Det finnes også en liten badeplass like ved Kammerfoss bruk.
Kyststiene: Det går flere stier langs kysten rundt Kragerø, fra Hellefjorden til sentrum, og fra Kilsfjorden ut til Portør. Sjekk med Visit Kragerø eller google i vei, så finner du garantert en tursti som passer.
Spise ute
Tollboden: Blindtarmen er Kragerøs «lysløype», med bryggerestauranter liggende på rekke og rad langs vannkanten. Bryggerestauranten Tollboden, som kun tillater trebåter utenfor brygga, er ofte stappfull på fine sommerdager og kvelder. Som hundeeier er det ekstra bonus at stedet er mer enn snittet positive til firbente gjester og til og med byr på egen hundemeny. Er du fan av skalldyr, er Tollbodens blåskjell i diverse varianter en innertier.
Hos Gro: På Lilletorvet ligger det kombinerte bakeriet og cafeen Hos Gro- som er en hyggelig nyhet av året. Her serveres pizza, småretter, bakervarer og drikke.
Vi fikk plass ved et av de fire-fem utebordene, med utsikt rett mot havnen. Jeg ble anbefalt å prøve den japanske salaten, som viste seg å være et supert valg. Omelettelskeren Ørjan gikk for en klassisk omelett, som også ga mersmak til en annen gang.
Il Vicolo: Kragerø er kjent for sine trange bakgårdsgater og smau, og hva passer vel bedre enn å legge en liten italiensk matperle midt i Lauersens bakgård?
Vi gikk for spekemat med ost og limonade. Også et sted jeg anbefaler og vil gå tilbake til.
Wesselgården i Kil: Har du båt eller bil, og føler for å komme deg ut av bysentrum, ta turen 12 kilometer ut av byen mot E18, og sving til venstre i Sannidal. Fortsett én kilometer til du du kommer til skiltet til Kil brygge, og kjør ned alle svingene til Wesselgården.
Kil var kommunesentrum i Sannidal, før Sannidal og Skåtøy kommune ble slått sammen med Kragerø kommune i 1960.
Kil er Kragerø eldste tettbebyggelse. Stedet hadde sin storhetstid under tømmer- og iseksporttiden, på henholdsvis 1600-1700-tallet og 1800-1900-tallet. Den lange Kilsfjorden med den beskyttede naturhavnen innerst ved Kil var ideelt for skutene som skulle legge til og hente eksportvarene.
På denne tiden fantes det både skole, bakerier, butikker, rådhus og versthus i bygda.
I dag er det den hvite restauranten og mikobryggeriet Wesselgården som lokker folk utenfra til Kil. Du kan velge mellom å sitte ute i den grønne hagen, eller nyte maten innendørs i rustikke omgivelser. Går du for innendørsvarianten, kan du også vurdere om du vil kjøpe med deg et av maleriene på veggene. De er malt av lokale kunstnere.
En dag med ferskvann
Cruise på Toke med «Tokedølen»: Har du bil til disposisjon, en søndag til rådighet, er lei av folkemylderet i Kragerø, og samtidig ønsker en dag på vannet, kjør til Drangedal og bli med på cruise på innsjøen Toke.
Det tok meg 40 år å oppdage den fantastiske innsjøen som strekker seg innom Kragerø, Drangedal og Bamble.
Båten «Tokedølen II» arranger cruise på Toke på søndager, hvor du glir gjennom trange sund, forbi Storøy, der «Farmen» 2011 ble spilt inn. Vi fikk også høre historiene om stedene vi passerte, som ble fortalt av den pensjonerte kapteinen Jens. Han fortalte lokale historier med glimt i øyet iblandet imponerende lokalkunnskap.
Hvis vannstanden tillater det, går man i land og bader før turen går tilbake til Drangedal brygge.
Blir du bitt av ferskvannsbasillen, de mange lange sandstrendene og stillheten ved innsjøen i Kragerøs indre bakgård, er det mulig å komme tilbake å leie kajakk. Her kan du helt fint finne en lang Copacabana-strand og overnatte på uten å bli forstyrret, selv i juli måned.