Madeira på leide hjul: Stopp når og hvor du vil
Den beste måten å utforske nye steder på er ofte med egen bil. Det gjelder også på Madeira, som nylig har oppgradert veinettet med motorveier og tuneller.
Jeg besøkte Madeira for første gang som niåring, og helt siden dette har jeg ønsket å utforske øya på egen hånd. Den gangen var jeg naturlig nok prisgitt valgene til moren mi og tanten min de to dagene vi leide bil og kjørte rundt på den portugisiske blomsterøya.
Da jeg fikk vite om EM Masters i svømming på Madeira, fikk jeg en god unnskyldning for å reise tilbake. Som vanlig når drar på “swimcation” i varmere strøk, setter jeg av noen dager til ferie.
I dette inngikk også avtale med discovercars.com om å låne bil, for teste hvordan dette fungerte for en lite lokalkjent turist.
Oppgradert standard
Å komme tilbake til Madeira etter 45 år var en skikkelig opptur.
Jeg inviterte med meg svømmevenninne Annette, slik at en kunne kjøre og en kunne lese kart. Etter rask utsjekk hos Sixt i Funchal dro sent på ettermiddagen satte vi kurs rett ut mot Madeiras østligste punkt, Ponta de São Lourenço. Allerede her oppdaget vi at veien var betraktelig bedre enn tidligere. Anette, som sist var her for 15-16 år siden, var også overrasket over oppgraderingen.
Mot sydøst
Ponta de São Lourenço er et naturreservat bestående av grønnkledde klipper, som stuper loddrett ned i sjøen på hver side. I løpet av den 32 kilometer lange kjøreturen passerte vi flyplassen og byen Machico, der jeg bodde på hotell for 45 år siden. Machico er forøvrig hjembyen til moren til en ikke helt ukjent portugisisk fotballspiller, har jeg lest. Da jeg var her sist var ikke Cristiano en gang på planleggingsstadiet. Men det var han vel forøvrig aldri var, har jeg også lest ;)…
Fra Machico går turen videre sørøstover til Canical, som er det siste bebodde stedet før vi ruller ut i ødemarken.
– Her er det øde, er vi på rett vei? funderer Anette. Men plutselig er vi ved veis ende. Og vi er ikke alene, for er det en stor parkeringsplass med mange biler, i tillegg til en is- og burgerbil som holder på å stenge i det vi ankommer.
Naturkick
At burgerbilen stenger gjør ikke noe. Vi er kommet for naturopplevelsen, ikke for å spise burger i vakre og ville omgivelser. En flaske vann kunne vi likevel innvilget oss ser vi i etterkant, hvis vi hadde visst hvor langt vi skulle gå.
Vi parkerer bilen og følger stien utover det karrige terrenget, som består av rødbrun sand, blått hav og grønt gress, samt enkelte gule blomster.
Så åpenbarer det seg en stor blå bukt, med majestetiske klipper i bakgrunnen. Det eneste som minner om nærheten til sivilisasjonen er en og annen fotturist og en hvit katamaran som ligger midt i den blå bukta og danner et perfekt forsidebilde på hvilket som helst reise- eller seilmagasin.
Herfra går stien videre nedover, så bortover, oppover, og så nedover igjen.
Vi ser på klokka og innser at vi rekker å gå til neste utsiktspunkt før vi må snu. Hodelykter har ingen av oss tenkt på, og forsette fra stjernene er det lite lys her ute.
– It is a hard walk, but the view is even more spectacular from up there, smiler en fyr idet vi stopper opp I det siste stikrysset. Vi ser at kunne fortsatt oppover neste klippe, men holder på avtalen om at dette er snuplassen for vår ekskursjon. Utsikten er uansett utrolig flott, og verdt hvert eneste steg i halvmørket på tur tilbake til bilen.
Mot nord og vest
Dagen etter starter vi tidlig og setter kursen ut av Funchal, og nordover til nordkysten. Her oppdager vi begge store endringer siden sist. Der det tidligere kun var svingete og smale fjellveier, er det nå autostrada og tunneler. Plutselig, etter en halvtimes kjøring, er vi på nordkysten. Grønne fjell og åser møter lange blå dønninger, som bryter og buldrer i det de treffer rullesteinene.
Vi følger kystveien vestover til vi kommer til den lille byen Seixal. Været skifter fort her, og det som var sol og blå himmel er nå tåke og gråvær.
Men naturen på Madeira er like fascinerende selv om det er grått, og vi stopper for en fotoshot før vi kjører videre.
Porto Moniz
Helt siden jeg var ni år og så et postkort fra Porto Moniz, har jeg ønsket å komme tilbake til Madeira for å oppleve de naturlige havbassengene helt ytterst på nordvestspissen av Madeira.
Turen fra Seixal til Porto Moniz går raskere enn jeg trodde, og vi rekker til og med en solid lunsj før vi legger turen til de turkise salte herlighetene som stedet er så kjent for.
Det viser seg at havbassengene er oppgradert siden postkortet jeg sikkert på som niåring.
Nå finnes det både et “gammelt” område og et nytt. Det gamle er gratis og ligger innklemt mellom store lavasteiner, mens det nye anlegget er litt mer bassengpreget, med badetrapper og hvit murbunn de første meteren ut i vannet. Anlegget er også større enn det gamle, som ligger et steinkast unna.
For å komme inn må vi betale 3 euro, men da får vi tilgang til garderober og dusj.
Vannet er uansett det samme: uoppvarmet saltvann fra Atlanterhavet, som tidvis skyller inn over ytterkantene av bassenget. Mesteparten av bunnen består av steiner, tang og sjøgress, og sorte lavaklipper ligger spredd rundt i bassenget. Det er nok av trange smug og viker å svømme i mellom lavaen, så følelsen av å være ute i havet er reell.
Vi tilbrakte en times tid før vi oppdaget at 23 grader er kaldt når man står for mye stille eller svømmer sakte uten våtdrakt. Men det var definitivt verdt å fryse litt for denne opplevelsen, før vi setter kursen tilbake til Funchal og leverer bilen.
Fordelen med leiebil
Med leiebil kan man kjøre i eget tempo, stoppe der man vil og bli så lenge man vil. EU-standariserte motorveier og tunneler gjorde det mulig å rekke over halvparten av øya på en dag uten å stresse for mye. Da fikk vi også lagt inn tre timers lunsj og etterlengtet badestopp. Inn- og utsjekk gikk raskt og uten problemer. Vi gikk over bilen og tok video før vi sjekket ut for å se om det var noen skader eller skraper. Utleier oppfordrer også til dette, slik at det ikke blir noe uoverenstemmelser ved utsjekk.
Ettersom det heller ikke var noe å utsette på bilen da vi leverte den inn, gikk hele prosessen uten problemer.
Se videosnutt fra turen her: