Middelhavsdrømmen på Sørlandet
Når solen stråler fra skyfri himmel står ikke Fevik tilbake for Middelhavets sydende badeliv. Ei heller terrasselunsjen på funkisperlen Strand Hotel.
Det er første dag av sommerferien uten en eneste sky å skue på himmelen. Et bilde på Facebook av en perfekt strand på en perfekt dag dukker opp. Den buede formen og det klare vannet gir assosiasjoner til Middelhavets gyllne strender og gjennomsiktige vann.
– Hvor er dette, spør jeg facebook-venninnen som er fotografen bak herligheten.
Det er Storesand ved Fevik, får jeg vite. Akkurat her har vi ikke vært, til tross hytte i Kragerø og hyppige besøk på sørlandskysten opp gjennom årene.
Ifølge Google skal det ta nøyaktig en time og 17 minutter å kjøre fra vi svinger ut innkjørselen på hytta til vi skal være parkert ved strandkanten Sørlandets rivierabygd, Fevik. Tettstedet ligger syv kilometer fra Grimstad og tolv fra Arendal, og tilhører Grimstad kommune.
Vi hopper i bilen, og en drøy time senere er vi ved Storesand. Her finner vi en stor gratis parkeringsplass, og etter fem minutters gange gjennom en skoggangvei, åpenbarer et nesten turkisblått Skagerrak seg rett forut, kun avbrutt av et kritthvitt belte med myk sand og røde blankskurte svaberg på hver side. Det er Storesand, en av flere idylliske strender som ligger som perler på en snor i Fevik-området.
Vannbåren is-helt
En liten aluminuimsbåt med solparasoll kommer vuggende sakte inn fra det store blå. Den fortsetter helt inn på grunna og legger seg midt i bukta på sandbunnen.
– Der er isbåten, roper en liten gutt, og peker ivrig på parasollbåten. I løpet av sekunder er det dannet en ti meter lang kø av store og små foran båten. Det er tydelig at mannen med vannbåren is, brus og potetegull er dagens helt, til tross for at prisene er godt over Kiwi-nivå. Men det kan man fint tåle når man bostavelig talt får servert forsfriskningene i fangen på stranden .
Den unge ismannen forteller at han kjører skytteltrafikk mellom de mest populære strendene i området mellom Arendel og Grimstad, og stikker innom på land og fyller opp når det er tomt.
Ungdomstranden og familiestranden
Storesand var favoritten til dagens 40- og 50-åringer i ungdomstiden. Der var her man tilbrakte soldagene på 80-tallet.
– Storesand var «ungdomsstranden» og Ranvika var familiestranden. Men vår generasjon har fortsatt å fortsatt å bruke Storesand etter at vi selv ble foreldre, nå med barn, forteller Ann-Kristin Dahl, som bor en kort sykkeltur unna.
Området rundt Storesand ble kjøpt opp som statlig friområde på 1970-tallet, og det er ikke overraskende å høre at Storesand friluftsområde er blant Sørlandets mest populære i sitt slag. Om ikke like hvit som de blendahvite strendene på Vestlandet og i Nord-Norge, er den lyse sanden, det klare vannet og det blå havet rett foran oss like vakkert her sørpå.
Feviks storhetstid
Fevik hadde sin storhetstid som et av de første turiststedene på sørlandskysten på 1950- og 60-tallet , mye takket være funkishotellet Strand Hotel Fevik og Reiseradio-klassikeren Bagatell camping. På det meste var det seks pensjonater og fire campingplasser her. Storesand er blitt kåret til Norges beste strand av både radio og riksavis. Det over 80 år gamle trebåbyggeriet Eikeli, kjent for sine skinnende maghognylinjer, har også hjemadresse i Fevik.
Lunsj på historisk terrasse
Fevik har ca 4000 innbyggere, bestående fortrinnsvis av bukten mellom hotellet, Storesand friluftsområde og bebyggelsen på og rundt Feviktoppen, som ligger på en høyde over havnen og marinaen. Avstandene er med andre ord korte, og det restaurerte Strand Hotel Fevik ligger rett bak den langgrunne Hauslandsanden, en annen av stedets hvite og silkemyke hemmeligheter.
Vi legger lunsjen til hotellets terrasse, med direkte utsikt mot den grønne blomsterhagen, og videre gjennom ovale porten med palmer som fører til de hvite sanddynene . På en solskinnsdag som denne er stranden full av badende og solende fra fjern og nær.
Vi bestiller blåskjell og «dagens lunsj», og servitør Nadia kommer raskt med en skål vann til den varme vorstehhunden vår som har funnet skygge og under bordet.
Maten kommer på bordet, og med salte, saftige blåskjell og utsikt til et par små palmer og den langgrunne stranden , kunne denne settingen vært tatt fra en gresk eller italiensk ferieøy i høysesongen.
– Så dere fullmånen her i går, forresten? smiler servitør Nadia , som kommer innom og vil forskre seg om at maten smaker.
– Den hang over havet og var magisk, legger hun til, og håper månen vil ble like fin denne kvelden.
Moderne funkishotell
Hotellet er medlem av De historiske, og åpnet allerede i 1937 av den daværende ”hotellkongen” Axel Lund. Hotellet ble raskt et møtested for intellektuelle, sosietetsfolk og vanlige velstående turister, og forfatteren Roald Dahl og kona var stamgjest her i over 30 år. Restauranten ble en etterhvert kjent for sin spennende retter av høy kvalitet, samt de populære dansekveldene om sommeren.
Strand Hotel Fevik er en av de får ekte gjenværende funkishotellene i Norge i dag. Den nye hotelldelen med velvære, bankett- og konferaanseavdeling, sto ferdig 2010 og er reist fullstendig i stil med den gamle. Det samme gjelder hagen og restauranten.
Likevel, det var naturen og havet som trakk folket hit, da som nå.