Mine 10 beste reisetips for 2018
Godt nytt år alle sammen, og takk for 2017. Her er mine beste tips for året som kommer!
Jeg avslutter året der jeg begynte det; i den norske fjellheimen på Sjusjøen med hund og mann.
Selv om jeg er født med en sterk trang til å utforske verden, er jeg også veldig glad i den norske naturen. Det var imidlertid først da jeg overhørte en turguide på New Zealand forkynne til sine gjester at de newzealandske fjordene kunne sammenliknes med de norske, og at ordet «fiord» er fra våre fjorder, at jeg virkelig våknet.
Da jeg så kom hjem til Tromsø en måned senere, så jeg på de høye fjellene og den blå fjorden utenfor familiehytta på Kvaløya, og tenkte høyt: –Nei, dine fjell og fjorder er faktisk finere!
Jeg ønsker alle et godt nytt reiseår, både hjemme i Norge, på de syv hav og bak de blånende fjell!
Her er mine 10 reisetips for 2018:
Malawi
For å begynne med det siste stedet jeg var. Afrikas tredje største innsjø er kjent for sitt klare vann og fine snorklesteder. Jeg besøkte den malawiske siden av innsjøen, og anbefaler kombinert bade- og opplevelsesferie i Malawi. Herfra finnes massevis av muligheter til å kombinere badeliv og snorkling ved innsjøen med safari og overnattingsturer i nasjonalparkene i Malawi eller Zambia.
Vi bodde på Cool Runnings, som drives av Samantha Ludick, som gir 45 prosent av inntektene til handikap-prosjekter, palliativ behandling av kreftpasienter og skole/idrett i området. Sam har britisk/zimbabweisk bakgrunn, og er involvert i flere helse- og utviklingsprosjekter i Senga Bay. Å høre Sam fortelle om endringene i det sørlige Afrika er spennende, ettersom mye, veldig mye, er endret siden jeg sist var i området for 20 år siden.
Madagaskar
Jeg kommer ikke utenom Madagaskar, landet der jeg bodde i en stråhytte sammen med lokalbefolkningen som hovedfagstudent i sosialantropologi, og senere dro tilbake på reportasjetur og ferie. Verdens femte største øy har et dyre- og planteliv du ikke finner noe annet sted på kloden. I tillegg til vanvittig fine badestrender og dykkemuligheter.
An-tan-an-arivo….. Prøv å si ordet fort, og du vil mest sannsynlig oppleve at tunga krøller seg bakover i munnen. Av naturlige årsaker forkortes hovedstadens navn til «Tana» i dagligtalen. Det lange navnet Antananarivo betyr «De tusen byer», noe byen i høyeste grad lever opp til. Gassernes hovedstad består nemlig av et utall mindre landsbyer, spredd utover en stor, grønn rismark. I sentrum av byen klamrer fargerike murhus fra kolonitiden seg til åskammene på hver side av sentrumsgaten Avenue de Independence. Avstandene på Madagaskar er store, og det er praktisk med en leiebil hvis man skal besøke flere steder i løpet av ferien. Vi reiste tusen kilometer fra hovedstaden «Tana» til Toliara på sydvestkysten da mannen min var med på ferietur.
Med leiebilen følger som regel en lokal, men kunnskapsrik sjåfør. Et av stoppestedene er «poussepousse»- byen Antsirabe, 170 kilometer fra hovedstaden. Overalt i gatene kryr det av rødmalte, rikshaw-lignende vogner. Den eneste forskjellen er at her blir vognene trukket av ren menneskekraft. Enkelte kritikere mener dette er den siste rest etter slaveriet, men gasserne selv er av en helt annen oppfatning.
Favorittstedet mitt på Madagaskar er Ifaty utenfor Toliara, en liten fiskelandsby med en av verdens største laguner og en hvit strand som du ikke ser enden på i noen retning. Det var her jeg bodde og studerte lokallivet for tyve år siden.
Etiopia
Nok en av 2017-nyhetene på reisekartet mitt. Det ble med to dagers stopover på vei til Malawi, der Ethiopian Airlines arrangerte og betalte alt av måltider, overnattinger og opplevelser de to dagene jeg var der. At Etiopia bygger ut spahoteller i luksusklassen over hele landet og snart åpner Afrikas største Aquapark var ikke det jeg ventet meg. Kuriftu Spa Resort har flere hoteller allerede, og jeg fikk gleden av å bo på resortet i Bishoftu.
Etiopia er et stort land med en haug med attraksjoner, fra nasjonalparker og fjellturer til Unseco-vernede ruiner og ikke minst Lucy, verdens første oppegående menneske som ligger godt bevart i landets historiske museum i Addis Abeba. Hovedstaden på 2400-3000 meters høyde er i seg selv en attraksjon, der den fyker inn i fremtiden som en av kontinentets mest fremadstormende byer. Men oppi alt det moderne og fremtidsrettede; glem ikke å ta turen innom landets første kaffebar.
Etiopia påberoper seg statusen som opphavsland for kaffe, og det sier seg selv at du ikke kan forlate landet uten å ha smakt på varene.
Dominica
Naturparadiset Dominica må ikke forveksles med Den dominikanske republikk, selv om de begge ligger i Karibia. Den engelsktalende øya med drøye 70.000 innbyggere er blant de minste selvstendige statene i Karibia, og ligger mellom de to franske øyene Martinique og Guadeloupe.
Det kryr ikke akkurat av store hoteller på denne øya. Med 13.000 innbyggere minner hovedstaden Roseau om en karibisk landsby, med reggaemusikk i gatene og null stress. Dominica er den eneste øya i regionen som fortsatt har innslag av Carib-indianere, som er den opprinnelige karibiske befolkningen.
Dessverre ble mye av øyas infrastruktur ødelagt av flere orkaner i høst. Ironisk nok hadde landet gitt bort sin kriseproviant til de orkanrammede naboøyene etter «Irma», da den siste ødeleggende orkanen «Maria» kom og feide ned brorparten av øyas infrastruktur.
Som en av de fattigste øyene i regionen, kombinert med få strender, har den lille nasjonen ikke like store turistinntekter som de mer strandrike naboøyene. Øyas natur er derimot i særklasse, og nå er Dominica avhengig av hjelp utenfra for å bygge opp landet igjen.
Ønsker du å gjøre en god gjerning og samtidig oppleve en karibisk øy utenfor allfarvei, velg Dominica.
Martinique
Selv om øyene Martinique og Guadeloupe er franske øversjøiske fylker og formaliteter og valuta dermed følger Frankrike, er det lite som minner om EU, Paris eller Provence når man ankommer Fort De France på Martinique. Hovedstaden er med sine 300 000 innbyggere en av det østlige Karibias største byer.
Miksen av pastellfargede trehus i kreolstil og moderne høyhus finner man ikke mange andre steder i verden enn i de gamle kolonistatene i Karibia. Her lunter rastagutter med dreads og tykke ullluer gjennom gatene side om side med dresskledde menn og kvinner med stresskoffert under armen. Men språket er det samme, uansett rang og livvstil, – fransk med massevis av uforståelige kreolord som du må være lokal for å snappe opp. Samtidig snakker flere og flere engelsk også i det franske Karibia, ettersom naboøyene gjør det.
Lange strender, grønne daler og vulkaner preger det øvrige av øya. Vi bodde i en liten landsby som heter Le Diamant, nord på øya. Ikke akkurat noe masseturist-hub, men landsbystemning med en rolig og laidback atmosfære. Helt perfekt.
Hviterussland
I 2017 ble det visumfritt å reise med fly til Minsk, forutsatt at man kun oppholder seg fem dager og ikke flyr via Russland. Og husk ditt europeiske helsekort, ellers risikerer du å måtte kjøpe helseforsikring ved innreise.
Jeg besøkte Minsk i november, som kanskje er den minst sjarmerende måneden å besøke en mellomeuropeisk by i. Det blåser, er surt og juleutstillingene og markedene er ikke kommet skikkelig i gang.
Likevel ble jeg imponert og forbauset over hvor spennende denne byen fremstår. Blandingen av nostalgiske etterlevninger fra sovjettiden og hypermoderne konstruksjoner er sjelden vare, samtidig som Minsk ikke står tilbake for de fleste andre hovedsteder når det gjelder shopping og fornøyelser.
Utenfor byen ligger middelalderfestningene Mir og Nesvizh, som absolutt er verdt å ta en titt på. Jeg reiser gjerne tilbake til Minsk til sommeren når det er varmere!
Nord-Irland
Nord-Irlands hovedstad er en liten storby med knappe 300. 000 innbyggere.
Den største attraksjonen er Titanic Belfast, som står på nøyaktig samme sted som Harland and Wolff-verftet bygde og sjøsatte RMS «Titanic» i 1911. Titanic Belfast er ikke bare et museum over «Titanic», men et ni etasjers opplevelsessenter som tar deg med på rundtur på skipets forskjellige salonger og kabiner. Blant høydepunktene er animasjonsfilmen om selve forliset.
En tur til Belfast bør inneholde et besøk i bydelen Shankill og Shankill road. Gaten ble verdenskjent på grunn av konflikten mellom protestantene og katolikkene, og er nå en av byens største turistattraksjoner. Shankill road starter i sentrum og strekker seg en og en halv kilometer utover. Shankill har blitt et symbol på det protestantiske Belfast på samme måte som Falls Road er et symbol på den katolske delen av byen.
Langs den dramatiske og røffe klippekysten nordvest for Belfast ligger Antrimskysten med sine naturlige underverker på rekke og rad, kun avbrutt av hvite strender og små landsbyer med fargerike murhus mellom de grønne hagene og slettene.
Lei bil, sykkel eller ta bussen ut til den forblåste, men vakre nordirske landsbygda. Og glem heller ikke å besøke innspillingsstedeen for «Game of Thrones».
Belize
Selv om det er fem år siden jeg leide båt med venninner og seilte i Belize, er dette fortsatt en av mine all time-high opplevelser. Denne delen av Karibia er fortsatt lite besøkt sammenliknet med den øvrige regionen og nabolandet Mexico.
Her finner du paradisøyer som Ranguana Caye, en paddeflat koralløy langt syd i skjærgården med kun noen bungalower og en bitteliten strandrestaurant.
Belize, som tidligere gikk under navnet Britisk Honduras, er Mellom-Amerikas eneste engelsktalende land. Landet grenser til Mexico i nord og Guatemala i sør og vest, og hele den 290 kilometer lange kysten er beskyttet av verdens nest lengste korallrev. Det er kun Great Barriere Reef i Australia som strekker seg lengre.
Det lille landet har sterke bånd til både Karibia og Latin-Amerika, og er med sine 350.000 innbyggere blant de minst tette befolkede landene i regionen. British Honduras ble først selvstendig i 1982, etter å ha vært britisk koloni under administrasjon fra Jamaica.
Ecuador
Quito ble kåret til Sør-Amerikas fremste destinasjon for femte året på rad av World Travel Awards Latin America Gala i 2017. Jeg besøkte byen på 2800 meters høyde i 2006 som reiseleder, og landet da midt i sentrum av millionbyen. Den tynne luften i verdens nest høyestliggende hovedstad krever lengre rullebane enn vanlig, og det var lite utbyggingsmuligheter ettersom byen hadde vokst rundt den gamle flyplassen. Den nye flyplassen ble åpnet i 2013 og ligger 18 kilometer utenfor sentrum.
Fra Quito har du utsikt til den aktive vulkanen Cotapaxi, som er to meter høyere enn Kilimanjaro og er landets neste høyeste fjell. Quito har dessuten noen av Sør-Amerikas best bevarte bygninger, og byens historiske sentrum var sammen med polske Krakow den første som ble skrevet inn på Unescos liste over kulturell verdensarv i 1978.
Mitt beste tips i Ecador er i tillegg til Quito, den grønne oasen Papallacta Spa Resort, 3000 meter over havet. I overgangen mellom Amazonas og Andesfjellene, og med frodige blomster og halvtamme fugler rundt oss, fikk vi nyte en halv dag i de mange naturlige oppvarmede bassengene varme. Den grønne fjellheimen minner tidvis minner om Gudbrandsdalen eller Vestlandet daler.
I tillegg til spabehandlinger og bad finnes det flotte turmuligheter i området, både på hesteryggen og til fots, og både i skyskogen utenfor senteret og høyere opp i fjellheimen der vegetasjonen er mer alpin. Tregrensen går ved rundt 3500 meter.
Armenia
Jeg har besøkt alle de tre Kaukasuslandene, og synes det er vanskelig å velge ett fremfor de to andre . Men det begynner å bli noen år siden vi var i Georgia, så mye kan være endret siden vi var på kombinert skiferie og storbyferie i påsken 2008.
Jeg velger derfor Armenia, som regnes som den den kristne kulturen og religionens vugge.
I følge Første Mosebok var det nemlig i fjellområdet rundt Mount Ararat at Noahs Ark strandet etter Syndefloden. Det ikoniske fjellet ligger i grenselandet mellom tre land; Armenia, Iran og Tyrkia. Faktisk ligger fjellet i Tyrkia, men det tar seg desidert best ut fra armensk side. Tyrkerne har ikke irritert seg rent lite over at de armenske naboene, som de i utgangspunktet ikke har verdens beste forhold til, bruker deres fjell som sin identitet. Armenernes svar er at det muligens ikke er noe mer legitimt å bruke en halvmåne i flagget, når man bor på jordkloden.
Jerevan by er verdt noen dager på å utforske. Deretter bør du ta en dagtur til landsbyen Areni i Kaukasus. Her har forskere nylig gravet ut det man mener er verdens eldste lærsko og restene etter verdens eldste vinkjeller. Bak den bittelille inngangen til den såkalte Fuglegrotten skjuler det seg hundrevis av meter med ganger og rom, som fortsatt er under utgravning. De første funnene ble gjort så sent som i 2007, av arkeologer fra Armenia, Irland og USA, og regnes som ganske så sensasjonelle. Her inne har man funnet blant annet en vinpresse, et gjæringskar, rester av vinranker og vindruer, og et drikkebeger.
Stedet er per i dag verdens eldste dokumenterte vinmakeri. Like etter funnet av vinmakeriet ble det også oppdaget en lærmokkasin som var mer eller mindre intakt. Denne fikk vi se på Det historiske museumet i Jervevan, og regnes av forskere som verdens eldste lærsko.
Så mange spennende steder. Få av disse hvor jeg har vært, selv om jeg har vært rett i nærheten. Inspirerende lesing 🙂 Godt Nytt År 🙂
Så mange gode tips!! Armenia står høyt oppe på min liste, jeg håper at jeg kommer meg dit snart 🙂 Godt nytt år!
Takk for det! Godt nytt år ja! Armenia er spennende ja:)
Fikk brev av mine gamle foreldre i Sandefjord i dag, det var en artikkel i SB de ville jeg skulle lese. Og med den fulgte et flott innlegg om deg også! «Jeg la ved dette utklippet, fordi hun driver med sånn blogg du gjør» , fortalte muttern på 82 år på telefonen 🙂 Genialt 🙂