Når snøen smelter langs Oslofjorden: Her finner du skiløyper for senvinteren
Når snøen smelter i kystnære strøk, finnes det fortsatt gode skimuligheter under en times kjøring fra Asker.
Vi bor på Slemmestad, med gåavstand til stranden. Vi har også gåavstand til skiløypa, som har vært preppet helt til forrige helg. Da jeg flyttet hit for 12 år siden, ble jeg overrasket over hvor godt skiføre det er her ute, til tross for at vi bor på en halvøy hvor høyeste punkt rager knappe 300 meter over havet.
Hvis vi kjører 15 minutter innover på Hurumhaløya, er det nok fortsatt skiføre for de spesielt interesserte. Vi hadde senest en fin kveldstur på hardt, men stabilt føre i begynnelsen av uken før palmehelgen.
Men nå som det er en god meldt regn det neste døgnet, vil nok det meste av skiløyper smelte. Den siste uken har vi derfor utforsket nærliggende og høyere strøk , det vil si innen en times kjøring hjemmefra.
Holtefjell i Øvre Eiker ligger på 500 -700 meter, mens Finnemarka mellom Lier, Drammen og Modum, har gode skiløyper til sent i april. Her er høyden mellom 300 og 700 meter.
Krokskogen som er åsen mellom Bærum og Hole i Ringerike, ligger også på mellom 350 og 700 meter.
Vi har ikke i noen av de ovennevnte områdene gått høyere enn 600 meter, men likevel funnet flotte og nypreppede skiløyper som ser ut til å overleve påsken i år.
Les også: Fire høyfjellturer du når på dagstur
Holtefjell
Holtefjell er den høye åskammen mellom Hokksund, Kongsberg og Lampeland.
Her er høyeste punkt rett over 700 meter, og løypenettverket er stort og variert. Vi gikk fra Blygått og fulgte løypa til Krokvannet, hvor vi tok til høyre.
Skjebnen ville visst at turen skulle bli litt kortere enn planlagt. Vi oppdaget nemlig etter kun knappe fem kilometer den flotte gapahuken som Holtefjells Venner har satt opp ved et av løypekryssene. At den i tillegg var tom da vi kom, var ren flaks, og ganske beleilig i disse koronatider. Her sto det klart en bålpanne, to sekker med ved, tennveske, og koke- og steke kar. Snakk om luksus! Og pølser hadde vi medbrakt.
Vi vippset en liten sum til venneforeningen etter endt bruk, som sikkert kommer godt med til vedlikehold og påfyll av ved og varer i den fine rasteplassen.
Holtefjell har flere utsiktpunkt, og nordover og vestover ser du hvite topper i horisonten i 180 graders vinkel.
Veien dit
Vi kjørte via Drammen og Hokksund, og tok av til Skotselv og videre til Bingen. Herfra fulgte vi skilting til Lampeland, inntil vi kom til et stort skilt ved en bru, der vi tok av og inn på Vestbyseterveien og mot Blygått. «Skiløype Blygått» er merket på skiltet. Her er det privat/bomvei videre oppover, men du kan løse ut billett opp vippse 50 kroner når du kommer hjem, ettersom dekningen er dårlig. Veien videre opp til Blygått parkering , som ligger på 530 ish meter er brøytet og bra.
Finnemarka
Den store åsen mellom Drammen, Lierdalen Modum og Tyrifjorden byr på korte og lange skiløyper for både småbarnsfamilier og de langdistanseentusiaster.
De mest populære løypene når du fra Spiralen i Drammen og Eiksetra turisthytte i Lier, som ligger på mellom 350 meter og 550 meters høyde. Vil du gå en skikkelig langtur, kan du gå hele veien fra Spiralen i sør til Breililflaka i nord. Turen blir da på over 30 kilometeren vei. Sistnevnte er Finnemarkas høyeste punkt, som måler hele 702 meter over havet. Vil du ta snarveien til Breili, kjører du opp fra Vikersund.
Min favoritt er Tverråsrunden, hvor vi parkerer ved Eiksetra og tråkker opp ca 170 høydemeter og rundt to kilometer til Tverråsen. Turen fra Eiksetra opp til Tverråsen, med en runde og retur til Eiksetra, er på ca 9 kilometer. Selve Tverråsrunden er på 5 kilometer og kan gås både med eller mot sola.
Fra Tverråsen får du med deg den flotte utsikten mot fjellene og Eiker i vest, som gjør seg spesielt godt i solnedgang.
Et godt tips er også å kjøre via Egge til Kanada, hvor du kan gå opp til krigsminnesmerke på Nykjua, eller videre mot Breili. Her er det vanligvis færre skiløpere enn i løypene fra Spiralen og Eiksetra.
Veien dit:
Kommer du fra Oslo, er det enkleste å ta av ved Kjellstad i Lier, og følger skilting til rundkjøringen ved Lierbyen. Her velger tar du til venstre og velger skiltet mot Egge. Noen hundre meter etter Egge skole, tar du brått til venstre ved skiltet til Eiksetra, Eggevollen og Solvang.
Den første delen av veien er forholdvis bratt, og når du kommer opp etter d bratteste bakkene, kan du velge mellom å ta til venstre og parkere på Eggevollen, eller betale 20 kroner i cash ved automaten. Velger du det siste, kjører du videre et par kilometer til Lier ski sin base, der det er godt med parkeringsplasser langs veien. Er du tidlig ute kan du kjøre helt fram til Eiksetra og finne en plass på parkeringsplassen på venstre side av Eiksetra turisthytte.
Krokskogen
Åsen mellom Bærum og Sundvollen er et populært utfartsmål, der tilreisende fra Asker og Oslo gjerne starter på Sollihøgda. Herfra går det løyper både mot Vestmarka og innover i Krokskogen. Du kan gå helt til Ringkollen ved Klækken i Hønefoss.
Hunden min og jeg tok en kveldstur uken før påsken 2021, der vi gikk fra Sollihøgda til Sørsetra. Turen var på 14 kilometer tur-retur, og hadde det ikke vært for at mørket kom sigende, ville vi gått de ekstra tre kilometerne til Kleivstua før vi snudde. Den fantastiske utsiktsplassen Kongens utsikt ligger også her, og kan nås på ski.
Veien dit:
Kjør mot Sandvika, ta av til Hønefoss og følge veien videre oppover til du kommer til Sollihøgda. Rett før du kommer til toppen, passerer du grensen mellom Bærum og Hole kommune. Her ser du gangbroen over hovedveien med inskripsjonen Ringeriksporten. Rett før broen er det en stor parkeringsplass på venstre side, og en mindre parkeringsplass til høyre før Sollighøgda turistsenter. Begge parkeringsplassene har skilt med nummer for vippsing av 50 kroner for parkering.