Når Västkusten er på sitt vakreste
Visst er det deilig med sommer og sol i den svenske skjærgården. Men padler du for å oppleve ro, dyreliv og vakker natur, velg høsten eller vinteren.
En drøy times kjøring fra Oslofjordtunnellen ligger sommeridyllen Grebbestad. For norske seilere og båtfolk er den svenske kystlandsbyen synonymt med sommerferie, litt over snittet skjærgårdsliv og fulle gjestehavner. En nydelig plass, akkurat som de andre småidyllene som ligger som perler på en snor langs Västkusten i Bohuslän.
At det kan være litt trangt om plassen, vil vel de fleste være enige om. Akkurat som i Kragerø, Tønsberg og Fredrikstad i juli.
Besøker du Grebbestad for å ha det hyggelig med venner, shoppe og gå på restaurant er juli helt topp. For de fleste andre grunner enn dette, vent til kalenderen bikker september.
Høst er best
Hvis målet er å oppleve den svenske skjærgården på sitt beste, når stillheten, fargenyansene, den friske luften og dyrelivet står for regien, er høsten perfekt.
Oktober er etter min mening den vakreste måneden. Fjorden er nesten fri for motoriserte fartøy og solen varmer ennå nok til at jeg på en skyfri dag kan hoppe i sjøen og soltørke i leveggen.
På slike dager er det deilig å være eier av en liten rød kajakk, og bare gli lydløst utover fjorden.
Det er derfor venninnen min og jeg legger turen innom Grebbestad i midten av oktober. Målet er et svømmestevne vi skal delta på i Malmö, men vi reiser en dag tidligere enn planlagt for å få oppleve høstpadling i skjærgården utenfor sommerparadiset Grebbestad.
Vi har booket overnatting og padletur ved Grönemad i Grebbestad, hvor Ingela og Marcus Holgersson driver Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor-senter.
Det er mørket når vi ankommer Grönemad, men det er enkelt å finne frem til Skärgårdsstugan, som er en av et titalls unike hus og leiligheter som Ingela og Marcus leier ut i området. Kun 150 meter fra den salte kysten, låser vi oss inn ett nydelig kysthus med hvitt soverom, stikkkøyer, kjøkken og alt man trenger av moderne komfort for å tilbringe noe herlige dager sammen med familien eller et par venner.
Fra England
Blandingen av gammelt og nytt interiør gir en lun og varm hjemmefølelse. Vi får senere vite at den gamle sofaen og stolen er arven etter Ingelas mormor, som eide huset ved siden av.
Det beste er likevel å våkne opp til utsikten over Skagerrak neste morgen.
Vi får varme rundstykker levert på døra, mens kaffe, lokal ost og Ingelas hjemmelagde ingefærsyltetøy sto klart da vi kom.
Så bærer det av sted kajakkene og bryggene, hvor Ingela venter. Nede ved vannet møter vi også vårt turfølge; en ung engelsk dame og hennes lille datter på fem år. De er på utvidet helgeferie og har leid bil i Gøteborg.
Begge har padlet hjemme i England, men ikke på saltvann.
– Da vi så tilbudet om tretimerstur måtte vi bare melde oss, på, forteller moren, mens vi kler på oss tørrdraktene. Selv om det er 11 grader i vannet og usedvanlig sjenerøse 14-15 i luften, er det viktig å ha på seg tøy som tåler vann og kulde.
Vi padler sakte utover det blikkstille vannet; venninnen min og jeg i hver vår turkajakk, og det engelske mor- og datterparet i en tomannskajakk. Ingela leder an og viser vei. Vi smyger oss gjennom trange sund, krystallklare viker og under høye røde klippeformasjoner.
Det er tilsynelatende ingen andre enn oss ute denne morgenen. Men kun tilsynelatende. For på en holme ligger en morgenslapp sel og betrakter oss i det vi glir neste lysløst forbi. Den har nok sett de fargerike kajakkene våre lenge før vi nærmet oss holmen, men konkludert med at vi ikke utgjorde noen trussel mot freden denne morgenen.
Vi glir videre gjennom det klare vannet. Den varme sommeren har gjort vannet enda klarere, ettersom den lange tørkeperioden første til lavere mengder avleiring og avfallstoffer i sjøen, som igjen gjorde sitt til at algene ikke blomster opp.
–Se her, sier Ingela plutselig. Hun plukker opp en grønnbrun fersk blæretang fra den krystallklare herligheten under oss, og holder den opp.
–Denne er kjempegod, og kan faktisk spises rå, fastslår hun og tar en bit. Jeg gjør det samme, og får med ett assosiasjoner til sommerferiene i Kragerø på 80-tallet, der jeg spiste det meste av «råvarene» jeg grabbet med meg opp fra havbunnen uten å bli syk.
Fersk og sprø tang smaker enda bedre rett fra kajakken når luften er klar og det lukter frisk og salt sjø fra alle kanter.
Ingela forteller at stadig flere kommer for å oppleve skjærgården om høsten og vinteren. Og hun har en klar idé om hvorfor:
–Jeg tror mange søker den unike stillheten og nærheten til naturen som vi har nå som båtfolket og sommerturistene er reist hjem, smiler tobarnsmoren fornøyd, mens vi bærer kajakkene de ti meterne fra stranden tilbake til båthuset.
Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor-senter arrangerer kajakkturer hele året, i tillegg til en rekke andre vannaktiviteter som SUP, svømmekurs for stor og små i sjøen, fisketurer og båtturer. Har du ønsker om en skreddersydd tur, er det gode muligheter for at du kan få designet drømmeturen slik du ønsker den. Senteret har nemlig flere gode samarbeidspartnere som hjelper til med tilrettelegging av kystopplevelser for både privatpersoner og større grupper.
Rømte fra storbyliv til sjøidyll
Ingela og Marcus fikk nok av storbylivet i Göteborg og flyttet ut til Grönemad for 11 år siden. Paret møttes som studenter, og hadde hver for seg reist og jobbet med opplevelsesturisme i blant annet Alpene, Australia og Jersey. De så raskt potensialet for grønn og miljøvennlig turisme i den svenske skjærgården.
Ingela har familierøtter her ute, mens Marcus kommer fra Stockholmsregionen. Da paret arvet huset etter Ingelas mormor, sa de opp jobbene i byen og tok de med de to barna ut til skjærgården ved Gräbbestad.
–Det har vi ikke angret på, smiler hun fornøyd. Det er tydelig at hun og mannen har funnet den perfekte kombinasjonen av yrke, livstil og hobby her ute ved Skagerraks værbitte kyst.
Turen er gjennomført i samarbeid med Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor og VisitSweden.