Jettegrytene i Nissedal: – Hit skal jeg tilbake
Vi besøkte jettegrytene i Nissedal dagen før sankthansaften, med høye forventninger. Var det naturlige badelandet i Telemark like bra som ryktet tilsa? Se bildene og videosnutten og bedøm selv.
Foto: Linn Krogh Hansen, Ørjan Krogh Hansen og Heidi Vaule
I 2016 ble Jettegrytene i Nissedal kåret til Telemarks fineste badeplass av NRK Telemark. Vi hadde derfor store forventninger da vi kjørte oppover de svingete veien fra Treungen inn til det etter hvert så kjente naturfenomenet i skogen.
Stengt bilvei
Ifølge nettsiden til Nissedal kommune er jettegrytene stengt for bading. Vi dobbeltsjekket dette med Visit Telemark og fikk vite at det kun er de siste seks-syv kilometerne av bilveien til jettegrytene som er steng. De store naturlige badebassengene er naturlig nok åpent for dem som gidder å ta beina fatt de siste kilometerne fra parkeringsplassen.
Vi ble anbefalt av flere å gå i den gamle tømmerrenna, en tur på en drøy kilometer fra broen ved parkeringsplassen. Etter å ha parkert bilen, gikk vi over broen og bommen. Tømmerrenna var lett å få øye på til høyre etter bommen.
Det var litt knotete å komme opp i renna, ettersom vi måtte klatre opp en gammel halvveis intakt stige. Men både vi og vorstehhunden vår kom seg opp.
Naturens badeland
Etter en drøy kilometers vandring rett fram, kom vi til slutten av tømmerrenna. Herfra så vi konturene av de første jettegrytene, og det var bare å følge retningen rett fram den siste biten over svabergene. Et fareskilt vitnet om at vi nærmer oss målet, og også om at det kan være glatt… veldig glatt.
Så oppdager vi det første store naturbassenget foran oss.
Med Telemarks klumpete fjell og grønne skoger som ramme, ligger de våte attraksjonene på rekke og rad. Drammensbadet og Aquarama, med alle sine vannkuriositeter og sklier, framstår som kjedelige 70-tallsbasseng sammenliknet med dette.
I tillegg er det blå himmel og sol, og årets lengste dag.
Laget av trollene
Jettegrytene i Nissedal strekker seg over et 300 meter langt område, med naturlige sklier, fossefall, og «stupetårn». Her finnes noe for enhver, enten du vil hoppe, skli eller bare svømme. Det store nederste «bassenget» er godt egnet til å svømme i, for dem som er litt skeptiske til badeland-aktivitetene lengre opp.
«Grytene» er fordypninger i fjellet som er blitt laget av steiner og grus som over lang tid er virvlet rundt av elven Fyresåna. Ordet jettegryte kommer av at man i eldre tider trodde det var jettene, altså trollene, som hadde laget de store hullene med vann i.
På mage og rygg nedover
Nå skal det bades, slis og hoppe!
Vi skulle nesten tro det var «førstemann uti», for alle tre hiver på seg badetøy i rekordfart. Men hvor skal vi begynne? I storkulpen, i fossen, rutsjebanen, hoppetårnet eller rett og slett starte pent med et beroligende bad i den varme hjerteformede «badekaret»? Det er nesten for mye å velge mellom.
Heidi er først uti, og setter kurs mot den øverste rutsjebanen. Hun får raskt følge av Ørjan. Begge legger seg på magen og rutsjer ned den første av flere sklier. Så er det opp igjen og prøve på ryggen… barnslig gøyyy!
De dypeste jettegrytene i Nissedal skal være omtrent 10 meter dype og rundt 15 meter brede i diameter. Noen av kantene egner seg også utmerket som hoppe- og stupetårn, med eller uten jacuzzi-sprutende foss fra sidelinjen.
To-tre timer går altfor fort, og selv om det er årets lyseste dag, må vi etter hvert sette kursen hjem til Asker.
Men, vi er så definitivt ikke ferdigbadet på dette «badelandet».
–Gjett om jeg skal tilbake, for dette er noe av det kuleste jeg har opplevd, fastslår badeglade Heidi, før vi skiller lag og kjører hver vår bil hjem.
Verdt å vite
Svabergene ekstremt glatte! Dette gjelder både fjellet under vann og over vann når det er vått. Badesokker med godt feste, kan derfor være greit. Små barn og /eller hunder bør være sikret med vest eller sele, da det er lett å skil uti hvis man kommer når de glatte kantene.
Vi hadde med vår svømmeglade hund, men passet likevel på å holde han unna de lange skliene og fossene. Han fikk seg et par dukkerter i den store gryten og i «bassenget» nederst sammen med oss, men da med sele og langt bånd, som vi kunne ta tak i å trekke han inn ved behov. Husk forøvrig båndtvangen!
Skal du skli mye, kan det også være en ide med våtdrakt. Vi fikk god fart, og selv om det var sankthans og sommervær, ble det litt kaldt etter en stund.
Tømmerrennene – Skal de rives eller vedlikeholdes?
Visit Telemark advarer mot at man ikke skal gå i tømmerrennene, med heller gå under. Flere av de offisielle nettstedene ser imidlertid ikke ut til å ha oppdatert sin informasjon om jettegrytene siden 2019 eller 2019, så kontakt gjerne Visit Telemark eller Nissedal kommune for å dobbeltsjekke informasjonen
Vi valgte likevel å gå i tømmerrenna, ettersom samtlige vi møtte og snakket med, gikk her og anbefalte å gå her. Tømmerrenna består av to «spor», et for frakt av tømmeret, og et «sidespor» som er adskilt med en langsgående trevegg. Ettersom flere vi møtte gikk med hund i bånd, noe vi også gjorde, passet det fint å kunne gå over til «sidesporet» ved passering av hverandre.
Det finnes også en facbookgruppe for dem som vil bevare tømmerrenna som fører til jettegrytene. Her oppfordrer flere til at tømmerrenna ikke må rives, nettopp fordi den har stor verdi som tilkomstvei til jettegrytene.
Merk deg også at det er strengt forbudt å fyre opp bål eller annen form for varme på berget ved jettegrytene, da dette vil kunne ødelegge fjellet.
Takk for tips. Vi er på vei til Jettegrytene fra Sandvika nå.
Hvordan var det i jettegrytene da dere var der? Hadde dere en fin tur?