Nyt Nordsjøen nå!
–Blir det varmere nå, drar jeg østover, truet jeg lørdag. Det er sjelden gradestokken viser 30 og vindmåleren vindstille på Jærstrendene.
Og siden helgen er det bare blitt varmere og varmere, både i østafjells og i sørvest.
Hunden min og jeg ankom Boresanden camping akkurat tidsnok til å få med oss den knallrøde solnedgangen over Nordsjøen. Vi skriver 24. mai, altså tidlig forsommer.
Etter en rask innsjekking i hytte nummer 8 på campingen, traver vi de 2-300 meterne oppover mot sand- og gressdynene som skiller stranden fra beitmarkene og de flate jordbruksområdene som området er så kjent for.
Noen av surferne i ferd med å avslutte kvelden, og kommer labbende mot oss med brett under armen og våtdrakten fortsatt på.
Fra toppen av den lille sandåsen ser vi rett ut i det røde havet; Nordsjøen.
Solen er i ferd med å krabbe ned bak horisonten, og bortsett fra dønningene innerst er det stille. Sjeldent stille til å være på disse kanter. Lengt i vest skimter vi silhuettene av Feistein fyr. Mellom oss og fyret dupper et tyvetalls surfere i dønningene. Rundt oss sitter en og annen vennegjeng i sanden og følger med den røde kula som er på vei ned i havet. Men det er godt med plass.
Magisk
Å kalles stemningen sydlandsk, blir feil. Synet minner meg om da jeg fartet rundt på strender og samlet på magiske solnedganger på fjerne kontinenter som begynner på A der hele eller mesteparten ligger syd for ekvator.
Boresanden med sine tre og en halv kilometer en av de lengste sammenhengende sandstrendene på Jæren. Den er også blant landets beste surfestrender, og har god plass til alle.
Etter en god natts søvn i campinghytta, våkner vi til nok en skyfri dag. Fortsatt vindstille, og telefonen viser 24 grader klokken halv ni. Det er bare å hoppe inn i slippersene, ta med en flaske vann, og komme seg av gårde til sandparadiset.
Hvit sand, et par surfere og noen turgåere med og uten hund er alt vi møter den første timen. Vannet er nydelig. Krystall klart og ikke en brennmanet så langt øyet kan se. Da får vi heller bære over med at vanntemperaturen ikke er den samme som i Asker og Kragerø.
Tussler går amok og hopper rundt i bølgene nærmest stranden. Observasjonen av gutta på brettet i kvelden før var tydeligvis alt som skulle til for å knekke koden: Hoppe ut i vannet, dukke under den første lille bølgen mens han står med vann til halsen, hive seg rundt, og la seg føre inn med bølgene mens bena går i hundre.
Jeg har fått meg en surfehund!
Badenymfenes sydenstrand
Etter en halv time i Nordsjøen skyller er vi klare for å oppdage neste strand. Vi skyller av oss det verste av saltet under springen på campingen, og hopper i bilen. Fortsatt med en ikke ubetydelig andel sand i hår, shorts og pels. Det gjør ikke noe, for bilturen til Solastranden tar ikke mer enn tyve minutter.
Solastranden er rundt to kilometer lang og er stavangerfolkest nærmeste storstrand. Alle som har sittet på vinduplass ved innflygning til Stavanger flyplass og landet fra vest har ikke kunnet unngå å se den hvite herligheten man så vidt unngår å touche nedi før flyet hjulene treffer asfalten. Sola flyplass er således det nærmeste vi kommer den verdenskjente flyplassen på St. Maarten i Karibia, der jumboene snidder stranden før de lander.
Det ser ut som om halve Stavanger har funnet veien hit i dag.
Parkeringsplassen er mer enn full, men kreative siddiser har funnet parkering der ingen skulle tro det var mulig å få inn en bil.
Jeg tar meg selv i at dette er første gangen jeg faktisk erpå stranden, ikke bare suser tyve meter over i en flymaskin.
Stavanger, Sola, Syden… alle tre starter med S… For hvis Boresanden kan sammenlignes med Australia, så er dette Syden med stor S.
Soltilbedere i alle aldre sitter og ligger spredd rundt i klynger. Mange har med seg fargerike eksotiske dyr, som i oppblåst tilstand gjør seg godt i det turkise vannet.
Surfere er det derimot lite å se her. Og ved nærmere ettersyn skjønner jeg hvorfor: Stranden er langgrunn og vannet flatt. Solastranden er beskyttet av flere holmer og skjær.
Mens surferne søker til bølgestrendene lengre sør, er dette sole- og badenymfenes paradis.
Vanntemperaturen er påfallende varmere her enn på Bore, noe jeg velger å tilskrive den beskyttende beliggenheten innenfor holmer og skjær, kombinert med det er veldig langgrunt. Jeg tipper 17-18 grader, som er uvanlig varmt i disse farvann.
Nyt Nordsjøen – på ordentlig
Med tradisjonsrike og elegante Sola strand Hotel som nærmeste nabo er det kort vei til en kald drikke eller en lett lunsj hvis man vil ha en pause fra solingen.
Sola Strand Hotel er medlem av De historiske hotell og spisesteder, og hotellet så dagens lys allerede på 1920-tallet. I dag er det kjent for både beliggenheten, maten og Nordsjø spasenter.
Spa er deilig en gang i blant. Men på en dag som denne er det Nordsjøen, The Real Way, som gjelder. Krystallklart, uvanlig varmt og totalt fritt for brennmaneter!
Nyt det nå! Det kan være lenge til neste gang!
Det så helt fantastik ut. Har ikke vært på Jæren men forstår at det er verdt turen 🙂 Flotte bilder!
Tusen takk! Ja, reis en tur dit!