Øyhopping i Bohuslän
Mellom Smögen og Göteborg fant vi mange hyggelige havner og ukjente småsteder som gir god grunn til å fortsette seilturen videre sørover fra Smögen.
Saken under er et utdrag fra en større reportasje i Seilas nr 6 2011.
Öckerö er navnet på øykommunene som ligger i hovedleden mellom Gøteborg og Marstrand, med Rörö lengst nord og Fotö lengst sør. Sammen med Gotland er dette den eneste kommunen i Sverige som ikke har forbindelse med fastlandet. Båtlivet er derfor en viktig del av hverdagen for øybeboerne.
Vi besøkte øya Källö-Knippla, som har tatt vare på den gamle, tette bebyggelsen som tidligere var så typisk for Bohuslän-kystens fiskesamfunn. Her finnes i dag en fiskebutikk, vandrerhjem og vinmonopolutsalg i tillegg til et par restauranter og pizzeriaer som båtfolket og de 380 fastboende nyter godt av. En populær aktivitet er middlehavsspillet boule/pentanqua, som samler store deler av øyas voksne til kuletrilling foran vandrerhjemmet torsdag morgen.
En firedel er nordmenn
Havneverten Conny Carlsson forteller at de hvert år mottar mellom 12 000 og 1500 norske båteri havnen, hvorav de fleste er motorbåtfolk. Dette utgjør omtrent 25 prosent av det totale antallet besøkende lystbåter på Källö-Knippla.
Øya har 120 gjesteplasser, og havnefasilitetene er åpne fra første mai til slutten av september. Det er også mulig å komme til havnen om vinteren, selv om øysamfunnet har en stilleperiode mellom november og februar.
– Vi ønsker å tilby båtfolket en lang sesong som varer godt utover høsten, forteller Carlsson, og håper med dette at flere nordmenn fortsetter båtturen forbi Smögen og videre til den mindre turistpregede Gøteborg-skjærgården.
Idylliske Dyrön
Allerede for 3000 år siden fantes det fastboende på lille Dyrön, som ligger beskyttet bak Åstol i Älgöfjorden sør for Tjörn. I dag bor det 300 fastboende på den idylliske øya, som i løpet av sesongen får besøk av nærmere 15 000 båtgjester.
Øya har to gjestehavner, en på sydspissen med rundt 50 gjesteplasser og en på nordsiden med plass til rundt 40 båter. Begge havnene har elektrisitet, vann, dusjer, båt- og mastkran, samt kiosk og mulighet for å kjøpe diesel og bensin.
Sjømannskap på timeplanen
Annika Kristensson viser oss rundt på øya sammen med datteren Maja (14). Sammen forteller de om livet i skjærgården og trekker frem at Dyrön i løpet av de siste årene har fått 13 nye hus. Tilsiget av nybygg hindrer likevel ikke at barneskolen ble lagt ned for fire år siden.
– Vi var 18 elever her, det var én for lite til at de kunne opprettholde skolen her, forteller Maja, som nettopp er ferdig med åttende klasse.
Ettersom også de yngste skolebarna må reise med båt til Tjörn har øyas barn et fag som få andre har på timeplanen: grunnleggende båtvett, med vekt på fortøyning og sjømannskap.
– Det er noe av det viktigste de lærer. De er jo avhengig av båt her fra de er små, understreker mamma Annika.
Naturen i fokus
Bebyggelsen på Dyrön ligger i et dalføre midt på øya med beskyttende fjellknauser på hver side. Øya har en 4,5 kilometer lang vandringled som går rundt øya, med flere flotte utsiktspunkt som Grinneberget og Åsen. Herfra har man panoramautsikt, blant annet til Åstol og Carlstens festning i Marstrand. En populært attraksjon er dessuten Dyröbadstuen, som ligger nede ved vannkanten med badetrapp ned til en beskyttet badekulp.
Gourmetmåltid og skulpturvanding på Björholmen
Björholmen Marina ligger på en liten halvøy på yttersiden av øya Tjörn. Marinaen er bygget i en naturlig havn med god plass til besøkende båter. og stedet tilbyr også overnatting på land i firestjerners leiligheter og koselige sjøboder på bryggekanten. I området finnes flere små barnevennlige sandstrender, badstue med sjøutsikt og en flott natur som innbyr til fot- og sykkelturer.
Mat for den kresne
Etter en frisk dag til sjøs er det deilig å slenge på seg badekåpen på hotellrommet og labbe ned til badstua, som er bygget over vannet og har 180 graders utsikt mot fjorden. Etter noen minutters oppheting er det på tide å kaste seg rett ut i vannet for en forfriskende dukkert for middag.
Kulturhistorie på Bassholmen
I en beskyttet vik i Norströmmerna syd for Lysekil ligger Bassholmen. Med sin fredede natur og museet med «allmogebåtar» er den lille, og for mange ukjente havneidyll unik i svensk sammenheng.
Ved havnen ligger Föreningen Allmogebåtars museum med tradisjonsbåter fra svenskekysten, samt enklete norske tradisjonsbåter. Foreningen jobber for å bevare gamle nordiske båttyper, og også fisker- og båtbyggertradisjonene rundt disse. En tur blant de utstilte trebåtene i innendørshallene «Bohuset» og «Fiskeriet» er spennende både for voksne og barn.
Faste gjester
På Bassholmens gjestebrygga sitter en vennegjeng fra Uddevalla som nettopp har ankommet. – Vi er faste gjester, og reiser utover hit nesten hver helg om sommeren. Det er kort vei hjemmefra og helt utrolig vakkert her ute, bedyrer to av damene, mens de tømmer posene for «kräftor»- kreps. Gjengen har med seg kreps og tilbehør av ymse sorter, og i løpet av få minutter er bordet på bryggekanten fullt av lekkerbisker.
Småbåthavnen ligger på nordsiden av Bassholmen og har åpent fra 19. juni til 20. august. Kapasiteten i gjestehavnen er på ca 40 båter. På stedet finnes badsture, kiosk og mulighet til å leie kajakker og kanoer til en rimelig pris.