På disse fire hotellene kan du bade ute året rundt uten å fryse
Jeg elsker vann. Nylig besøkte jeg Røros og Klækken, hvor du kan bo på hotell og bade ute året rundt. På Strand hotell i Fevik kan du du kombinere varmt utebad med kaldt sjøbad. Det optimale badehotellet ligger imidlertid på Vestlandet.
Landlig badeluksus – en time fra Oslo
Historie i veggene, en vakker skulpturhage og utendørs svømmebasseng året rundt. Vi har kjørt forbi Klækken på vei til Hadeland og videre nordover flere ganger, og ofte tenkt at det ser hyggelig ut der.
Jeg studerer for tiden ved universitet i Hønefoss, og annenhver fredag starter forelesningen klokken 08 om morgenen. Klækken ligger landlig til på en høyde over byen, men likevel kun 5-6 minutters kjøring fra sentrum. Klækken er dermed et perfekt overnattingssted hvis man skal tidlig opp dagen etter og har et ærend på Ringerike eller i Hadelandsområdet. Jeg har besøkt hotellet to ganger så langt, og begge gangene i forbindelse med forelesning dagen etter. Den første gangen var i september og den andre i slutten av november i fjor. Jeg fikk dermed sett hotellet både på sensommeren og i vinterdrakt.
Siden vi har hund, fikk vi rom i nederst i gangen. Fordelen var at vi hadde bassenget som nærmeste nabo. På grunn av smittevernhensyn, var garderobene til badeanlegget stengt, så da passet det ekstra godt å kunne dusje på rommet, for så å slenge på seg badekåpen og gå rett i bassenget.
Bassengområdet er en opplevelse uansett årstid. Du kan svømme fra innebassenget til utebassenget via en kanal med tykke plastgardiner, som du lett dytter til siden. Ifølge hotellets hjemmeside er badepaviljongen med kombinert innendørs og utendørs basseng ganske unik i Norge.
Å svømme ute i oppvarmet vann med frostrøyk på alle kanter er magisk. Det føles godt for både kropp og sjel.

KVLEDSBAD?: Bassenget er opplyst og åpent fram til klokken 22, så det e rgode muligheter for en dukkert etter middag om man ikke spiser for sent.
- Lyset er på til kl 2200.
- Innebassenget.
- Skulptur og basseng.
- Ørjan vei ut i frisk luft.
Natur- og kulturopplevelser
Vertskapet fikk en ekstra stjerne i boka av meg, ettersom de tok så godt i mot hunden vår og syntes det var stas med en firbent gjest. Vi følte oss også trygge på at smittervernreglene ble overholdt under begge oppholdene.
Klækken ligger ved inngangen til nordsiden av Nordmarka. Herfra er det kort vei til naturopplevelser i Ringkollen, Krokskogen, og Hadelandsåsene. Vil du på høyfjellet ligger Vikerfjell under en times skjøring unna. Hadeland Glassverk og Kistefos Museum ligger kun ti minutter med bil, så her er det mange muligheter både sommer og vinter.
Inne i hotellet har en rekke kjente kunstnere lagt igjen sine signaturer. 300 år gammelt kinesisk porselen og malerier av en rekke kjente kunstnere pruder veggene, sammen med russiske ikoner, veggtepper og gobeliner.

SOMMERHALVÅRET: Ved siden av basseng og «sjakkbane», har hotellet en stor skulpturpark. Her finner du skulpturer av Arne Durban, Örjan Holm, Ståle Kyllingstad, Jon Otto Torgersen, Dyre Vaa, og Skule Waksvik
- Forsiden av hotellhagen.
- Fra fellesbalkongen.
- Ved bassengkanten.
Fødehjem og skole
Klækken har en lang og dramatisk historie. Før stedet fikk gjestegiveribevilling i 1833, ble bygget brukt som blant annet bank, amtskole.
Det var først i 1928 hotellet ble det populære turisthotellet som vi kjenner i dag. Men da krigen kom ble stedet først brent, så bygget opp igjen for p bli brukt som blant annet fødehjem av den tyske okkupasjonsmakten. Først i 1945 ble Klækken gjenåpnet som hotell.
- Nydelig treretters!
- Hyggelig betjening.
- Julepyntet spisesal.
Spa og frisk luft på Røros
Den første gangen jeg besøkte Røros var jeg 7 år gammel. Moren min og jeg fløy Braatens S.A.F. E. fra Fornebu til Røros for å besøke pappa på i forbindelse med et jobbseminar, der koner og barn var invitert til å delta på en familiehelg etter at det faglige delen var ferdig.
Vi bodde på Røros hotell, like ovenfor flyplassen. Det jeg husker best er at jeg grein meg til å slippe å bli med på fottur blant slagghaugene. Det var nemlig et fantastisk basseng på hotellet, og siden en av de andre mødrene og barna skulle være igjen her fikk jeg lov til å være med dem i bassenget istedet.
I løpet av de drøye 40 årene som er gått siden dette, har hotellet fått et helt nytt badeanlegg. Nå lokker Røros med både stort innendørs svømmebasseng, utendørs basseng med bobler og utendørs jacuzzi. Men fortsatt husker jeg det gamle bassenget på Røros som et av de finere hotellbassengene her i landet.
Ettersom alternativet ville bli å sitte hjemme alene hele romjulen, booket vi oss inn for årets siste dager på Røros hotell. Nå skulle både badeanlegg, by og natur utforskes på koronavennlig måte.
- Kult veggkunst på i trappene.
- Jeg måtte prøve klatreveggen!
- Barnebassenget med takfisker og fontene.
Badeluksus på vidda
Vi fikk rom i hundeavdelingen, der det til Tusslers glede var flere vorsthetisper i samme oppgang. Hotellet har vokst betydelig siden jeg var her sist i 1977, men fasaden var gjenkjennelig.
Og hvilket badeanlegg vi kom til!
Etter ukevis med kaldvannsbading i Oslofjorden fremsto det nye store badeanlegget på Røros hotell som rene paradiset for svømmefanatikere som mannen min og meg.
Hovedbassenget innendørs er på 27 meter, inkludert barneavdelingen. I taket henger 303 fisker, designet av kunstneren Per Lysgaard.
Foretrekker du boblebad, finnes det jacuzzi både ute og inne. Det finnes også et eget boblebasseng utendørs, som er delvis under tak.
At Røros ligger mer enn 600 meter over havet, med vidda som nærmste nabo, gjør opplevelsen enda sterkere. Gjennom frostrøyken over utebassenget har vi utsikt tårnet på den ikoniske kirken i sentrum av byen, som ligger en kort spasertur fra hotellet.
Røros har naturlig massevis å by på, men dette kommer jeg tilbake til i en egen artikkel i løpet av kort tid.

RØD-ros: Hotellet på Røros er like rødt som jeg mener å huske fra 1977….(?.)..Det er blitt større, men fortsatt veldig hyggelig og ikke minst hundevennlig.
- Utejacuzzien
- Innebassenget på 27 meter.
- Tidlig morgenbad ute.
- Kaldt i lufte og herlig varmt i vannet.
- Frokost smaker godt etter morgenbadet.
Ullensvang har Norges lengste basseng
Stort bedre enn dette blir det ikke.
Ullensvang hotell i Hardanger har Norges lengste svømmebasseng. Her kan du kan plaske i varmt vann utendørs på bryggekanten, mens du beundrer fjellen og den vakre fjorden.
En 88 meter lang utendørs svømmekanal forbinder innendørsbassenget med det helårsåpne utendørsbassenget. Den ser fantastisk ut på bilder, og er faktisk enda mer imponerende i virkeligheten.
–Et godt tips er å starte ute og så svømme deg inn i varmen, anbefaler service manager Susanne Wildner, som viser meg rundt og gir meg en god og varm badekåpe, samt håndkle og dusjsåpe før jeg forsvinner inn i garderoben.
Innenfor hotellets glassvegger kan du nyte det japanskinspirerte spaområdet. Her er det små fossefall, vannsofa med boblemassasje, samt badstue med storslagen utsikt mot fjord, fjell og Folgefonna.
Hardanger er kjent for sine enorme frukt- og eplehager. Epleblomstringen om våren er en opplevelse for livet, sier de som har opplevd det.
Naturen overnfor hotellet byr på unike turmuligheter, med blant annet Dronningsstien som en av de mest kjente vandrerutene.
- Utebassenget er stort.
- Spaavdelingen inne.
- Norges lengste basseng.
Notalgi og strandliv ved Grimstad
Funkishotellet Strand Hotell Fevik fra 1937 har en unik beliggenhet sett fra et strandløveperspektiv. Fra hotellets terrasse labber du bare rett gjennom hagen og ut i den hvite sandstranden.
Kommer du i vinterhalvåret, får du i tillegg godt med blotreplass. Men du må ikke bade i sjøen for nyte et utendørs bad. Du finnes nemlig en terrasse-jacuzzi med sjøutsikt.
Den optimale badekombinasjonen er etter min mening å først varme seg i badstuen, så løpe ut i det langgrunne sjøvannet for en lynrask dukkert, og så løpe tilbake og hoppe plaske opp i utendørsjacuzziene.
Spaavdelingen innendørs er også verdt et besøk. En lekker mosiakk-mønstret «steinsofa», flere badstuer og dusjer som skifter farge, gjør at man fint kan bruke et par timer her etter frokost eller før middag.
- Dusj som stadig skifter farge.
- Fevik strandhotell ligger ved en av Sørlandets beste strender.
- Badesesongen 2019 er i gang.
Kjendisfavoritt
Hotellets mest kjente stamgjest gjennom tidene er forfatteren Roald Dahl. Strandperlen ved skagerrakkysten var hans ynglingsted på 1950-tallet, da den lille kystbygda utenfor Grimstad var et av Sørlandets hotteste feriesteder.
Dahl og familien var faste hotellgjester gjennom 30 år, og hadde sitt eget faste bord for i den klassiske utformede hotellrestauranten. Med store vinduer mot sjøen og tak som en blå stjernehimmel er et besøk i restaurant Neptun en opplevelse i seg selv.