Paradisøyer med røffe kanter
På forblåste Inishmor i Galwaybukta virker det som tiden har stått stille. Her møter du gammel keltisk landsbygd, kystkultur og språk.
Med leiebilen godt parkert på fastlandet utenfor byen Galway på den irske vestkysten, setter vi oss på fergen til Aran Islands, eller Inishmor, som er det keltiske navnet på øygruppen i Galwaybukten.
Båtturen tar drøye tre kvarter, noe avhengig av vær og vind. For vårt vedkommende var det ikke verre enn at vi med godt gjensnørte anorakker og ullvotter kunne sitte på dekk og nyte turen. Et par meter høye bølger og sprette forekomster av sol mellom regnskruene er kjærkommen luksus, hvertfall på denne tiden av året.
På to hjul
Inishmor passer perfekt inn i visualiseringen av «Tir Ná Noir»; det keltsike sjølandet som ifølge myten åpenbarer seg i det urolige havet. Den eneste havnen på Inishmor ligger i lé, godt beskyttet bak en lang molo. Her finnes et par restauranter, noen ulltøy –utsalg, og et herberge. Det finnes også et par hundre fastboende, og husene er spredd rundt hele den godt og vel 20 km lange øya. Flyplassen er reservert enkelte velstående utledninger som har hus på øya, samt turister med en litt tykkere lommebok enn oss.
Øya er perfekt for sykling, med lange flate strekninger, og få biler. Hest og kjerre er også et alternativ, men da har en jo ikke den samme friheten som ved å leien egen sykkel.
Sauer, hester, bratte klipper, grønt gress og hvitmalte murhus er hovedingrediensene i landskapet. Den friske luften får til og med en byjente til å føle seg som verdens sunneste menneske etter noen timer på sykkel, og tanken på å vende tilbake til fastlandet frister mindre og mindre.
De hvite sandstrendene på øya setter oss på tanken om å komme tilbake om sommeren en gang. Bading og soling er vel ikke den største fritidsaktivitetene til irene, men det er synd å la en så flott strand ligge ubrukt …
Fisk og østers
Fisk tingen å bestille på restaurantene på Inishmor. Her serveres fisken rykende fersk, fra de lokale fiskerne på øya. Fisch & Chips høres kanskje ikke så eksklusivt ut, men denne versjonen er noe helt annet enn den man får i sjappa på hjørnet hjemme i Norge.
Er du glad i skalldyr og fisk er også fastlandet i Galwayregionen verdt å avlegge et besøk. Er du blant dem som har et lidenskapelig forhold til østers, bør du ikke gå glipp av østersfestivalen i Galway i september hvert år.