Kortreist badeferie: De beste strendene på Hurumhalvøya
Myk sand, friske bølger og turkis sjø. Du trenger ikke å reise lengre enn til Hurumhalvøya. Her er noen av mine favoritter i hjemkommunen.
Gjett om jeg er glad for å bo på Slemmestad nå under koronasommeren 2020. Mitt lokale ferieparadis er nemlig fullt av lange deilige badestrender, som alle ligger under 30 minutters kjøring hjemmefra.
Fra de sydligste strendene i havgapet, er det kun en times kjøring til Oslo. Likevel, psykologisk føles Ertsvika et lysår unna Oslo S.
Under presenterer jeg noen av de fine badestrendene jeg selv har besøkt i løpet av mine ti år i Slemmestad.
I 2020 ble Røyken og Hurum innlemmet i Asker kommune. Jeg har her kun tatt med strender i de to kommunene som tidligere utgjorde Hurumhalvøya, og derfor ikke de store fine badestrendene på Hvalstrand og Sjøstrand.
Ertsvika – folkest favoritt
Jeg begynner med Ertsvika, som er en av de minst tilgjengelige av de store strendene på halvøya. Ertsvika trekkes imidlertid ofte fram som den fineste av strendene her ute.
For å komme til denne lange og delvis hesteskoformede strandperlen, må du parkere bilen og gå et stykke til bens. Ertsvika har nemlig ikke bilvei. Det går riktignok en liten vei ned til noen hytter, men den er kun til bruk for gården og hyttene som ligger her.
At det ikke finnes bilvei helt fram gjør stranden og naturen esktra vakker, og også litt esktra eksotisk . Man må yte for å kunne nyte !
Vi parkerte ved Knatvoldstranda camping, som ligger rundt en kilometer unna. Vel og merke er den korteste stien over heia veldig bratt. Alternativet er å gå de knappe to kilometer langs gårdveien. Eller ta sjøveien, som mange gjør om sommeren.
Stranden på Knatvoldstranda er også en av de bedre på Hurumhalvøya, men den nærliggende campingplassen gjør at du ikke har de samme naturskapte omgivelsene som du finner i Ertsvika.
Følger du kystistien fra Rødtangen til Tofte, vil du passere 4-5 større, flotte sandstrender på rekke og rad ytterst mot havet på Hurumlandet og i nåværenda Asker.
- Erstvika.
- Ertsvika.
Hvite strender
For lenge siden trodde jeg at det var kun i Nord-Norge og på Vestlandet man fant hvite strender med karbisk farge på sjøen her i landet.Det var inntil jeg oppdaget de hvite flekkene mellom Skjæra på Tofte, vika på Villa Malla, og ikke minst Nærsnestangen her hjemme i Røyken. At samtlige sikkert er fylt på med skjellsand fra Vestlandet får så være, de er uansett like innbydende som originalene på andre siden av fjellene. Hvorvidt det skal etterfylles med hvit sand i framtiden er dog ikke avklart, da mange argumenterer for at det ikke er ønskelig å bruke sand som ikke er naturlig i nærområdet og som krever lang transport.
Palmeoasen Villa Malla på Filtvet er sannsynligvis det nærmeste du kommer syden her på Østlandet. Så får det heller være at palmene ikke er helt ekte, men produsert i helsårmaterialer i Dubai. Det er først når du kommer tett innpå de grønne vaiende look-alike-bladene at men ser monteringeskjøtene mellom stamme og grener. Etter at det for noen år siden ble fylt på med hvit sand i vika mellom moloen og restauranten, er stedet blitt et dagsturparadis for både båtfolk, bilturister, syklende og turgående.
På den hvite stranden kan du både sole deg og bade uten å betale inngangspenger.

SYDEN PÅ FILTVET: Villa Mallas hvite strand er pen, selv om ikke alle er postive til å hente hvit sand til strendene på Hurumhalvøya.
Rolige Ekrabukta
Et steinkast lengre bort, eller fem minutters gåtur langs kyststien sør for Villa Malla, ligger Ekrabukta og Ekra camping. Her er har min barndsomsvenninne Merete hatt tilholdssted i 41 år, etter at foreldrene etablerte seg på den lille og idylliske campingplassen i 1974.
– Dette er fortsatt mitt ferieparadis, sier den nå 46 år gamle oprinnelige skedsmojenta, som i voksen alder har gjort hadelending av seg.
Stranden er delvis langrunn, med skikkelig myk og fin sand med en gang man kommer over knehøyde. At sanden ikke er helt hvit her gjør ingenting. Utsikten rett ut mot Breiangen og havet er i seg selv nok til å tilbringe noen timer her, selv på en gråværsedag.
- Apotekerstranda på Tofte, der hav møter strand.
- Merete Viksås koser i Ekrabukta.
Industribygd og badeparadis
Forsetter du noen kilometer utover fra Filtvet, kommer du til hurumhalvøyas sørligeste bygd, Tofte. Etter at Sødra Cell vedtok å legge ned virksomheten tidligere i fjor er det mange som ønsker seg vekk fra Tofte. Det er langt å reise til Oslo og Drammen på trange og usikre veier, særlig om på glatt og dårlig vinterføre.
Men når sommersolen skinner fra klar himmel, er det få steder som kan måle seg med Tofte i innen en times kjøring fra Oslo. Kysten og havnene fylles opp av og badeturister fra fjern og nær. Heldigvis er det god plass langs strendene og turstiene her ute der havet møter den Indre Oslofjorden.
På Apotekerstranda finner du en stor lekeplass for barn, restuarant og overnattingsstedet Breiangen gjestegård rett over gata, og kort vei til sentrum av bygda. Stranden består av fin gyllen sand, og er populær blant barnefamiler.
Ved siden av Apotekerstranda ligger Skjæra, som består av rødaktige skjær, turkist vann og hvit sand fra Vestlandet. Med andre ord; skikkelig syden-stemning. Eller kanskje jeg skal si Karmøy-stemning.
- Bading på Tofte i april.
- Knatvoldstranden mot Breiangen.
Rødtangen
Ytterst ved Drammensfjorden, ligger Rødtangen. Mang en oslogutt og drammenser har sommerminner fra fjærsteinene på Rødtangen, og området er fortsatt preget av små hytter fra 60- og 70-tallet med tilhørende brygger. Her finnes ingen store spahoteller eller restauranter, kun en camingplass , kyststi og svaberg mellom hyttene.
Rett før fjorden åpner seg mot Breiangen, ligger Drammen seilforenings jolleanlegg og klubbhus. Til høyre for byggene finner du en ca 100 meter land strand med myk rød sand.
Drammensfjorden innenfor Svelvik
Minibyen Svelvik ligger kun et steinkast fra Verket, men på den andre siden av fjorden. Her er Drammensfjorden på sitt smaleste, og sundet er Norges korteste fergestrekning. For noen år siden ble det laget en humoristisk video med tema «Svelvikfergen sekund for sekund».
Innenfor Svelvikstrømmen består fjorden av brakkvann. Dette er godt nytt for manethatere, da det er lite brennmanter å oppdrive langs strendene her. Blandingen av salt og ferskvann gir også en unik fauna og flora.
Noen av fjordens fine strender ligger også her, som Dramstadstranden sør for Klokkarstua, Hyggenstranden innerst i vika ved Hyggen og Jerdalstranda ved Hernestangen . Rett utenfor Svelvikstrømmen ligger Verket og Verksøya, med flott bademuligheter og sandstrand.
- Hyggenstranden.
- Dramstadstranden.
Sætre og Nærsnes
Jeg vil også nevne «bystranden» i Sætre, som ligger midt i havnen i det som var sentrum i tidligere Hurum kommune. Det lille tettestedet med den flotte skjærgården på vestsiden av Håøya fikk sitt lass med hvit sand parallelt med den første trebåtfestivalen i 2015.
På Nærnestangen i gamle Røyken kommune, ble det ogsåfyllt på med litt hvit sand for noen år siden.
Ellefen, som stranden heter på folkemunne, består av sand og svaberg og er populært blant lokalbefolkningen. Badeplassen har den «fordelen» at man må gå den siste kilometeren, noe som begrenser antallet besøkende på en varm sommerdag.
- Nærsnestangen.
- Nærsnestangen.
Vakre Hurum 🙂 Det er lite som slår Norge på sommeren, og da er det utrolig fint å være turist i eget land!